Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

The Northman




 Η ταινία αυτή ήρθε να δροσίσει τη κινηματογραφική έρημο των εντυπωσιακών μα κούφιων ακριβών παραγωγών, των ρηχών, μονοδιάστατων χαρακτήρων, των εύκολων "σεναριακών ευρημάτων", των άκοπων κατακτήσεων των πρωταγωνιστών και όλων όσων βλακωδών μας έχουν έχουν εκπαιδεύσει μετά θρησκευτικής ευλαβείας να καταπίνουμε αχόρταγα και άκριτα τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για την κινηματογραφική μεταφορά του θρύλου του πρίγκηπα Άμλεθ (κύρια επιρροή του Σαίξπηρ στη συγγραφή του δικού του Άμλετ) σκηνοθετημένη από τον Robert Eggers, σε σενάριο του Sjon και με τους  Alexander Skarsgård, Nicole Kidman, Claes Bang, Anya Taylor-Joy, Ethan Hawke, Björk, και Willem Dafoe να ενσαρκώνουν τους ήρωες της ταινίας. Φυσικά μιλάμε για μια ωμή απεικόνιση του ταξιδιού εκδίκησης του πρωταγωνιστή, ενός πρίγκηπα των Βίκινγκς που είδε τον πατέρα του να δολοφονείται και τη μητέρα του να απαγάγεται από τον νόθο αδερφό του πατέρα του και σφετεριστή του θρόνου. Ένα ταξίδι που ξεκινά από τη Σκανδιναβία, περνά από τη Ρωσία και καταλήγει στην Ισλανδία. Όλα αυτά σε όμορφα μεν καταθλιπτικά δε τοπία που τα χρωματίζει ιδιαίτερα η βιαιότητα της ζωής των Βίκινγκς, ένας υποβόσκων μαγικός ρεαλισμός και οι εσωτερικές συγκρούσεις και τα διλήμματα των επίτηδες μη ηρωικών χαρακτήρων της ταινίας. Εδώ ο πρωταγωνιστής δεν αγιογραφείται, αλλά οδηγείται από την πίστη του στη μοίρα και τη δίψα του για εκδίκηση σε πολλά σταυροδρόμια στα οποία πρέπει να επιλέξει μεταξύ μίσους και αγάπης, σκοπού και ευτυχίας, ζωής και θανάτου. Ο Οντίν, οι Βαλκυρίες, μάγοι, μάγισσες και προφήτες περιδιαβαίνουν τον κόσμο του Northman όχι όμως με έναν κλασικό fantasy τρόπο. 

Δε μου έκανε εντύπωση η εισπρακτική αποτυχία της ταινίας . Άλλωστε όταν σε σχόλια διαβάζει περί "τοξικής αρρενωπότητας" ή "αποτυχημένης προσπάθειας να αναμιχθούν οι Βίκινγκς με το σαιξπηρικό έργο", ή για εμφανή έλλειψη μπάτζετ, καταλαβαίνεις πάνω κάτω τι περίμεναν να δουν.


Αντιθέτως με εξέπληξαν οι τόσο καλές κριτικές που απέσπασε, από τη στιγμή που η ταινία δεν προσπάθησε να θίξει σύγχρονα κοινωνικά προβλήματα ή να κάνει διάφορες τραβηγμένες παραπομπές στο σήμερα διηγούμενη μια ιστορία του...προχθές. 


Πρόκειται κατά τη γνώμη μου για μια ταινία η αξία της οποίας θα εκτιμηθεί αρκετά χρόνια μετά. Και για να εμπλουτίσετε την παρακολούθησή της, δοκιμάστε μετά την ταινία(ή και πριν) να δείτε είτε το anime "Vinland Saga" είτε να διαβάσετε το ομώνυμο Manga.  Καλή διασκέδαση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...