Κυριακή 13 Οκτωβρίου 2019

“Αττίλας” εναντίον της Ροζάβα

Νέος “Αττίλας” στη βόρεια Συρία
Σε συνέχεια της τουρκικής στρατιωτικής επίθεσης εναντίον της αυτόνομης περιοχής της βόρειας Συρίας (Ροζάβα) που ελέγχουν οι “Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις”, στελεχωμένες κυρίως από Κούρδους μαχητές, το Κίνημα της ΧΔ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
“1. Καταδικάζουμε την τουρκική εισβολή στη βόρεια Συρία, ως αντίθετη στο διεθνές Δίκαιο και στη συνθήκη της Λωζάνης, με την οποία έχουν αναγνωρισθεί διεθνώς τα σύνορα στην περιοχή.
2. Η προάσπιση και αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας είναι μονόδρομος για την ειρήνευση της χώρας. Για το λόγο αυτό η ΧΔ είναι αντίθετη σε κάθε αποσταθεροποιητική ενέργεια και εισβολή ξένης δύναμης.

3. Για άλλη μια φορά, όπως ‘έγινε το 1974 στην Κύπρο, το τουρκικό καθεστώς, αξιοποιεί την ανοχή της διεθνούς κοινότητας και τον τυχοδιωκτισμό των μεγάλων δυνάμεων για να εκδηλώσει την επιθετικότητα και τις επεκτατικές του βλέψεις. Οι ΗΠΑ, αφού αποσταθεροποίησαν τη Συρία ενισχύοντας τζιχαντιστές και ριζοσπάστες ισλαμιστές, στη συνέχεια χρησιμοποίησαν τους Κούρδους μαχητές για τις δικές τους σκοπιμότητες, τώρα τους εγκαταλείπουν και δίνουν το “πράσινο φως”  στην Τουρκία να επέμβει. Η Ρωσία συμμαχεί με τον Ερντογάν, επωφελείται για να πουλήσει όπλα στην Τουρκία, εγκαταλείπει ουσιαστικά τους Χριστιανούς της Μέσης Ανατολής τους οποίους υποτίθεται ότι στηρίζει. Η Ευρωπαϊκή Ένωση καταδικάζει φραστικά την εισβολή, χωρίς να επιβάλει ουσιαστικές κυρώσεις στην Τουρκία.

Με πράσινο χρώμα οι κουρδικοί πληθυσμοί (συμπαγές όπου πλειοψηφούν, με διαγράμμιση όπου ο πληθυσμός είναι μικτός) στην ευρύτερη περιοχή. (Χάρτης πρακτορείου Ρώυτερ). Ο Ερντογάν, αλλά και το σύνολο του κυρίαρχου πολιτικού συστήματος στην Τουρκία φοβάται τη δημιουργία κουρδικών οντοτήτων στα σύνορα με περιοχές όπου ο κουρδικός πληθυσμός κυριαρχεί στην ίδια την Τουρκία. Στις απαρχές της εξουσίας του, ο Ερντογάν φιλοδοξούσε να επιλύσει ειρηνικά το κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία. Όμως, στη συνέχεια, υιοθέτησε τον συστημικό δρόμο της καταστολής.  Στο Ιράκ, ήδη οι Κούρδοι απολαμβάνουν ευρεία αυτονομία

4. Οι Κούρδοι μαχητές συνέβαλαν αποφασιστικά στην ήττα του βαρβαρικού μορφώματος του “Ισλαμικού Κράτους” , το οποίο στους χάρτες που δημοσιεύει φιλοδοξεί να υποδουλώσει και την Ελλάδα. Η αυταπάρνηση με την οποία αντιστάθηκαν στο Κομπάνε, αποτέλεσε σημείο καμπής για την ήττα του “Ισλαμικού Κράτους”.Η αποδυνάμωση των Κούρδων κινδυνεύει να αναζωπυρώσει το ” Ισλαμικό Κράτος”, το οποίο, τουλάχιστον στις απαρχές του, είχε υπόγεια στήριξη από το τουρκικό καθεστώς.
5. Η τουρκική εισβολή θα φέρει θάνατο, δυστυχία και ξεριζωμό στους πληθυσμούς της περιοχής και θα προκαλέσει αύξηση των μεταναστευτικών ροών. Το πρόσφατο προηγούμενο της τουρκικής εισβολής στην περιοχή του Αφρίν δυτικότερα, δεν αφήνει ψευδαισθήσεις για την τύχη που περιμένει τους πληθυσμούς που πλήττονται από τη νέα εισβολή.
6. Ο ΟΗΕ και το Συμβούλιο Ασφαλείας αδρανούν, ενώ θα έπρεπε να είχε ήδη αναληφθεί διεθνής πρωτοβουλία για την αποκατάσταση της εθνικής ακεραιότητας και την ειρήνευση της Συρίας και η τουρκική εισβολή να είχε απερίφραστα καταδικαστεί.
Από το Γραφείο Τύπου
ΦΩΤΟ: Γυναίκες μαχήτριες των κουρδικών δυνάμεων. Ρώυτερ, Ρόντι Σαϊντ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...