Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2019

Η Γεωργία γιόρτασε σήμερα την Ημέρα του Καθεδρικού Ναού Svetitskhoveli

Georgia Celebrates Day of Svetitskhoveli Cathedral today
https://www.georgianjournal.ge/culture/6076-georgia-celebrates-day-of-svetitskhoveli-cathedral-today.html

Η ημέρα της πόλης Mtskheta και του καθεδρικού ναού Svetitskhoveli γιορτάζεται στις 14 Οκτωβρίου στη Γεωργία.

Ειδικά λεωφορεία ήταν διαθέσιμα στο Πατριαρχείο για να παρακολουθήσουν τη Λειτουργία .

Ο καθεδρικός ναός Svetitskhoveli είναι ένας Ορθόδοξος καθεδρικός ναός της Γεωργίας που βρίσκεται στην ιστορική πόλη Mtskheta της περιοχής Kartli, 20 χλμ. Βορειοδυτικά της πρωτεύουσας Τιφλίδας.

Η Γεωργιανή Ορθόδοξη Εκκλησία γιορτάζει επίσης την ημέρα του Γεωργιανού Αγίου Βασιλιά Μιριάν και της βασίλισσας Νανά (4ος αιώνας) και των Αγίων Σιδωνία και Αμπιατάρα (+ 4η).


Η αρχική Εκκλησία  χτίστηκε τον 4ο αιώνα μ.Χ. κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Μριάν Β. Η Αγία Νίνο λέγεται ότι επέλεξε τη συμβολή των ποταμών Mtkvari και Aragvi ως τόπου της πρώτης γεωργιανής εκκλησίας.

Τον 1ο αιώνα μ.Χ. ένας Γεωργιανός Εβραίος από το Mτσκέτα με το όνομα Ηλίας ήταν στην Ιερουσαλήμ όταν ο Ιησούς σταυρώθηκε. Ο Ηλίας αγόρασε το χιτώνα του Ιησού από έναν Ρωμαίο στρατιώτη στο Γολγοθά και τον έφερε πίσω στη Γεωργία. Επιστρέφοντας στην πατρίδα του, συναντήθηκε με την αδερφή του Σιδωνία, η οποία όταν άγγιξε το χιτώνα πέθανε αμέσως από τα συναισθήματα που της  προκάλεσε το ιερό αντικείμενο. Ο χιτώνας  δεν μπορούσε να αφαιρεθεί από το χέρι της, γι 'αυτό θάφτηκε μαζί της. Ο χώρος όπου θάφτηκε η Σιδώνια με το χιτώνα του Χριστού σώζεται στον καθεδρικό ναό. Αργότερα, από τον τάφο της φύτρωσε ένας τεράστιος κέδρος. Αφού έδωσε εντολή να κοπεί ο κέδρος για να χτιστεί η εκκλησία, η Αγία Νίνο κατασκεύασε επτά κίονες  για τα θεμέλια της εκκλησίας. Η έβδομη στήλη, ωστόσο, είχε μαγική δύναμη και σηκωνόταν από μόνη της στον αέρα. Επέστρεψε στη γη αφού η Αγία Νίνο προσευχήθηκε όλη τη νύχτα. Λέγεται επίσης ότι από τη μαγική έβδομη στήλη ρέει ιερό υγρό που θεραπεύει ανθρώπους απ' όλες τις ασθένειες. Στη γεωργιανή γλώσσα "svti" σημαίνει "πυλώνας" και "tskhoveli" σημαίνει "ζωοδότης" ή "ζωή ", εξ ου και το όνομα του καθεδρικού ναού - "Svetitskhoveli".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...