Πέμπτη 31 Οκτωβρίου 2019

Helloween - Halloween


26 σχόλια:

  1. Με διαολίζει η δόλια και εκ της πίσω πόρτας προσπάθεια εισαγωγής αυτής της ξενόφερτης σαχλαμάρας. Δε φτιάχνουμε καμιά κολοκυθόπιτα λέω γω; (προ αμνημονεύτων χρόνων άκουγα το εν λόγω άσμα στο.. κασετόφωνο του αυτοκινήτου μας κι ο πατέρας μου, όταν άκουσε το μακρόσυρτο σόλο, μετά τα κουπλέ/ρεφραίν, μου είπε "τι παίζουν αυτοί, Θεοδωράκη;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Με διαολίζει η δόλια και εκ της πίσω πόρτας προσπάθεια εισαγωγής αυτής της ξενόφερτης σαχλαμάρας. Δε φτιάχνουμε καμιά κολοκυθόπιτα λέω γω; (προ αμνημονεύτων χρόνων άκουγα το εν λόγω άσμα στο.. κασετόφωνο του αυτοκινήτου μας κι ο πατέρας μου, όταν άκουσε το μακρόσυρτο σόλο, μετά τα κουπλέ/ρεφραίν, μου είπε "τι παίζουν αυτοί, Θεοδωράκη;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Κάνε κολοκυθόπιτα και φτιάξε το απ' έξω της.Εγώ τα έφτιαξα με πορτοκάλια και έδωσα ένα στη μικρή μου κόρη να το πάει στο σχολείο.Η καλύτερη εισαγωγή που κάναμε ποτέ από τη Δύση!

      Διαγραφή
    2. Εγω μαλλον θα συμφωνησω με τον Γιωργο! Εμεις εχουμε τα δικα μας τα ψυχοσαββατα! Οι αμερικανοι οταν εχουν χαλοουγουιν ντυνονται διαβολοι και καλικατζαροι και δε ξερω και εγω τι αλλο! Δηλαδη ετσι μνημονευουν τους κεκοιμημενους? Με αυτο δειχνουν μου φαινεται οτι φανταζονται οτι ολες οι ψυχες κολαζονται!

      Διαγραφή
    3. Αυτή η δαιμονοποίηση του ο,τιδήποτε έρχεται απ' έξω...

      Τα ντυσίματα είναι η εκκοσμικευμένη και εμπορευματοποιημένη αρκετά εκδοχή της ημέρας.Κατά τ' άλλα και αγρυπνίες κάνουν και ακολουθίες και προσευχές.Λες κι εμείς δεν ντυνόμαστε τις απόκριες.Όλο κολάζονται αυτές οι άμοιρες ψυχές.

      Διαγραφή
    4. Παπα-Κωστα μου δεν αναφερομαι στο θεμα της δαιμονοποιησης καποιων πραγματων! Εξαλλου και πολλα δικα μας παραδοσιακα εθιμα που διασωζονται μεσω λαικης πολιτισμικης και προφορικης παραδοσης εμπεριεχουν παγανιστικα στοιχεια! Το θεμα ειναι να ενστενιζεσαι ενα στοιχειο εφωσον εχει λειτουργικη χρηση ως προς την ψυχοσωματικη αναπτυξη του ανθρωπου και εφωσον αφαιρεθουν τα παγανιστικα στοιχεια που αυτο εμπεριεχει! Εξαλλου μονος σου ειπες και τη λεξη-κλειδι οτι ολο αυτο ειναι ενα εκκοσμικευμενο εθιμο! Η εμπορευματοποιηση δυστυχως ουτως η αλλως πλεον βρισκεται σχεδον παντου! ο ενστερνισμος ενος ξενου εθιμου μπορει να παραγκωνισει δικα μας εθιμα τα οποια μπορει να εχουν περισσοτερη ωφελεια ως προς το θεμα της ψυχαγωγιας! Και οι Αγιοι Πατερες και οι αρχαιοι Ελληνες απο οσο εχω καταλαβει διναν σημασεια στην ψυχαγωγεια επειδη η λεξη το λεει καθαρα ΑΓΩΓΗ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ. Δεν μπορω να επισημανω την ετυμολογια της λεξης διασκεδαση χωρις απαραιτητως να εχει μια κακη ερμηνεια! Υπαρχει και κατι αλλο! Αμα διαβασεις το βιβλιο Η ΤΕΧΝΗ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ του ΣΟΥΝ ΤΖΟΥ θα διαβασεις που λεει μεσα ο κινεζος πολεμαρχος οτι αν θελεις να καταστρεψεις μια χωρα χωρις να κανεις βιαιο πολεμο τοτε να καταστρεψεις ολα τα πολιτισμικα στοιχεια τα οποια εμπεριεχει η χωρα οπως ηθη, εθιμα, παραδοσεις, γλωσσα και ουτω καθε εξης. Εγω τοσα χρονια στην Ελλαδα βλεπω την εφαρμογη της τακτικης που συστηνε ο κινεζος στρατηγος

      Διαγραφή
    5. Και γιατί δηλαδή κάτι που κρατά από την αρχαία Ελλάδα είναι πιο ωφέλιμο από κάτι που κρατά από την αρχαία Ιρλανδία;Τι είναι αυτό που το κάνει πιο ψυχαγωγικό δηλαδή;Το πρόβλημα της Ελλάδας δεν είναι ότι χάνει τα ήθη και τα έθιμα,είναι ότι χάνει την ηθική της.

