Τετάρτη 18 Μαΐου 2022

Παγώνει η Ανταρκτική

 


https://ecozen.gr/2022/05/auxanetai-o-pagos-ths-antarktikhs/

Τμήματα της Ανταρκτικής έχουν πράγματι αυξηθεί με πάγο τα τελευταία 20 χρόνια, αποκαλύπτει νέα έρευνα, παρά το γεγονός ότι η ήπειρος έχει υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη. Τα σημεία πάγου, είναι αιωρούμενα τμήματα προσαρτημένα σε στρώματα πάγου της ξηράς και βοηθούν στην προστασία από την ανεξέλεγκτη απελευθέρωση νερού στην ενδοχώρα στον ωκεανό.

Κατά τα τέλη του 20ου αιώνα, τα υψηλά επίπεδα θέρμανσης στο Ανατολικό μέρος της Ανταρκτικής, οδήγησαν στην κατάρρευση των παγετώνων Larsen A και B το 1995 και το 2002, αντίστοιχα. Αυτά τα γεγονότα οδήγησαν την επιτάχυνση του πάγου προς τον ωκεανό, πετυχαίνοντας τελικά, τη συμβολή της Ανταρκτικής Χερσονήσου στην άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Υπήρξε τότε μια περίοδος που μερικά κομμάτια πάγου στην ανατολική Ανταρκτική αυξήθηκαν σε έκταση, παρά την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ωστόσο, από το 2020 παρατηρείται αύξηση του αριθμού των παγόβουνων που αποσπώνται από την ανατολική χερσόνησο της Ανταρκτικής. Οι επιστήμονες, χρησιμοποίησαν έναν συνδυασμό δορυφορικών μετρήσεων, μαζί με αρχεία ωκεανών και ατμόσφαιρας και είπαν ότι οι παρατηρήσεις τους «τονίζουν την πολυπλοκότητα και συχνά παραβλέπεται τη σημασία της μεταβλητότητας του θαλάσσιου πάγου για την υγεία του Φύλλου Πάγου της Ανταρκτικής».

Πρόγραμμα Αναπαραγωγής Βίντεο
00:00
00:08

Η ομάδα ερευνητών από το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, το Πανεπιστήμιο του Νιούκαστλ και το Πανεπιστήμιο του Καντέρμπουρι της Νέας Ζηλανδίας διαπίστωσαν ότι το 85 τοις εκατό της υφαλοκρηπίδας πάγου μήκους 870 μιλίων (1.400 χιλιομέτρων) κατά μήκος της ανατολικής χερσονήσου της Ανταρκτικής «υποβλήθηκε σε αδιάκοπη πρόοδο» μεταξύ των ερευνών της ακτογραμμής στο 2003-4 και 2019. Σε αντίθεση με την εκτεταμένη υποχώρηση των δύο προηγούμενων δεκαετιών, η έρευνα υποδηλώνει ότι αυτή η ανάπτυξη συνδέθηκε με αλλαγές στην ατμοσφαιρική κυκλοφορία, η οποία οδήγησε στη μεταφορά περισσότερου θαλάσσιου πάγου στην ακτή από τον άνεμο.

Ο Δρ. Frazer Christie, από το Scott Polar Research Institute (SPRI) του Κέμπριτζ και ο κύριος συγγραφέας της μελέτης, είπε: «Βρήκαμε ότι η αλλαγή του θαλάσσιου πάγου μπορεί είτε να προστατεύσει, είτε να βάλει σε κίνηση, τον τοκετό παγόβουνων από μεγάλα ράφια πάγου της Ανταρκτικής. «Ανεξάρτητα από το πώς αλλάζει ο θαλάσσιος πάγος γύρω από την Ανταρκτική σε ένα θερμαινόμενο κλίμα, οι παρατηρήσεις μας υπογραμμίζουν τη συχνά παραμελημένη σημασία της μεταβλητότητας του θαλάσσιου πάγου για την υγεία του στρώματος πάγου της Ανταρκτικής».

Το 2019, ο Δρ Κρίστι και η ομάδα του, συμμετείχαν σε μια αποστολή για τη μελέτη των συνθηκών πάγου στην υπεράκτια θάλασσα του Γουέντελ της ανατολικής χερσονήσου της Ανταρκτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο φως της Ανάστασης

  H αλήθεια είναι πως είχα γράψει άλλο κείμενο για την Ανάσταση αρχικά. Τρεις, τέσσερις παραγράφους. Μα μου φάνηκε υπερβολικό να γράψω πολλά...