Κυριακή 27 Δεκεμβρίου 2020

Ο κοινωνικός-θρησκευτικός ρόλος των κλόουν

 


Οι πιο αρχαίοι κλόουν έχουν βρεθεί στην πέμπτη δυναστεία της Αιγύπτου , γύρω στο 2400 π.Χ. Σε αντίθεση με τους γελωτοποιούς του βασιλιά, οι  κλόουν έχουν παραδοσιακά παίξει έναν κοινωνικο-θρησκευτικό και ψυχολογικό ρόλο, και παραδοσιακά οι ρόλοι του ιερέα και του κλόουν κρατούνταν από τα ίδια άτομα. Ο Peter Berger γράφει, "Φαίνεται εύλογο ότι η τρέλα και οι σαλοί, όπως η θρησκεία και η μαγεία, ικανοποιούν κάποιες βαθιά ριζωμένες ανάγκες στην ανθρώπινη κοινωνία."  Για αυτόν τον λόγο, η τέχνη του κλόουν συχνά θεωρείται σημαντικό μέρος της εκπαίδευσης του σωματικού θεάτρου, εν μέρει επειδή μέσω αυτού μπορεί να αντιμετωπιστεί ύλη δύσκολων θεμάτων, αλλά και επειδή απαιτεί υψηλό επίπεδο ρίσκου και παιξίματος από τον ερμηνευτή.


Στην ανθρωπολογία, ο όρος κλόουν έχει επεκταθεί σε παρόμοιους με τους γελωτοποιούς ή σαλούς χαρακτήρες σε μη δυτικούς πολιτισμούς. Μια κοινωνία στην οποία αυτοί οι κλόουν έχουν σημαντική θέση κατηγοριοποιείται στις κοινωνίες κλόουν και ένας χαρακτήρας κλόουν που εμπλέκεται σε μια θρησκευτική ή τελετουργική διαδικασία είναι γνωστός ως τελετουργικός κλόουν . 


https://en.wikipedia.org/wiki/Clown#cite_note-Bala2010-2



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...