      Αν είναι όπως τα λες να διαμαρτυρηθούμε και για το ότι στην Αφρική στις ορθόδοξες ενορίες γιορτάζουν τα αφρικανόπουλα το ΟΧΙ και την 25η Μαρτίου.

      Ο κόσμος είναι πια μικρός.΄Ήθη και έθιμα μεταφέρονται και ανακατεύονται.Είτε μας αρέσει είτε όχι.

      Ας παίξουμε τη μακριά γαϊδούρα με τον Μ.Αντώνιο για να μη σπάσουμε σαν τα τόξα...

      Διαγραφή
    6. Ε, καλά δεν είναι το ίδιο. Υποτίθεται πως τα αφρικανόπουλα διάκεινται ευμενώς προς τη Μητέρα Πατρίδα της Πίστεώς τους, άσε που οι εν λόγω επέτειοι έχουν έναν χαρακτήρα υπερβατικό, μπορούν κάτι να διδάξουν. Ενώ η κάθε ξενόφερτη μπούρδα, τι; Πάντως, αν η σύγκλιση των κόσμων είναι αναπόφευκτη, ένεκεν παγκοσμιοποίησης,εγώ θα πρότεινα να εξάγουμε πολιτιστικά το τυρναβιώτικο μπουρανί & να το στείλουμε σε κάτι ξενέρωτους βορειοευρωπαίους που μας σνομπάρουν..
      Να δω τι θα πεις σε λίγο καιρό που θα μας τα κάνουν τσουρέκια με την Black Friday

      Διαγραφή
    7. Τι να πω. Είναι θέμα γούστου και προσωπικής αισθητικής. Το Ηalloween μου άρεσε από τότε που το ανακάλυψα το 1988-89.Το Black Friday δεν μ'αρέσει.Στην Ελλάδα ειδικά είναι κοροϊδία.
      Και το halloween είναι 1000 φορές καλύτερο από την τυρναβίτικη αηδία.

      Τι το υπερβατικό έχει η παρέλαση με ελληνικές σημαίες στα βάθη της Αφρικής;Κι εγώ χαίρομαι και συγκινούμαι όταν τα βλέπω αλλά το ζύγι ή να είναι ίδιο ή να μη το βάζουμε.

      Διαγραφή
    8. Παπα μου υπηρξα αρκετα σαφης οτι ενστερνιζεσαι ενα στοιχειο εφωσον ειναι λειτουργικο για την αγωγη της ψυχης του ανθρωπου! Δεν σου ειπα οτι κρατας μονο στοιχεια που υπαρχουν μονο απο τους αρχαιους Ελληνες η μονο απο το τοπο σου! Ανεφερα τους αρχαιους Ελληνες ως προς τον τροπο σκεψης που ειχαν πανω στο θεμα της ψυχαγωγιας καθως ειχαν καλως η κακως αυτο το χαρισμα! Συμφωνα με τον Αγιο Νεκταριο ειναι ο σταυρος και η ευθυνη του Ελληνα να ειναι διδασκαλος της ανθρωποτητας! Αυτο δε μας δινει υπεροχη εναντιον των αλλων λαων αλλα μας δινει ευθυνη και υποχρεωση να κανουμε το καθηκον μας! Στην Ελλαδα δε λειπει η ηθικη καθως ξερεις καλυτερα απο εμενα οτι η ηθικη ειναι μονο εξωτερικο σχημα! Ο ΧΡΙΣΤΟΣ ΛΕΙΠΕΙ οχι γιατι αυτος μας παρατησε αλλα γιατι εμεις τον διωξαμε απο τις καρδιες μας! Ο κοσμος μικρυνε με τα μεσα συγκοινωνιας και τηλεπικοινωνιας αλλα οι αποστασεις μεταξυ των ανθρωπων παραμενουν μεγαλες γιατι δεν υπαρχει αγαπη! Εφερες το παραδειγμα του Αγιου Αντωνιου και αποδειξες αυτο που σου ειπα οτι οι Αγιοι ξεραν τι ειναι η ψυχαγωγια αλλα εμεις δεν ξερουμε γιατι δεν ειμαστε Αγιοι παρα το οτι καλουμαστε να γινουμε

