Κυριακή 13 Δεκεμβρίου 2020

Προς σύγκρουση;

 


Κάποιοι κύκλοι από την κυβέρνηση, με την αμέριστη συμπαράσταση των ΜΜΕ(από διεθνολόγους ως...αθλητικογράφους) και κάποιοι χοντροκέφαλοι από την Εκκλησία το έχουν δουλέψει πολύ καλά το πράγμα. Χρησιμοποιώντας ως χρήσιμους ηλίθιους τους φανατικούς υπερσυντηρητικούς που φωνασκούν όλη μέρα και φαντασιώνονται διωγμούς και μαρτύρια κατάφεραν να φτάσουν τα πράγματα εδώ που είναι σήμερα. Οι αποφάσεις που θα παρθούν από την Ιερά Σύνοδο θα είναι σημαντικές. 

Τα πράγματα έχουν ως εξής. Συμμορφωνόμαστε με την ΚΥΑ και αντιμετωπίζουμε εσωτερικές αναταράξεις ή ανοίγουμε τις εκκλησίες και θα δεχθούμε τέτοιο πόλεμο από τα ΜΜΕ που αυτά που έγιναν επί Χριστοδούλου και Βατοπεδίου θα μοιάζουν με βόλτα στην εξοχή προς συλλογή άγριων λουλουδιών. Υπάρχει και μια τρίτη ιδέα. Να κρατήσουμε κλειστές τις εκκλησίες εις ένδειξη διαμαρτυρίας χτυπώντας πένθιμα τις καμπάνες.

Όπως και να έχει, η Εκκλησία έχει στριμωχτεί από δικά της λάθη, όχι τωρινά τόσο, όσο πολλών χρόνων. Όταν ανεχόταν όλες αυτές τις ακραίες φωνές και πολλές φορές τους έκλεινε το μάτι, βλέπετε είναι σίγουρη πελατεία , τόσο ξεθάρρευαν και  δυνάμωναν αυτές οι φωνές. Αποκτούσαν και μια κάποια αίγλη. Και άρχισαν να παίζουν σημαντικότατο ρόλο. 

Έτσι και τώρα, κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, υπήρξαν ναοί που δεν τήρησαν καθόλου τα μέτρα(ομολογώ πως κι εμείς τα τηρήσαμε ελλιπώς), υπήρξαν ιερείς που απαγόρευαν τη μάσκα, που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να προκαλέσουν κάτω από τον μανδύα της "θερμής πίστης και της ευσέβειας". 

Το κράτος όμως παρακολουθούσε. Είχε ετοιμάσει το κλίμα με κανάλια, ιστοσελίδες, αρθρογράφους, παρουσιαστές και επιστρατεύοντας πάσης φύσεως αντικληρικαλιστές. Χρησιμοποίησε και εργαλεία της προηγούμενης κυβέρνησης. Και μόλις στριμώχτηκε, βρήκε κάπου να ρίξει το φταίξιμο και να δείξει πυγμή.

Και φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Μπροστά σε μια πιθανή σύγκρουση Κράτους-Εκκλησίας. Δεν ξεκινάς όμως μια σύγκρουση αν δεν είσαι προετοιμασμένος(που κακώς δεν είσαι δηλαδή). Και μια τέτοια σύγκρουση, η οποία μπορεί να έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Και είμαστε ήδη λιγότερο εξοπλισμένοι από τους αντιπάλους μας.

Δεν εξετάζω την ορθότητα ή μη των μέτρων. Εξετάζω τις μηχανορραφίες, τις στρατηγικές και τις νοοτροπίες. Τίποτα παραπάνω. Τα υπόλοιπα την Τρίτη το βράδυ.

3 σχόλια:

  1. ΠαπαΚώστα αν εξ αρχής (από Μάρτη ακόμα) η Εκκλησία είχε αποφασίσει να πάρει μέτρα και να τα τηρήσει (μάσκες, αποστάσεις ακόμα και χωριστή λαβίδα - οκ, ακραίο αλλά υπαρκτό σενάριο) θα είχε αυτοπροστατευτεί και η κάθε κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να προσάψει πολλά.

    Από κει και πέρα έπρεπε να τραβήξει αυτιά ακραίων, ακόμα και τους χαϊδολογούσε τόσα χρόνια. Μου είναι αδιανόητο να βλέπω βίντεο προερχόμενα από αμερικάνους συνομωσιολόγους, ακροδεξιούς προτεστάντες, τραμπικούς κ ομοιοποιθητικούς/ολιστές/αντιμεβολιαστές να παίζουν prime time σε πάμπολα χριστιανικά κανάλια του youtube και σε χριστιανικές ομάδες στο fb (έπαιζαν ήδη από καιρό σε hyperπατριωτικά κανάλια, από αυτά με ασπίδες, περικεφαλαίες και μαιάνδους στο background). Δηλαδή δεν το ήξεραν οι δεσποτάδες αυτό; Δεν τους ενημέρωσε κανείς; Δεν το πιστεύω. Είτε το υποτίμησαν είτε σε κάποιους άρεσε κιόλας.

    Πιστεύω ότι αν αποφασίσουν να πάνε σε μετωπική, θα δούμε άσχημα πράγματα, οι ακραίοι (και μη) θα δουν τι πάει να πει διωγμός στην πράξη, όχι στην θεωρία. Και τα ΜΑΤ πάντα αφορμή για ζέσταμα ψάχνουν, ιδίως ενόψει των ταραχών που θα ξεσπάσουν αργότερα, όταν πέσει πείνα μετά το καλοκαίρι. Καθόλου τυχαίες δεν ήταν οι τελευταίες παραγγελίες περιπολικών και εξοπλισμού καταστολής.
    ΥΓ. Φοβάμαι και για την μάνα μου που τρέχει σε underground εκκλησιασμούς και θα τρέχω να την μαζεύω από τα κρατητήρια. (Deso)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν διαφωνώ. Κι εγώ αυτό έλεγα τότε. Να οδηγούμε τις εξελίξεις όχι να τις ακολουθούμε.

    Δεν είναι τόσο εύκολο να μαζέψεις τους συγκεκριμένους. Απ'έξω μπορεί να φαίνεται έτσι αλλά δεν είναι. Και ναι, σε κάποιους αρέσουν.

    Η εμπειρία της Λάρισας δείχνει ότι δεν θα είναι τόσο απλά τα πράγματα για το κράτος

    Άναρχο ανά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...