Τρίτη 29 Δεκεμβρίου 2020

Στην "πράσινη ενέργεια" περνά το Άγιο Όρος

 



https://greenagenda.gr/%ce%bf-%ce%ae%ce%bb%ce%b9%ce%bf%cf%82-%ce%b8%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%80%cf%84%ce%b5%ce%b9-%cf%84%ce%bf-%ce%bc%ce%b5%ce%b3%ce%b1%ce%bb%cf%8d%cf%84%ce%b5%cf%81%ce%bf-%ce%bc%ce%ad%cf%81%ce%bf/

του Νίκου Αβουκάτου


Tο 75% των σημερινών ενεργειακών αναγκών των Ιερών Μονών του Αγίου Όρους θα καλυφθούν από τη χρήση φωτοβολταϊκών συστημάτων.


Στην πρόσφατη συνεδρίαση του Διοικητικού του Συμβουλίου το Κέντρο Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ) ενέκρινε την εγκατάστασή τους στο Άγιον Όρος .«Μετά από την έγκριση τροποποίησης – επικαιροποίησης της μελέτης και περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου η τοποθέτηση τους μπαίνει σε τροχιάς υλοποίησης. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό το συγκεκριμένο έργο να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες σε 21 σημεία της Μοναστικής Πολιτείας», λέει στη Greenagenda.gr ο Ηλίας Π. Περτζινίδης, Διπλωματούχος Πολιτικός Μηχανικός του ΑΠΘ και Διευθυντής του ΚεΔΑΚ.


Η εγκατάσταση των 21 φωτοβολταϊκών πεδίων αφορά τις παρακάτω θέσεις: Ι.Μ. Μεγίστης Λαύρας (144 kWp), Ι.Μ. Βατοπαιδίου (540 kWp), Ι.Μ. Ιβήρων (144 kWp) , Ι.Μ. Χιλανδαρίου (144 kWp), Ι.Μ. Διονυσίου (93,6 kWp), I. Μετόχιον Μονοξυλίτη της Ι.Μ. Διονυσίου (50,4 kWp), Ι.Μ. Κουτλουμουσίου (144 kWp), Ι.Μ. Παντοκράτορος (144 kWp), Ι.Μ. Ξηροποτάμου (144 kWp), Ι.Μ. Ζωγράφου (144 kWp), Ι.Μ. Δοχειαρίου (144 kWp), Ι.Μ. Καρακάλλου (144 kWp), Ι.Μ. Φιλοθέου (144 kWp), Ι.Μ. Σίμωνος Πέτρας (18,78 kWp), Ι.Μ. Αγίου Παύλου (144 kWp), Ι.Μ. Σταυρονικήτα (144 kWp), Ι.Μ. Ξενοφώντος (144 kWp), Ι.Μ. Γρηγορίου (144 kWp), Ι.Μ. Εσφιγμένου (36 kWp), Ι. Κελλί Αγίων Αναργύρων της Ι.Μ. Εσφιγμένου (11,7 kWp) και Ι. Κελλί Αγίου Τρύφωνος της Ι.Μ. Εσφιγμένου (14,4 kWp).


Η συνολική εγκατεστημένη ισχύς των φωτοβολταϊκών πλαισίων φτάνει τα 2.780,88 kWp, τα οποία εκτιμάται ότι θα παράγουν περίπου 4.121.020 kWh ηλεκτρική ενέργεια ετησίως.


Με την αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας αναμένεται να μειωθούν οι αέριοι ρύποι κυρίως του CO2 καθώς και η ηχορύπανση που προκύπτει από την εκτεταμένη λειτουργία των ηλεκτροπαραγωγών ζευγών τα οποία πολλές φορές είναι παλαιά με πολύ θόρυβο και χαμηλή απόδοση.


Ακόμη, θα μειωθούν οι ρύποι και η σκόνη από τη μεταφορά των καυσίμων στο χωμάτινο οδικό δίκτυο του Αγίου Όρους.