      Διαγραφή
    9. Πραγματικά πιστεύει κανείς πως ο σημερινός Έλληνας μπορεί να είναι δάσκαλος οποιουσδήποτε ; Ούτε στον εαυτό του δεν μπορεί να είναι δάσκαλος.
      Τι πάει να πει δεν ξέρουμε; Να κλειστούμε τότε στα δωμάτιά μας μέχρι να πεθάνουμε .Μόνη ηθική είναι αυτή του Ευαγγελίου

      Διαγραφή
    10. ο Αγιος Νεκταριος δεν ηταν δασκαλος των ανθρωπων κατα χαρη Θεου? ο Αγιος Παισιος δεν ηταν? Μηπως δεν ηταν ο Αγιος Πορφυριος? Ειπα εγω να κλειστουμε στα δωματια μας και να μην εχουμε επαφη με τους ανθρωπους? Το Ευαγγελιο ειναι βιωμα! Δε παρεδωσε ο Χριστος καμοια μορφη ηθικης! Ηθικοι ανθρωποι ηταν και οι φαρισαιοι! ο Αγιοι ηταν δασκαλοι γιατι μιλουσε μεσα τους η αγαπη και οχι η γνωση

      Διαγραφή
    11. Το ότι έλεγαν κάτι για να ανυψώσουν το ηθικό και να ενθαρρύνουν αυτούς τους οποίους διαποίμαιναν δε σημαίνει πως αυτό πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κάποιου είδους χρησμός ή προφητείας με μεσσιανικές προεκτάσεις

      Διαγραφή
    12. Συγνωμη αλλα εγω δεν ειπα οτι η διδασκαλια των Αγιων ειναι χρησμοι! Τι ηταν οι Αγιοι? η πυθια? η διδασκαλια των Αγιων ειχαν γενικοτερη ωφελεια για πολλες ψυχες οχι απλα να ανυψωσουν το ηθικο των ανθρωπων αλλα για να ΑΓΟΥΝ τη ψυχη των ανθρωπων προς το Χριστο

      Διαγραφή
    13. Οσον αφορα το θεμα της ανταλλαγης εθιμων και πολιτιστικων στοιχειων αυτο γινοταν και πολυ παλαιοτερα πριν την εξελιξη της τηλεπικοινωνιας και των μεσων συγκοινωνιας! Επι εποχη Τουρκοκρατιας και Ενετοκρατιας οι Ελληνες υιοθετησαμε πολλα στοιχεια απο τους κατακτητες μας λογω των πολλων αιωνων επαφης που ειχαμε με αυτους αφου βρισκομασταν στο ιδιο εδαφος. Στην εποχη που ζουμε σημερα υιοθετουμε πολυ ευκολα καποια ξενα πολιτιστικα στοιχεια με ακριτο τροπο λογω του οτι διακατεχομαστε απο ξενομανια και απο ελλειψη κριτιριων σκεψης! Καλο ειναι να μην εχουμε ξενομανια αλλα ουτε και ξενοφοβια! Το γεγονος οτι τα Αφρικανοπουλα γιορταζουν τις δικες μας εθνικες εορτες αποδιδει τιμη σε εμας αλλα το γεγονος οτι τα δικα μας τα Ελληνοπουλα ξεχνανε ολο και περισσοτερο τη μητρικη τους γλωσσα πρεπει να μας ανησυχει! Και αυτο φανταζομαι οτι πρεπει να ανησυχει περισσοτερο τους γονεις και τους δασκαλους

