Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2019

Για την παράκληση στην Παναγία Ελεθερώτρια

Αποτέλεσμα εικόνας για Παναγία Ελευθερώτρια
Χθες γιορτάσαμε την επέτειο του Όχι.Την αντίσταση στο ξένο κατακτητή που ήθελε να υποδουλώσει τη χώρα μας.Είναι μάλιστα πάρα πολλές οι αναφορές σύμφωνα με τις οποίες οι στρατιώτες μας είδαν την Παναγία στα βουνά όπου μαινόταν ο πόλεμος.

Προχθές γιορτάσαμε τη μνήμη του Αγίου Νέστορα.Του αγίου που με την ευχή και την προσευχή του Αγίου Δημητρίου νίκησε και σκότωσε τον Λυαίο στην αρένα και στη συνέχεια μαρτύρησε.

Η Εκκλησία σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογεί τον φόνο.Ούτε καν στον πόλεμο.Γι' αυτό και όταν οι στρατιώτες επιστρέφουν από τον πόλεμο του διαβάζεται συγχωρητική ευχή από την Εκκλησία και δεν τους αποδίδονται τιμές.Πώς όμως δικαιολογούνται τα παραπάνω σύμφωνα με αυτό.Πώς δικαιολογείται η βοήθεια της Παναγίας αλλά και οι εμφανίσεις άλλων αγίων σε μάχες;Πώς δικαιολογείται η παρουσία του κλήρου σε αυτές;


Σκοπός του Χριστιανού είναι η ελευθερία από την αμαρτία,η πνευματική ελευθερία δηλαδή.Για να υπάρξουν όμως προϋποθέσεις για πνευματική ελευθερία πρέπει να υπάρχει εθνική και προσωπική ελευθερία.

Γινόμαστε ελεύθεροι όταν διώχνουμε ένα ξένο κατακτητή;Σε κάποιο βαθμό ναι.Όμως υην ελευθερία δεν μας τη στερεί μόνο ο ξένος κατακτητής.Μας τη στερούν κι άλλοι.Για παράδειγμα μια κυβέρνηση,δική μας, που μας καταπιέζει είτε στην έκφρασή μας είτε στην οικονομική μας ζωή.Που δεν μας αφήνει να ζήσουμε,να αναπτυχθούμε.Γι'αυτό και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος τα έβαλε με την αυτοκράτειρα που πήρε με τη βία το οικόπεδο της χήρας.Γι'αυτό ο Μ.Βασίλειος έδιωξε τον φοροσυλλέκτη του Αυτοκράτορα.Γι'αυτό ο Άγιος Νικόλαος επενέβη και σταμάτησε την εκτέλεση δύο νέων οι οποίοι είχαν άδικα κατηγορηθεί ως προδότες.

Την ελευθερία μας τη χάνουμε όμως και μόνοι μας.Όταν μισούμε κάποιον,όταν θέλουμε να τιμωρηθεί,όταν τον κακολογούμε,γινόμαστε αυτομάτως υπόδουλοί του.Γιατί αφού φτάσουμε σε τέτοιο σημείο,τον αφήνουμε να μας ρυθμίζει τη ζωή ουσιαστικά.

Όταν μεταφέρουμε κάτι που ακούσαμε,χωρίς να το εξετάσουμε αν ισχύει,γινόμαστε υπόδουλοι τόσο σε αυτόν που μας είπε αυτό που ακούσαμε όσο και σε αυτόν τον οποίο αφορά το σχόλιο.Γιατί πια ρυθμίζουμε τις αποφάσεις,τις πράξεις και τα λόγια μας είτε για να δικαιολογήσουμε τον πρώτο και να κατηγορήσουμε τον δεύτερο είτε για να εκδικηθούμε τον πρώτο και να δικαιολογήσουμε τον δεύτερο αν μας πιάσουν οι τύψεις.

Όλο το κήρυγμα και το έργο της Εκκλησίας έχει στόχο την ελευθερία του ανθρώπου.Την ελευθερία που ο Θεός μας έδωσε στο μέγιστο βαθμό.Αυτή την ελευθερία που με τόση ευκολία απεμπολούμε στη καθημερινή μας ζωή.Γι'αυτή την ελευθερία παρακαλούμε την Παναγία σήμερα.Να είναι πάντα αρωγός και προστάτης της. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...