Δευτέρα 7 Δεκεμβρίου 2020

Η τέχνη της τεμπελιάς



https://www.politeianet.gr/index.php?option=com_content&view=category&layout=blog&id=40&Itemid=700&limitstart=20

Η τεμπελιά ήταν ανέκαθεν το δυνατό μου σημείο. Δεν υπερηφανεύομαι γι’ αυτό, είναι κάτι σαν χάρισμα και ελάχιστοι το διαθέτουν. Υπάρχουν πολλοί οκνηροί άνθρωποι και πολλοί χασομέρηδες, αλλά ένας αυθεντικός τεμπέλης είναι σπάνιο είδος. Δεν είναι κάποιος που περιφέρεται άσκοπα με τα χέρια στις τσέπες. Αντιθέτως, το κύριο χαρακτηριστικό του είναι πως είναι πάντα τρομερά πολυάσχολος.

Κανείς δεν μπορεί να απολαύσει την τεμπελιά αν δεν έχει άφθονη δουλειά να κάνει. Δεν έχει πλάκα να μην κάνεις τίποτα όταν δεν έχεις τίποτα να κάνεις. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις το χάσιμο χρόνου γίνεται απλώς μια απασχόληση, και μάλιστα εξαντλητική. Η τεμπελιά, όπως και τα φιλιά, για να είναι γλυκιά πρέπει να είναι κλεμμένη.


JEROME JEROME: ΟΙ ΤΕΜΠΕΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΕΝΟΣ ΤΕΜΠΕΛΗ

5 σχόλια:

  1. Αν κατάλαβα καλά εκθειάζει τη λούφα όχι την τεμπελιά αυτή καθ'αυτή. Υπό κάποιες συνθήκες δεν έχει καθόλου άδικο...
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ναι. Μάλλον ξεχωρίζει την τεμπελιά από την αεργια

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προτείνω το παρακάτω βιβλίο
    https://www.kedros.gr/product/90/xara-doyleyeis.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γιώργο ωραίο. Ζεις για να δουλεύεις ή δουλεύεις για να ζεις, πόσο απλό ακούγεται ε.
    Για κάποιους η δουλειά όντως είναι η ζωή τους, ίσως από μεγάλη αγάπη προς αυτό που κάνουν ή και από συνήθεια. Αν τους τελευταίους τους στείλεις σπίτι θα δυστυχήσουν, δούλευαν σε ένα γραφείο πχ 40 χρόνια, ξαφνικά έφυγαν και είναι σαν να πέθαναν, κανένα ενδιαφέρον για τίποτα άλλο ούτε πριν ούτε τώρα. Οι πρώτοι θα συνεχίσουν να απασχολούνται με αυτό που τους γεμίζει ότι και να γίνει. Δεν ξέρω αν είναι πάντα υγιές και αυτό διότι κάθε άνθρωπος μια ξεχωριστή περίπτωση και υπάρχουν και οι ακρότητες, υπερβολές κλπ. Άβυσσος η ψυχή :)
    Πάντως καλύτερα να κάνεις οτιδήποτε παρά να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Η αεργία και η οκνηρία είναι μαύρες τρύπες ως γνωστόν.
    Επίσης το τι αντέχεται και δεν αντέχεται είναι πολύ σχετικό στον καθένα. Άλλος δεν αντέχει σχεδόν τίποτα, δηλαδή γκρινιάζει με όλα και άλλος δε χαμπαριάζει και στα χειρότερα, αναμένει χαμογελώντας πχ.
    Η λούφα από την άλλη αν σημαίνει ότι φορτώνεις αυτό που είχες αναλάβει σε άλλον χωρίς να το θέλει είναι ολίγον τι, μη καθαρή πράξη..εκτός φυσικά αν δεν ισχύει αυτό και δε ζημιώνεται κανείς, λίγο απίθανο αλλά γιατί όχι να γίνεται και αυτό.
    Π

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δουλειά ή δουλεία, ένας τόνος τις χωρίζει

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...