      Διαγραφή
    14. Μπορει να θεωρηθω οτι προσπαθω να παραστησω τον θεματοφυλακα των παραδοσεων οπως ηταν καποιοι λεγομενοι γραφικοι χαρακτηρες που παρουσιαζονταν σε καποιες τηλεοπτικες σειρες οπως ο Περιανδρος Πωποτας! Ξερεις Παπα-Κωστα μου αρεσε πολυ αυτη η σειρα γιατι σκιαγραφουσε χαρακτηρες μεσα απο τη πραγματικη ζωη! ο Πωποτας ηταν ο ηθικολογος, ο γραφικος και ο παλαιομοδιτης που μεσα του κουβαλαγε εσωτερικα παθη και φοβιες απο τα οποια προσπαθουσε να κρυφτει ουσιαστικα και επισης να επιβαλλει το δικο του τροπο σκεψης στους αλλους! Η πρωτευουσιανα απο την αλλη ηταν ο αλλος ακραιος αντιποδας! Ο εκμοντερνισμενος ανθρωπος που εχει αυθορμητισμο και εκδηλωνει τα συναισθηματα της και συναμα να προσπαθει να διορθωσει τα κακως κειμενα και τις κοινωνικες προκαταληψεις αλλα και συναμα ενα επιπολαιο ατομο που ναι μεν εχει ενα ειδος εσωτερικης ηθικης αλλα και πολλα λανθασμενα κριτηρια σκεψης! Το κοινο που ειχαν και οι δυο αυτοι αντιποδες ηταν ο εγωκεντρισμος! Ο γραφικος χαρακτηρας του Πωποτα παρα την ηθικολογια του εξεφραζε καποιες αληθειες εσωτερικου περιεχομενου! Σε μια σκηνη της σειρας ο Πωποτας τσακωνοταν με τον Αρη το γιο του Παπα-Τριανταφυλλου για το θεμα της σεξουαλικης απελευθερωσης οταν ο Αρης ηθελε να ανεβασει το εργο Ρωμαιος και Ιουλιετα στο Κολοκοτρωνιτσι! Σε αυτη τη φαση ο Πωποτας πεταξε μια τρομαχτικη αληθεια που λιγοι την εχουν συνειδητοποιησει " ειδαμε που οδηγησε η σεξουαλικη απελευθερωση σε διαλυμενες και κατεστραμμενες σχεσεις και σε ανθρωπους απογοητευμενους και πληγωμενους και αδυνατους να αγαπησουν και να αγαπηθουν". Ξερεις Παπα-Κωστα υστερα απο αυτη τη φραση και μετα απο ολα αυτα τα χρονια συνειδητοποιησα γιατι υπαρχει απο τους Αγιους Πατερες ο κανονας της απαγορευσης των προγαμιαιων σχεσεων! ο Θεος ποτε δε προσπαθησε με κανενα τροπο να μας καταπιεσει! Παντοτε ευτυχισμενους μας ηθελε ακομη και σε αυτη τη ζωη που ζουμε! Απλα εμεις αποζηταμε την ευτυχεια σε λαθος πραγματα! η διδασκαλια της Εκλλησιας μας δε διδασκει οτι η υλη ειναι κακη αλλα οτι το σαρκικο φρονημα ειναι αμαρτια για τον απλουστατο λογω επειδη δεν οδηγει στη ευτυχια! Θα μου πεις βεβαια οτι ηδονη νιωθει και ο ανθρωπος οταν φαει και μια μπριζολα αλλα το θεμα ειναι οτι αλλοι ανθρωποι ικανοποιουνται εαν φανε μονο ενα παξιμαδι!

      Διαγραφή
    15. Φίλε Νίκο υπάρχει τεράστιο πρόβλημα παιδείας, από κει ξεκινάνε τα πράγματα. Οι επιλογές των ανθρώπων, ημών δηλαδή είναι φανερό ότι είναι "στον γάμο του καραγκιόζη" τις περισσότερες φορές. Οι γονείς για να πλάσουν τα παιδιά τους "σωστά" προυποθέτει να έχουν διαμορφώσει κι αυτοί μια καλλιέργεια και μια συνείδηση ανάλογη. Είμαι αισιόδοξος τύπος αλλά είναι λίγο αποκαρδιωτική η εικόνα αν ρίξει κανείς μια ματιά στο θέμα. Το χαλοουίν για παράδειγμα είναι μια τρίχα μπροστά σε άλλα θέματα που πραγματικά καίνε όσον αφορά την πατρίδα το έθνος και τον λαό μας σε όλα τα επίπεδα. Ωστόσο αν έχει θεό κανείς δεν τον σταματάει ούτε χαλοουιν ούτε χελοουιν, ίσα ίσα διασκεδάζει κιόλας με όλη του την καρδιά χωρίς να ξεφύγει από εκεί που πάει.

      Παπα Κώστα. πιστεύω ότι υπάρχουν έλληνες δάσκαλοι , λίγοι; ελάχιστοι; Υπάρχουν όμως και παλεύουν.
      Όσο για την ηθική, μα αυτή ποτε δεν είναι σταθερή μέσα στα χρόνια. Η ηθική του Ευαγγελίου είναι αυτη του Χριστού, μόνο αυτή μένει ως έχει στους αιώνες και νομίζω ότι δεν θα διαφωνήσουμε σε αυτό. Αρκεί να μην πλάθουμε όπως εμάς μας συμφέρει κάθε φορά. Ο Χριστός τρία πράγματα είπε, δεν έφτιαξε πολυσέλιδο καταστατικό. Και ο απομονωμένος ινδιάνος σε κάποια ζούγκλα που κάνει μετάνοιες στο "πνεύμα του δάσους" αν έχει καλή προαίρεση και συνέχεια σ'αυτό έχω την αίσθηση ότι μπορεί να βγάλει φωτοστέφανο κάποια στιγμή.
      Π

