Κυριακή 1 Μαΐου 2022

Κυριακή του Θωμά

 



Κυριακή του Θωμά σήμερα, η ημέρα κατά την οποία ο Απόστολος Θωμάς, συνάντησε τον Χριστό, άγγιξε τις πληγές Του και πίστεψε στην Ανάσταση του Κυρίου.

Από εκεί έχει μείνει στην κουλτούρα μας η έκφραση "ο Άπιστος Θωμάς", όταν θέλουμε να πούμε για κάποιον πως είναι δύσπιστος ή καχύποπτος. Πραγματικά ο Θωμάς δεν πείστηκε από τα λόγια των άλλων μαθητών του Χριστού, πως αναστήθηκε ο Κύριος.

Γιατί όμως δεν πίστεψε ο Θωμάς τους άλλους μαθητές; Μη ξεχνάμε πως ο Θωμάς ήταν αυτός που παρότρυνε τους άλλους μαθητές να ακολουθήσουν τον Χριστό στην Ιερουσαλήμ και να πεθάνουν μαζί Του.

Δεν πίστεψε γιατί δεν είδε στους μαθητές κάτι διαφορετικό, δεν είδε κάτι καινούριο. Δεν είδε μια μεταμόρφωση που θα περίμενε κανείς να έχουν υποστεί, αφού έχουν δει αναστημένο τον Υιό του Θεού.

Όπως και σήμερα, κανείς δεν πείθεται από τη ζωή των σημερινών χριστιανών, από τη ζωή μας και από τα λόγια και από τις συμπεριφορές μας. Εμείς οι ίδιοι είμαστε που κάνουμε τους άλλους να αμφισβητούν τον Χριστό. Όταν μπλέκουμε μέσα στη ζωή της Εκκλησίας, την πολιτική, τη δίψα για αξιώματα και μεγαλοπρέπεια, τις μικρότητες και τις κακίες μας, την αναζήτηση επίγειου κέρδους, τότε πώς θα φανεί το πρόσωπο του αναστημένου Ιησού;

Αν πάλι, μέσα σε όλη αυτήν την προφητολογία, σε όλη αυτήν την δήθεν θαυματουργία και τη δήθεν διορατικότητα που πολλοί από το χώρο της εκκλησίας διαφημίζουν τελευταία, αν δεν έχουμε και αυτή τη δυσπιστία του αποστόλου Θωμά, κινδυνεύουμε να πέσουμε θύματα όλων αυτών των φαινομένων.

Χρειάζεται λοιπόν να έχουμε και την ιλαρότητα και το θάρρος που θα πρέπει να έχουν αυτοί που πιστεύουν στον αναστημένο Κύριο αλλά και την προσεκτική δυσπιστία του Θωμά για να πορευθούμε σωστά στην πνευματική μας ζωή. Πρέπει με άλλα λόγια να είμαστε και άκακοι σαν τα περιστέρια και προσεκτικοί σαν τα φίδια όπως είχε πει ο Χριστός στους μαθητές Του. Με αυτά και τη συνεχή προσευχή στον Χριστό, θα μπορέσουμε με ασφάλεια να αναφωνήσουμε, ο Κύριός μου και ο Θεός μου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το φαγητό της μαμάς

  Ημέρα της Μητέρας και ακούγοντας έναν ραδιοφωνικό σταθμό το πρωί τα μηνύματα των ακροατών, των αντρών ακροατών, έχω να πω, πως η ψύχωση τω...