Κυριακή 8 Μαΐου 2022

Μυροφόρες, θάρρος και καλά νέα

 


Οι Μυροφόρες γυναίκες, οι γυναίκες εκείνες που ήταν μαθήτριες του Ιησού, πήγαν πρωί πρωί το Σάββατο να αλείψουν το νεκρό όπως νόμιζαν σώμα του Ιησού με αρώματα κατά το έθιμο των Ιουδαίων. Πήγαν παρά τις απειλές των Φαρισαίων, πήγαν παρά τον κίνδυνο που διέτρεχαν αν τις έβλεπε ο οποιοσδήποτε, ακόμα και η φρουρά των Ρωμαίων στρατιωτών αποτελούσε κίνδυνο. Ποιος ξέρει πώς θα αντιδρούσαν αυτοί οι στρατιώτες;

Και επειδή αψήφησαν όλους αυτούς τους κινδύνους, μη ξεχνάμε πως την ίδια ώρα, οι μαθητές του Ιησού κρύβονταν από το φόβο τους, ανταμείφθηκαν με το να μάθουν πρώτες το χαρμόσυνο νέο της Ανάστασης του Κυρίου. Δεν έκαναν το σωστό οι Μυροφόρες με σκοπό να ανταμειφθούν, αλλά ανταμείφθηκαν επειδή έκαναν το σωστό. Και έκαναν το σωστό επειδή αγαπούσαν τον Ιησού. Αυτή είναι και η ουσία της πνευματικής ζωής. Δεν κάνουμε το σωστό για να ανταμειφθούμε. Το κάνουμε επειδή είναι το σωστό και επειδή αγαπάμε τον Χριστό. Όλα τα άλλα είναι δευτερεύοντα.

Όταν όμως είπαν στους άλλους μαθητές πως αναστήθηκε ο Κύριος, αυτοί αρχικά δεν τις πίστεψαν. Είναι κάτι που μαρτυρά την πεσμένη φύση του ανθρώπου. Όταν ακούμε ένα καλό νέο ή ένα καλό λόγο για κάποιον πάντα το αμφισβητούμε, το θεωρούμε ψέμα και τελικά το απορρίπτουμε. Αντίθετα όταν ακούμε κάτι κακό ή μια συκοφαντία για κάποιον όχι μόνο τα αποδεχόμαστε αλλά τρέχουμε να τα διαδώσουμε. Είναι ένα από τα κόλπα του διαβόλου αυτό, για να μας "εκπαιδεύσει" ώστε η ασχήμια, το ψέμα και η κακία να μας ευχαριστούν. Να αισθανόμαστε όμορφα όταν ακούμε κάτι κακό για τους άλλους. Γι' αυτό και οι Πατέρες της Ερήμου μία από τις βασικές συμβουλές που έδιναν ήταν, όταν ακούμε συκοφαντίες ή κακολογίες να κλείνουμε τα αυτιά μας και να φεύγουμε μακριά.

Αγαπάμε λέμε τον Χριστό. Και μακάρι να είναι έτσι. Όταν όμως αγαπάμε τον Χριστό πρέπει να είμαστε έτοιμοι και τους κινδύνους να αψηφήσουμε και τα αυτιά μας στις συκοφαντίες να κλείσουμε και στα κόλπα του διαβόλου να μην πέσουμε. Και σε όλα αυτά είναι απαραίτητη η προσευχή μας. Γιατί αυτό είναι το μόνο όπλο που έχουμε για να πετύχουμε το στόχο μας. Ας είναι λοιπόν, οι Μυροφόρες γυναίκες, τις οποίες τιμά σήμερα η Εκκλησία μας, το παράδειγμά μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...