      Διαγραφή
    16. Παπα-Κωστα εχεις δικιο για το θεμα της παιδειας που πρεπει να αναπτυξουμε εμεις και να περασουμε και στα παιδια μας! Εγω δυστυχως παιδια δεν εχω και μαλλον δε θα κανω ποτε! Εχω ομως μια μικρη ανηψια που την αγαπω πολυ και την εχω βαφτισει και αυτα τα στοιχεια τα οποια βομβαρδιζουν τα παισια καθημερινως με προβληματιζει! Δεν υπαρχει λογος να σπερνουμε τον εκφοβισμο και τη καταστροφολογια αλλα καποιοι που φωναζουν δικαιολογημενα ειναι πολλες φορες φωνη βοοντα εν τη ερημω. Δεν μεγαλοποιω το θεμα του Χαλοουγουιν! Το εβλεπα και εγω οταν ημουν μικρο παιδι στις ταινιες της ντισνευ! Ξερεις Παπα-Κωστα εναι αστειο να βλεπεις τις μαγισσες στα κινουμενα σχεδια και να γελας οταν εισαι μικρο παιδι! Οταν περασα τα 15 μου ομως ξεκινησε το κλαμα! Αυτο που θεωρεις αστειο και ανυπαρκτο κατα περιεργη ειρωνεια σου στοιχειωνει τη ζωη σου! Φτανεις καποια στιγμη να ριχνεις το φταιξιμο στους αλλους ειτε αυτος ειναι ο παππους σου ειτε ειναι ο πατερας σου ειτε ειναι η μανα σου! Δε μπορεις να ριξεις το φταιξιμο στον εαυτο σου γιατι θελεις να χαρεις πραγματα που τα χαιρονται και οι αλλοι! Συνειδητοποιεις πλεον οτι εισαι και εσυ ενα μικροψυχο και ζηλοφθονο ανθρωπακι και ουσιαστικα δε διαφερεις σε τιποτα απο τον ανθρωπο που σου εκανε κακο στη ζωη σου! Οποτε εχεις 2 επιλογες! Η συνεχιζεις τη ζωη σου με το να κατηγορεις τους ανθρωπους που σε εβλαψαν και παραμενεις ιδιος με αυτους η αποφασιζεις να τους συγχωρησεις και να λυτρωθεις απο τη καταρα που σε βασανιζει! Καποια πραγματα φαινονται διασκεδαστικα παντα απο τη μια οψη! Οταν ημουν πριν πολλα χρομια στο εξωτερικο περπατουσα αμεριμνος στο δρομο αργα το βραδυ! Ξαφνικα απο τους μεγαλους θαμνους του πεζοδρομιου πεταχτηκε μια τρομαχτικη μουτσουνα που μου εκοψε τη χολη! Μου ειπε ''happy Haloween''! Ηταν ενα μικρο πιτσιρικι με μουτσουνα! Το πιτσιρικι διακεδασε αλλα εγω τρομαξα! το αστειο του ενος μπορει να ειναι φοβος του αλλου! Δεν ειναι κακο ο ανθρωπος να κανει αστεια στη ζωη του αν και το χιουμορ ειναι θα ελεγα αρκετα υποκειμενικο! Για παραδειγμα αλλοι θεωρουν το Σεφερλη ταλεντο και αλλοι τον θεωρουν αταλαντο! Για φαντασου τωρα να τσακωνονταν αυτοι που τον υποστηριζουν με αυτους που τον θεωρουν αταλαντο! Υπαρχουν υποκειμενικα κριτηρια αξιολογησης πανω στο πολιτισμο του καθε λαου και στο καθε ατομο προσωπικα αλλα πολυ πριν ο ανθρωπος φτασει στην αγαπη υπαρχει και ενα βασικο θεμελιο για την υγιη επικοινωνια των ανθρωπων! Αυτο το θεμελιο ειναι ο αλληλοσεβασμος τον οποιο δυστυχως χασαμε και αυτον

      Διαγραφή
    17. Δεν φανταζομαι να σοκαριστηκες? Υποθετω οτι το ειχες καταλαβει οτι το προσωπο της ιστοριας με τον Χαραλαμπη τον δια Χριστο σαλο ημουν εγω ο ιδιος και οχι καποιος φιλος μου

      Διαγραφή
    18. Παίδες συγνώμη αλλά λόγω προγράμματος δεν έχω προλάβει να διαβάσν τα σχόλια. Απλά τα ανέβαζα. Αύριο θα σχολιάσω

      Διαγραφή
  3. Φίλε Π. Halloween είναι η γιορτή.Helloween είναι συγκρότημα.Δεν είπα ότι δεν υπάρχουν Έλληνες δάσκαλοι αλλά το να υπάρχουν κάποιοι λίγοι δε σημαίνει ότι ο Έλληνας είναι δάσκαλος του κόσμου.Νομίζω ότι είναι αντιληπτό αυτό.Μόνο η ηθική του (φάγου και πότη και συναναστρεφομένου μετά πορνών, τελώνων και αμαρτωλών κατά τους Φαρισαίους) Χριστού υπάρχει.Η κοσμική είναι ηθικολογία και ηθικισμός ή υποκρισία.Και για να μην τα λέμε κι όλα μαύρα, υπάρχουν πολλοί που σκίζουν τα ρούχα τους προσπαθώντας να μπουν σε ένα μαγαζί τη Black Friday,αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι που δεν τρελαίνονται και θα εκμεταλλευτούν τις όποιες εκπτώσεις σε λογικό πλαίσιο.Λέω πως το μαχαίρι δεν είναι κακό,εξαρτάται από το πως το χρησιμοποιείς.Και αν σου φέρει κάποιος ένα πριόνι αντί για μαχαίρι δεν θα πεις δεν το θέλω γιατί δεν το είχα στην παράδοσή μου αλλά θα δεις πως μπορείς να το χρησιμοποιήσεις στις ανάγκες σου,χωρίς να εγκαταλείψεις και το μαχαίρι.

