Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Μαρασμός

 


Αρέσκονται πολλοί άνθρωποι να σπαταλούν τη ζωή τους ψάχνοντας συνεχώς για υποτιθέμενους εχθρούς, αόρατες απειλές, συνομωσίες σκοτεινές που υφαίνονται σε ανήλιαγα μέρη. Αφήνουν έτσι τη ζωή τους να μετατραπεί σε έναν δαιδαλώδη λαβύρινθο άγχους, φοβιών και καχυποψίας. Πολλοί από αυτούς δηλώνουν χριστιανοί. Μα δεν έχουν διαβάσει ποτέ το Ευαγγέλιο ή τους Αποστόλους(πέρα από κάποια κομμάτια στα οποία μπορούν να αποδώσουν ερμηνείες που να δικαιολογούν την παραπάνω στάση ζωής); Τι σχέση έχει η ζωή και η διδασκαλία του Ιησού με αυτόν τον τρόπο ζωής και θέασης του κόσμου; Πάντα βρίσκουν δικαιολογίες και απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση. Και έτσι συνεχίζουν να σπαταλούν τη ζωή τους και αντί να ζουν μαραίνονται και μαραίνουν και τους γύρω τους.

5 σχόλια:

  1. Εφωσον το λεω σωστα η διδασκαλια του Χριστου δεν αρνειται την παρουσια του κακου στο κοσμο! Μπορει το κεντρικο μυνημα της διδασκαλιας του Χριστου να ειναι η ανακαινιση του κτιστου κοσμου αλλα αυτο ειναι μια βιωματικη εμπειρια για οσους αγωνιζονται με φιλοτιμια και προσπαθουν να μετανοησουν! Δε το θελουν ομως πραγματικα ολοι αυτο! Αυτοι που δε θελουν να αγωνιστουν παντοτε θα ειναι αυτοι οι ιδιοι και εχθροι για τους αλλους και για τους εαυτους τους! Οσοι αγωνιζονται γνωριζουν οτι υφισταται το κακο στο κοσμο ως παρακοη του νομου του Θεου αλλα δεν απογοητευονται! Θελει μεγαλη προσοχη οταν αναφερομαστε σε "υποτιθεμενους" εχθρους και σε διαφορες συνομωσιες καθως οι εχθροι του ανθρωπου μονο υποτιθεμενοι δε μπορουν να θεωρηθουν! Υπηρχε μια παλια λατινικη ρηση που ελεγε homo hominis lupus. Δηλαδη ο ανθρωπος για τον ανθρωπο ειναι λυκος! Αυτο δεν αναφερεται σε ολους τους ανθρωπους βεβαιως αλλα σε ορισμενους! Δεν εχει σημασια εαν θεωρηθουν αυτοι οι ανθρωποι μειοψηφια η πλειοψηφια! Απλα υπαρχουν! Δε πρεπει αυτο για καποιους να θεωρειται αυτο αποθαρυντικο η απαισιοδοξο ωστοσο ισχυει! Ο ανθρωπος δε πρεπει να τα ισοπεδωνει ολα αλλα δε πρεπει να σκεφτεται με "ρομαντικο" τροπο που να το κανει να αγνοει καποια υπαρκτα φαινομενα! Δυστυχως ομως σχεδον οι περισσοτεροι ανθρωποι ταλαντευομαστε παντα μεταξυ των 2 αυτων ακραιων καταστασεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Ό,τι έγραψα παραπάνω. Ο καθένας έχει την ευθύνη του τι καταλαβαίνει και πως πορεύεται. Και αν βρίσκει κάποιος έστω και την παραμικρή σχέση ανάμεσα στους παράφρονες με τις συνωμοσίες και τα λοιπά και στη διδασκαλία του Χριστού περί αντιμετώπισης του κακού ή των αγίων, μπράβο του και να συνεχίσει να ζει όπως ζει και να πιστεύει ό,τι πιστεύει.

