Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2016

Η ρωσική στροφή της Μολδαβίας

Παραλίγο να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο στην προεδρία της Μολδαβίας, ο εκλεκτός της Μόσχας, Ίγκορ Ντόντον, αφού συγκέντρωσε ποσοστό 48,5%, ενώ οι φιλοευρωπαίοι υπό την ηγεσία της Μάια Σάντου (πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας και υπουργός Παιδείας) ψηφίστηκαν από το 38,2%, με αποτέλεσμα η χώρα να πηγαίνει σε δεύτερο γύρο, στις 13 Νοεμβρίου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο Ντόντον έχει προαναγγείλει δημοψήφισμα με στόχο την ανατροπή της συμφωνίας διασύνδεσης με την ΕΕ. Οι εκλογές αυτές στη Μολδαβία σηματοδοτούν την πρώτη φορά, από το 1997, που ο πρόεδρος εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία, μετά την απόφαση που έλαβε τον περασμένο Μάρτιο το Συνταγματικό Δικαστήριο της χώρας.


Η πρώην σοβιετική δημοκρατία με πληθυσμό περί τους 3,5 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκεται γεωγραφικά ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρουμανία (που είναι μέλος της ΕΕ), δυο χώρες του δυτικού «μπλοκ», οπότε ο έλεγχος από τη Μόσχα μιας χώρας που παρεμβάλλεται, έχει σαφέστατη γεωστρατηγική αξία.
Πρόκειται για μια πάμπτωχη χώρα με το 41% του πληθυσμού να ζει με πέντε δολάρια την ημέρα, σύμφωνα με στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας. Το 2015 η Μολδαβία κινδύνευσε με σοβαρή αποσταθεροποίηση, όταν ένα δισεκατομμύριο δολάρια (15% του ΑΕΠ της χώρας), είχε κάνει «φτερά» από το τραπεζικό σύστημα.

Αμφότεροι, φιλορώσοι και φιλοευρωπαίοι προχώρησαν σε μαζικές διαδηλώσεις και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο με την ΕΕ ανέστειλαν τη χρηματοδότηση της χώρας. Ενοχοποιήθηκε ο πρώην πρωθυπουργός Βλαντ Φιλάτ, με αποτέλεσμα να συλληφθεί σε ζωντανή μετάδοση στο Κοινοβούλιο και αργότερα πήγε στη φυλακή!
Ωστόσο, πολλοί τον θεωρούν αποδιοπομπαίο τράγο και δείχνουν προς την κατεύθυνση του φιλοευρωπαϊκού μπλοκ για την απάτη… Απευθυνθήκαμε στον φίλο και περιστασιακό συνεργάτη μας, Σωτήρη Δημόπουλο, καλό γνώστη της περιοχή του πρώην σοβιετικού χώρου, ζητώντας έναν σύντομο σχολιασμό του αποτελέσματος των εκλογών στη Μολδαβία:
«Οι εκλογές στην Μολδαβία και το αποτέλεσμά τους είναι άλλη μια απόδειξη του πόσο σκληρός είναι ο ανταγωνισμός σε όλα τα πεδία για την επιρροή ανάμεσα στις ΗΠΑ και τη Ρωσία. Αν η Μολδαβία στραφεί προς τη Ρωσία, θα μπει σφήνα ανάμεσα σε Ουκρανία και Ρουμανία, τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά.
»Έχει ήδη στην Υπερδνειστερία την 14η στρατιά. Η πίεση θα είναι μεγάλη κυρίως προς την νότια Ουκρανία, που έχει φιλορωσικές διαθέσεις αλλά και βορείως στη Μολδαβία, στη δυτική Ουκρανία, όπου δραστηριοποιούνται αποσχιστικά κινήματα των Ούγγρων στο Ούζγκοροντ και των Ρουθήνων.
»Επιπλέον, το αποτέλεσμα αυτό αποδεικνύει για μια ακόμη φορά τη μείωση σε όρους ελκυστικότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε πρόσφατη δημοσκόπηση, το 48,5% των Μολδαβών είναι υπέρ της επιστροφής στη ΕΣΣΔ!
»Την ίδια στιγμή, οι οπαδοί της ανεξαρτησίας και της ένωσης με τη Ρουμανία κυμαίνονται περίπου στο 25%! Οι τάσεις αυτές μένει να αποδειχθούν και στις επαναληπτικές κάλπες που θα στηθούν σε 2 εβδομάδες.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...