    Νίκο, σου έχω ξαναπεί πως δεν σοκάρομαι πια.Ούτε με τα κακά (δυστυχώς) ούτε εντυπωσιάζομαι (πάλι δυστυχώς) με τα καλά.Οι σεξουαλική ένωση δυο ανθρώπων είναι το επιστέγασμα του έρωτά τους.Αν θες την άποψή μου δεν μπορείς να ερωτευτείς ή να αγαπήσεις πάνω από μια φορά(μια επιστημονική μελέτη έδειξε 2 φορές αν δεν κάνω λάθος).Ο φόβος είναι το πρώτο πράγμα που ήρθε να εξοβελίσει ο Χριστός.Γιατί ο φόβος είναι το αντίθετο της ζωής και κατά συνέπεια αμαρτία.Αυτό που λέω ,τέλος πάντων, είναι πως ό,τι έρχεται απ' έξω (Δύση ή Ανατολή) δεν είναι κακό κατ' ανάγκη.Το πρόβλημα είναι μέσα,εμείς οι ίδιοι δηλαδή πως θα αφομοιώσουμε κάποια πράγματα αντί αυτά να αφομοιώσουν εμάς.Οι λόγοι των αγίων δεν είναι χρησμοί αλλά πολλές φορές αντιμετωπίζονται ως τέτοιοι.Και οι Άγιοι πολλές φορές απλά και μόνο ανύψωσαν την ψυχή του ακροατηρίου ώστε να δημιουργηθούν οι συνθήκες για περαιτέρω καλλιέργεια.Γιατί μια ψυχή τσακισμένη και απογοητευμένη δεν μπορείς να την καλλιεργήσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Παπα Κώστα μου τα ίδια ακριβώς λέμε, δεν βλέπω καμιά διαφορά σε αυτά που λέμε. Ξέρω το συγκρότημα βεβαίως καθώς και την εορτή, δεν τα μπερδέυω :-)
      Π

      Διαγραφή
    2. ο Αγιος Νεκταριος Πενταπολεως ειχε πει οτι ειναι σταυρος του Ελληνα να ειναι διδασκαλος της ανθρωποτητας επειδη εχει απο την αρχαιοτητα μεχρι σημερα το χαρισμα του φιλοσοφειν και λογω του οτι οι Ελληνες ειχαν αναπτυξει τεχνες, επιστημες και φιλοσοφια! Οι 3 κυριοι λαοι απο τους οποιους μας διασωζονται αρχαια κειμενα ειναι οι Ελληνες, οι Ινδοι και οι Κινεζοι! Καποιος μπορει να ισχυριστει οτι μονη της η θεση του Αγιου Νεκταριου δεν αποτελει θεση της συνολικης διδασκαλιας της Εκλλησιας αλλα ωστοσο απο τους πρωτους απολογητες Πατερες της Εκλλησιας μεχρι και τους σημερινους εχουμε εκτενη αναφορα στη σημασεια του διδακτικου εργου των αρχαιων Ελληνων και στον σπερματικο λογο που αυτος περιεχει! Η αφαιρεση των παγανιστικων στοιχειων απο τα γραπτα κειμενα των αρχαιων συγγραφεων εγινε απο τους ιδιους τους Αγιους Πατερες καθως τους ειχε δοθει το χαρισμα του φωτισμου και της διακρισης απο τον Τριαδικο Θεο! Εκεινοι αγωνιστηκαν να αποκτησουν αυτο το χαρισμα με πυρηνα της πνευματικης τους ασκησης τη ταπεινωση και τη μετανοια! Εμεις δεν εχουμε αυτο το χαρισμα διοτι δεν κανουμε σωστο αγωνα καθως επικεντρωνουμε τις αισθησεις μας ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ στις γηινες απολαυσεις και ΠΟΛΥ ΛΙΓΟΤΕΡΟ στον Θεο! Υπαρχει πνευματικοτητα και στο τροπο που θα φας και στο τροπο που θα εργαστεις και στο τροπο που θα μιλησεις με εναν ανθρωπο αλλα εμεις δυστυχως ριχνουμε πολυ περισσοτερη σημασεια σε αυτα τα γεγονοτα και πολυ λιγοτερη σημασεια η ουσιαστικα ΚΑΘΟΛΟΥ σημασεια στο Θεο με αποτελεσμα να χανουμε τον Χριστο απο μεσα μας. Ετσι η απολαυση σε κατι γινεται πια ειδωλο μεσα σου με αποτελεσμα να κοιτας το δεντρο και οχι το δασος! Ετσι εγινε και με τους πρωτοπλαστους. Για αυτο το λογο δε μπορουμε να ειμαστε δασκαλοι κατα χαρην Θεου αφου εχουμε μονο το γηινο φιλοσοφειν αλλα οχι τη Θεικη σοφια που απορρεει απο την Αγαπη. Η Αγαπη ειναι πιο πανω απο τη γνωση γιατι απο αυτην πηγαζει και η γνωση! Στη ζωη του κοιταζει ο καθε ανθρωπος να γελασει και να περασει καλα αλλα δεν τον ενδιαφερει να γελανε και οι αλλοι και να ειναι και οι αλλοι χαρουμενοι! ο Αγιος Νεκταριος επομενως αναφεροταν στο γηινο φιλοσοφειν του Ελληνα που με τη Χαρη του Θεου γινεται Θεικο φιλοσοφειν! οι Αγιοι δεν ηταν εθνικιστες και αναφερονταν συγκεκριμενα μονο στο εργο των αρχαιων Ελληνων απλα τονιζαν τη σημασεια του! Καποιος θα ισχυριστει οτι ο σπερματικος λογος υπαρχει και σε αλλους λαους αλλα αυτο εχει επισημανθει περισσοτερο απο νεους μελετητες χωρις να τιθεται υπο αμφισβητηση! Ουτως η αλλως και οι αρχαιοι Ελληνε φιλοσοφοι οπως ο Δημοκριτος και ο Πυθαγορας ειχαν αποκτησει πολλες γνωσεις που ειχαν απο ταξιδια σε ξενες χωρες

