Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Αίτνα σημαίνει καίγομαι

 


https://ecozen.gr/2022/05/xypnise-i-aitna-synagermos-sti-sikelia-vinteo/

Σε «κίτρινο» συναγερμό βρίσκεται η Σικελία καθώς η Αίτνα ξύπνησε και από μέσα της ρέει καυτή λάβα. Από την Παρασκευή το ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης, η Αίτνα έχει καλύψει τον ουρανό με καπνό ενώ η λάβα κατευθύνεται στην «Κοιλάδα των Λιονταριών».


Το ηφαίστειο ύψους 3.330 μέτρων δημιουργεί εκπληκτικές ευκαιρίες για μοναδικό θέαμα πολλές φορές το χρόνο, εκτοξεύοντας λάβα και στάχτη.


Η Αίτνα, η οποία βρίσκεται πάνω από την πόλη Κατάνια της Σικελίας, συχνά εκρήγνυται, αλλά σπάνια προκαλεί ζημιές και πιστεύεται ότι έχει τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη δραστηριότητα εκρήξεων από οποιοδήποτε άλλο ηφαίστειο, με την πρώτη να χρονολογείται από το 425 π.Χ.


Την Παρασκευή το μεσημέρι άνοιξε μία νέα δίοδος για την λάβα στην βόρεια πλαγιά του νοτιοανατολικού κρατήρα σε υψόμετρο περίπου 3250 μ.



Η Αίτνα μετρά δεκάδες γνωστές εκρήξεις στην ιστορία της. Το 1669, στην γνωστή της έκρηξη, έθαψε με τη λάβα της ένα τμήμα της Κατάνια, της μεγαλύτερης πόλης στα ανατολικά και κατέστρεψε δεκάδες χωριά.


Πιο πρόσφατα, το 1983, οι αρχές χρησιμοποίησαν δυναμίτη για να αλλάξουν την πορεία της λάβας που απειλούσε παρακείμενες πόλεις.


Το 1992, ο στρατός έχτισε ένα χωμάτινο τείχος για να συγκρατήσει τη λάβα, που έρρεε από την Αίτνα για μήνες, ώστε να μην εισέλθει σε ένα από τα χωριά που βρισκόταν στις πλαγιές της.


Αίτνα σημαίνει καίγομαι

Η Αίτνα είναι ενεργό ηφαίστειο στις ανατολικές ακτές της Σικελίας, το μεγαλύτερο και ψηλότερο ενεργό ηφαίστειο στην Ευρώπη. Το ύψος του φτάνει τα 3.350 μέτρα. Η Αίτνα καλύπτει έκταση 1190 τετραγωνικών χιλιομέτρων με περιφέρεια βάσης 140 χιλιόμετρα.


Είναι από τα πιο ενεργά ηφαίστεια στον κόσμο. Αν και οι εκρήξεις του μπορεί να είναι μερικές φορές πολύ καταστροφικές, γενικά δεν θεωρείται ιδιαίτερα επικίνδυνο και χιλιάδες κάτοικοι ζουν στις πλαγιές του ηφαιστείου και τις γύρω περιοχές. Το γόνιμο έδαφος είναι κατάλληλο για εκτεταμένες γεωργικές δραστηριότητες.


Τον Ιούνιο του 2013, η UNESCO ανακοίνωσε την ένταξη της Αίτνας στον κατάλογο με τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς.


Η ονομασία Αίτνα μπορεί να προέρχεται από την ελληνική λέξη αίθω, που σημαίνει «καίγομαι», ή τη φοινικική λέξη «attano». Οι Άραβες ονόμαζαν το βουνό Gibel Utlamat, το βουνό της φωτιάς. Η ονομασία αυτή εξελίχτηκε αργότερα σε Mons Gibel κι έτσι στην τοπική διάλεκτο το ηφαίστειο ονομάζεται Mongibeddu.


Στην Ελληνική μυθολογία, ο Αίολος είχε φυλακίσει τους ανέμους στις σπηλιές κάτω από την Αίτνα. Ο Γίγαντας Εγκέλαδος καταπλακώθηκε από το όρος Αίτνα, σύμφωνα με τον ποιητή Αισχύλο, και ήταν η αιτία των ηφαιστειακών εκρήξεων. Στη Ρωμαϊκή μυθολογία, ο Βούλκαν, θεός της φωτιάς, είχε το εργαστήριό του κάτω από την Αίτνα .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...