      Διαγραφή
  2. Σαφεστατα και ο καθενας φερει ευθυνη για το τι καταλαβαινει και πως πορευεται! Η ευθυνη του καθ'ενος απο εμας ειναι και να αποδεχεται τις επιπτωσεις των επιλογων του! Το προβλημα ομως ειναι οτι στις μερες μας πολλοι ανθρωποι δεν αποδεχονται αυτες τις επιπτωσεις! Οπως εγραψα και παραπανω δεν εχει σημασια εαν αυτοι οι ανθρωποι αποτελουν μειοψηφια η πλειοψηφια μεσα στο κοσμο! Απως υπαρχουν! Το ποιοι ειναι αυτοι επισης δεν εχει και καμοια ιδιαιτερη σημασια! Μπορει να ειμαστε και εμεις οι ιδιοι και να μη το βλεπουμε πολλες φορες! Οχι τοσο επειδη ειμαστε ανοητοι αλλα επειδη ειμαστε εγωιστες! Τη διδασκαλια του Χριστου και των Αγιων δε μπορουμε να την βλεπουμε αποσπασματικα αλλα ως συνολο! Ο Χριστος εφωσον το λεω σωστα προοιδοποιουσε τους μαθητες του οτι θα βρεθουν ανθρωποι με κοσμικο φρονημα που θα τους κυνηγησουν, θα τους εκδιωξουν και θα τους σκοτωσουν και ετσι εγινε τελικα! Δε τους το ειπε αυτο για να τους γεμισει απαισιοδοξια αλλα για να τους προετοιμασει για τον αγωνα τους! ο Θεος θελει να μας δυναμωσει και οχι να μας αποθαρυνει! Δε μας λεει τα ψεματα καποιων συγχρονων ανθρωπων που λενε "ολα καλα θα πανε" αλλα ενω τα πραγματα επι του παροντος ΔΕ ΠΑΝΕ ΚΑΛΑ και δεν λενε στον ανθρωπο οτι πρεπει να αγωνιστει να κοιταξει μεσα του να δει τι φταιει που δε πανε καλα τα πραγματα! Ο Χριστιανισμος δεν ειναι η "μελλοντολογια" της καταστροφολογιας αλλα ουτε και η "μελοντολογια" της μεταπατερικης ψευτοθεολογιας! Ο Χριστιανος δε "κοιταει" να δει τι θα γινει στο μελλον! Κοιταει τι συμβαινει στο ΕΔΩ ΚΑΙ ΣΤΟ ΤΩΡΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για να μη θεωρηθει οτι επιζητω την "αυθεντια" στα λεγομενα μου δεχομαι οποιαδηποτε διαφορετικη αποψη που να ειναι εμπεριστατωμενη! Δεν υπαρχει μονο δια-λογος αλλα υπαρχει και αντι-λογος! Συνηθως οι ανθρωποι κανουμε το λαθος σε συζητησεις που κανουμε και θιγουμε τα ιδιαιτερα χαρισματα που διαφοροποιουντον αλλον ανθρωπο που τα εχει απο εμας! Υποθετω οτι σκοπος ενος διαλογου ειναι να προκυπτει μια ΚΑΙΝΟΥΡΙΑ θεση και αποψη και οχι να "επικρατει" η θεση του ενος η η θεση του αλλου εφωσον και οι 2 πλευρες εχουν τα επιχειρηματα και τα τεκμηρια τους! Εξαλλου ειναι φυσικο ο καθε ανθρωπος να εχει διαφορετικες αποψεις απο τους αλλους αφου δεν εχουμε ολοι τα ιδια βιωματα αλλα και τις κοινωνικες καταστασεις που ειναι κοινες για ολους μας ο καθε ανθρωπος τις βιωνει με το δικο του τροπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα ηθελα να ζητησω συγνωμη κιολας εαν αθελα μου εθιξα το ρομαντισμο που εχουν πολλοι ανθρωποι και για