      Διαγραφή
    3. Ειχαμε ξανασυζητησει οτι οι προφητειες των Αγιων δεν ειναι μελλοντολογια οποτε δεν γινεται να ειναι και χρησμοι! Εγω αναφερθηκα στη συνολικη διδασκαλια των Αγιων και δεν αναφερθηκα ειδικα στο θεμα των προφητειων που ειναι μονο ενα κομματι της διδασκαλιας τους! Οποτε δε μπορω να κατανοησω πως εγινε η αναφορα μου παρερμηνεια και αναφερθηκαν χρησμοι με μεσσιανικες προεκτασεις! Η διδασκαλια των Αγιων ΑΓΕΙ τη ΨΥΧΗ προς τον Χριστο! ΨΥΧ-ΑΓΩΓΕΙΑ σημαινει ΑΓΩ ΤΗΝ ΨΥΧΗ. ΑΓΙΟΣ σημαινει κιολας αυτος που ΑΓΕΙ. Οσον αφορα το θεμα των ερωτικων σχεσεων μεταξυ του αντρα και της γυναικας πιστευω Παπα-Κωστα οτι ακουγεται ρομαντικο αυτο που λες οτι η σεξουαλικη σχεση ειναι ολοκληρωση της ερωτικης σχεσεις μεταξυ του αντρα και της γυναικας αλλα δυστυχως στη σημερινη εποχη τα πραγματα δεν ειναι ετσι! Χωρις να το απολυτοποιω το θεμα δυστυχως η σχεση μεταξυ των δυο φυλων εχει καταντησει μια σχεση δοσοληψιας και δεν αναφερομαι ειδικα στο θεμα του σεξ ουτε αναφερομαι σε οσους πανε η δεν πανε εκλλησια καθως γνωριζεις πολυ καλυτερα απο μενα οτι πολλοι ανθρωποι που πηγαινουν στην Εκλλησια εχουν αγνοια του εαυτου τους συμπεριλαμβανομενου και εμου του ιδιου. Ο ερωτας Παπα-Κωστα μεταξυ του αντρα και της γυναικας δεν ειναι αμαρτια αλλα στις μερες μας εχει εκχυδαιστει και εχει λαβει εμπορικες διαστασεις! Η τελεια αγαπη ουδεποτε εκπιπτει αλλα και ουδεποτε ζηταει ανταλλαγματα, ουτε θετει προγαμιαια συμβολαια και συμφωνιες! Ολα αυτα τα απαισια φαινομενα δυστυχως υπαρχουν στις περισσοτερες σημερινες σχεσεις μεταξυ των δυο φυλων! Το εαν σε μια σχεση φταιει περισσοτερο ο αντας η περισσοτερο η γυναικα δεν χρειαζεται να αναλυθει στη παρουσα φαση. Σημασεια εχει οτι ο ερωτας μεταξυ του αντρα και της γυναικας ειναι φαινομενο πλεον που σπανιζει! Μεσα στο μυαλο μου προσωπικα δε μπορω να συλλαβω πως προεκτεινεται ο πλατωνικος ερωτας στον σαρκικο ερωτα. Οι Πατερες της Εκλλησιας ειχαν πει πολλα για το θεμα της συζυγικης σχεσης εαν τα λεω καλα αλλα αυτο για το οποιο ηταν ολοι τους απολυτοι ηταν η απαγορευση των προγαμιαιων σχεσεων το οποιο διορθωσε με εαν το λεω λαθος ειναι και αποφαση συνοδου! Συμφωνα με τη σημερινη κατασταση που παρατηρειται θα ελεγε κανεις οτι ο συγκεκριμενος κανονας εχει και μια προφητικη διασταση καθως η ανομια ειναι ενα φαινομενο εξελλισομενο ανα τους αιωνες! Ο αντας και η γυναικα πριν το μυστηριο του γαμου ειναι δυο ξενα σωματα και με το μυστηριο του γαμου ενωνονται σε ενα σωμα! Πλεον για πολλους ανθρωπους το ιδιο το μυστηριο εχει ευτελιστει και εχει καταντησει μια τυπικη τελετουργια η ενα εθιμο η απλα μια τυπικοτητα! Δεν υπαρχει αγαπη στις περισσοτερες σχεσεις! Το ποσοστο των διαζυγιων εχει πολλαπλασιαστει και διαφοροι κοινωνιολογοι, κοινωνικοι λειτουργοι και ψυχολογοι το αποδιδουν το φαινομενο σε οικονομικα αιτια η σε ασυμφωνιες χαρακτηρων πραγματα τα οποια ουσιαστικα δεν ισχυουν αλλα ειναι απλως προφασεις πισω απο τις οποιες βρισκονται αλλα αιτια. Πριν απο το γαμο ενας αντρας η μια γυναικα εχει κανει ενα τεραστιο αριθμο σχεσεων με απιστευτη ευκολια χωρις να ξερει κανενας απο τους δυο τι ακριβως ζηταει απο τη ζωη του! Το προβλημα Παπα-Κωστα δεν ειναι οτι δεν εχουμε μονο ελλειψη σωστων κριτηριων αξιολογησης αλλα δεν ξερουμε ΚΑΙ ΤΙ ΖΗΤΑΜΕ απο τη ζωη μας αλλα και απο τον ιδιο το Θεο! Εν τελει εαν ζητησουμε απο το Θεο να μας καθοδηγησει θα μας δειξει εκεινος τι ζηταμε και τι εχουμε αναγκη τοσο για τον εαυτο μας τοσο και για τους αλλους