«Το έργο προβλέπει τη δημιουργία σύγχρονων ενεργειακών συστημάτων. Ειδικότερα η εγκατάσταση ενεργειακού συστήματος εξελιγμένης λειτουργίας παραλληλίζει τον φωτοβολταϊκό σταθμό και τους νέους συσσωρευτές με μία επιλεγμένη πηγή της Ι. Μονής (συνήθως ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος ή υδροστρόβιλο) δημιουργώντας ένα αυτόνομο δίκτυο πλήρως επεκτάσιμο και απόλυτα ελεγχόμενο και προγραμματιζόμενο», σημειώνει ο κ. Περτζινίδης.


Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος «Έργα αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο Άγιον Όρος – Προμήθεια και εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων», ανέρχεται σε 13.187.058,18 ευρώ.


Σύμφωνα με τον κ. Περτζινίδη, το θέμα της αρμονικής περιβαλλοντικής ένταξης του εν λόγω έργου στον χώρο της χερσονήσου του Άθω απασχόλησε ιδιαίτερα το Διοικητικό Συμβούλιο του Κε.Δ.Α.Κ. σε αλλεπάλληλες συνεδριάσεις του.


Mέχρι σήμερα η κάλυψη των ενεργειακών αναγκών των Ιερών Μονών βασίζεται στη λειτουργία γεννητριών που καταναλώνουν πετρέλαιο diesel και στην εκτεταμένη χρήση καυσόξυλων. Οι ανάγκες των Ιερών Μονών για ηλεκτρική ενέργεια καλύπτονται σήμερα κυρίως με τη λειτουργία ηλεκτροπαραγωγών ζευγών. Ορισμένες Ιερές Μονές διαθέτουν επιπλέον μικρές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις ή μικρούς υδροηλεκτρικούς σταθμούς.


Πιο συγκεκριμένα, φωτοβολταϊκά συστήματα έχουν εγκατεστημένα σήμερα οι Ι.Μ.Βατοπαιδίου (460 kWp), Ι.Μ.Ιβήρων (80 kWp), Ι.Μετ.Μονοξυλίτη (0,7 kWp), Ι.Μ.Ζωγράφου (96 kWp), Ι.Μ.Δοχειαρίου (158 kWp), Ι.Μ.Σιμωνόπετρας (47,6 kWp), Ι.Μ.Ξενοφώντος (150 kWp) και υδροηλεκτρικούς σταθμούς έχουν εγκατεστημένους οι Ι.Μ.Μ.Λαύρας (300 kW), Ι.Μ.Διονυσίου (128 kW), Ι.Μ.Φιλοθέου (80 kW), Ι.Μ.Σιμωνόπετρας (56 kW), Ι.Μ.Αγ.Παύλου (175 kWp), Ι.Μ.Γρηγορίου (110 kWp).


Τα κύρια κριτήρια τα οποία ελήφθησαν υπόψη για τη χωροθέτηση των παραπάνω φωτοβολταϊκών σταθμών, σύμφωνα και με το πόρισμα της Επιστημονικής Επιτροπής Ειδικών Συμβούλων, ήταν τα εξής:


α. Η αποφυγή της οπτικής όχλησης και η βέλτιστη ένταξη των έργων στο φυσικό και αρχιτεκτονικό περιβάλλον του Αγίου Όρους.


β. Η αποφυγή της χρήσης δασικών εκτάσεων.


γ. Η εγγύτητα στις Ιερές Μονές.


δ. Ο νότιος προσανατολισμός και η αποφυγή σκιάσεων. Σε ορισμένες Ι. Μονές, αν και επιλέχθηκε η καλύτερη δυνατή θέση, θα χρειαστεί να πραγματοποιηθούν στοχευμένες δεντροφυτεύσεις για τη μείωση της οπτικής όχλησης, όπως αναφέρεται στις συγκεκριμένες μελέτες.


Πηγή φωτογραφίας: photovoltaic.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αριθμητική

  Εδώ και αιώνες οι άνθρωποι γίνονται χριστιανοί για οποιονδήποτε άλλο λόγο εκτός από το να θέλουν να είναι...χριστιανοί. Στη Βυζαντινή Αυτο...