αυτο εξαλλου εβαλα και τη λεξη "ρομαντικο" σε εισαγωγικα αναφερομενος ουσιαστικα στη ταση που εχουμε ορισμενοι ανθρωποι να λειτουργουμε καποιοι ανθρωποι οπως ειναι τα μικρα παιδια στις πρωτες φασεις της ζωης τους που εχουν αμεριμνια και βλεπουν τους παντες φιλους τους και να λειτουργουν σα να μην υπαρχει καμοια μορφη κακου στο κοσμο μας! Πρεπει εφωσον μεγαλωνουμε στη ζωη μας να διατηρουμε τη καρδια ενος παιδιου αλλα στο νου μας να ειμαστε ενηλικες! Οταν ενας ανθρωπος ειναι μικρος το συμβουλευουν οι γονεις του να μην εμπιστευεται γενικα το κοσμο! Εαν ενας ανθρωπος απο μικρος καλλιεργησει πολυ εντονα αυτη τη συμβουλη μπορει να οδηγηθει στη γενικοτερη καχυποψια και να αποκτησει φοβιες μεσα του! ο Θεος ωστοσο μας διδασκει οτι δεν ειναι οι ΠΑΝΤΕΣ εχθροι μας αλλα δεν ειναι και οι ΠΑΝΤΕΣ φιλοι μας! Μας αποκαλυπτει οτι και οι ιδιοι μας οι οικιακοι δηλαδη η μανα μας, ο πατερας μας και τα αδελφια μας μπορει να γινουν και εχθροι μας εαν εχουν αντιθετα φρονηματα απο αυτα που εχει ο Θεος και εφωσον εμεις θελησουμε να γινουμε αληθινοι Χριστιανοι! Δε καλουμαστε να μισησουμε κανεναν ανθρωπο στη ζωη μας! Δε καλουμαστε να "ψαξουμε" η να δημιουργησουμε εχθρους αλλα δυστυχως καποια στιγμη στη ζωη μας ενδεχεται να γινουν καποιοι ανθρωποι εχθροι μας επειδη δεν θελουν ολοι οι ανθρωποι να γινουν φιλοι του Χριστου! Δε κοιταμε να αναζητησουμε τις αιτιες που συμβαινει αυτο! Δε κοιταμε να εξηγησουμε τα παθη που εχει μεσα του ο καθε ανθρωπος! Οπως το ειπες και εσυ Παπα-Κωστα πολυ σωστα ο καθε ανθρωπος ειναι ενα μυστηριο! Εμεις οι ιδιοι ειμαστε μυστηριο ο καθε ανθρωπος προσωπικα για τον ιδιο του τον εαυτο και οχι μονο μυστηριο για να το "λυσουν" οι αλλοι! Εμεις οι ιδιοι αποτελουμε με τις καθημερινες μας πραξεις και μια ενδεχομενη εκπληξη και απροσμενη εκπληξη για τον ιδιο μας τον εαυτο! Για αυτο το λογο ελεγε και ο Αγιος Νικοδημος ο Αγιορειτης στον Αορατο Πολεμο οτι δε πρεπει εμεις οι ιδιοι να εχουμε εμπιστοσυνη στο θελημα μας! Αγαπησεις τον πλησιον εως εαυτον σημαινει οτι αγαπας τον αλλον οπως αγαπας και τον εαυτο σου! Ομως οπως δε πρεπει να εμπιστευομαστε τους εαυτους μας ετσι δε πρεπει να εμπιστευομαστε και τους αλλους ακομα και εαν τους αγαπαμε! Τη πληρη εμπιστοσυνη μας την αποδιδουμε μονο στο Θεο! Για αυτο λεει "αγαπησεις Κυριον το Θεο σου εξ'ολης της καρδιας σου και εξ'ολης της διανοιας σου! Τον αλλον δε τον εμπιστευεσαι οχι επειδη βλεπεις τη "κακια" του αλλα επειδη βλεπεις τα παθη του και τις ανθρωπινες αδυναμιες του που μπορει να το κανουν να πεσει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...