      Διαγραφή
    4. Σύμφωνοι αγαπητέ φίλε, σωστά τα λες. Απλώς να πω ότι ο Πυθαγόρας αντάλλαξε γνώση με τους Αιγυπτίους κυρίως αλλά κατ' άλλους μελετητές αυτός ήταν που έδωσε την γνώση του σε αυτούς. Δεν έχει μεγάλη σημασία βέβαια, όμως ίσως και να έχει.
      Αλλά τώρα που ζούμε και που έχουμε γίνει πολλοί πλέον κι όχι μια χούφτα που είμασταν τότε, λίγη σχέση έχουμε με κείνους τοτς γενναίους και πεισματάρηδες προγόνους μας. Ίσως η συγκυρία η σημερινή τελικά να βγάλει περισσοτερους ανθρώπους διαμάντια στο μέλλον που θα κάνουν την διαφορά ξανά, ίσως. Άλλωστε όπως λέει και η γραφή, η δύναμις μου εν ασθενεία τελειούται.
      Π

      Διαγραφή
    5. Φιλε Π καλα τα λες! Ολοι οι Αρχαιοι Ελληνες ανταλλασαν γνωσεις και ειχαν καλα κριτηρια αξιολογησης! Πολλες θεσεις τους εξαλλου τις επιβεβαιωσε και η επιστημη! η νηστειοθεραπεια του Ιπποκρατη και η χορτοφαγια του Πυθαγορα εχουν πλεον επιβεβαιωθει! Οταν το 80 τις εκατο της διατροφης του ανθρωπου ειναι χορτοφαγικη τρεφονται τα φιλικα μικροβια του εντερου σου οποτε διορθωνεις τη λειτουργια του ανοσοποιητικου σου συστηματος! ο Ιπποκρατης ελεγε οτι ολες οι παθησεις ξεκινουν απο το πεπτικο! Η ιατρικη το παραδεχτηκε μετα απο τις μελετες του ανθρωπινου μικροβιωματος του εντερου! Το 2016 ο Ιαπωνας Γιατρος και μοριακος βιολογος Γιοσινορι Οσουμι κερδισε το βραβειο νομπελ Ιατρικης οταν απεδειξε τον θεραπευτικο και αναγεννητικο ρολο της νηστειας στον ανθρωπο! Η ανακαλυψη της διπλης ελικας του DNA εδειξε για ακομη μια φορα οτι ολα στο συμπαν κινουνται κυκλικως, ευθεως και ελικωειδως!

      Διαγραφή

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...