Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2016

Σκέψεις με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Δημητρίου

Αποτέλεσμα εικόνας για αγιος δημητριος

Ένας από τους μεγαλύτερους αγίους της Ορθοδοξίας είναι ο Άγιος Δημήτριος.Γεννημένος στη Θεσσαλονίκη,ευγενικής καταγωγής ήταν προικισμένος με πολλά ταλέντα.Τα οποία δεν τα άφησε να χαραμισθούν αλλά τα καλλιέργησε αποκτώντας έτσι με τη βοήθεια του Θεού πολλές αρετές.Μορφώθηκε,ασκήθηκε στην πολεμική τέχνη και έγινε έτσι ικανός δάσκαλος του λόγου του Χριστού και πειθαρχημένος χαρακτήρας,παράδειγμα για όλους τους κατοίκους της Θεσ/νικης χριστιανούς και ειδωλολάτρες.



Η ζωή του Αγίου Δημητρίου είναι εξαιρετικός οδηγός για τη ζωή του κάθε χριστιανού.Απέκτησε μόρφωση,γνώσεις,γυμνάστηκε και όλα αυτά τα αφιέρωσε στο Θεό.Χρησιμοποίησε το κάθε ταλέντο του για να διδάξει το λόγο του Χριστού.Και δεν έμεινε μόνο στη διδασκαλία αλλά προχωρούσε και στη πράξη.Ήταν έτοιμος να βοηθήσει όποιον είχε ανάγκη.Ήταν ο πλησίον για όλους όσους ήταν χτυπημένοι,πληγωμένοι,στεναχωρημένοι.

Και όταν ο Αυτοκράτορας έμαθε ότι ο Δημήτριος,τον οποίο είχε κάνει Κυβερνήτη της Θεσσαλονίκης,είναι χριστιανός και του ζήτησε με αυστηρό τόνο να αλλαξοπιστήσει,δεν δείλιασε.Δεν έβαλε τα αξιώματα πάνω από την πίστη.Και δε λύγισε ούτε και όταν φυλακίστηκε.Ακόμα και τότε παρέμεινε πιστός σε αυτά που πίστευε,σε αυτά που δίδασκε,σε αυτά που βίωνε.

Σήμερα που δεν υπάρχει,στη χώρα μας τουλάχιστον,ο κίνδυνος των διωγμών,η ζωή του Αγίου Δημητρίου είναι φωτεινό παράδειγμα.Δε χρειάζεται να εγκαταλείψουμε ούτε τις δουλειές μας ούτε τον κόσμο ούτε και να φορέσουμε σχισμένους χιτώνες για να ζήσουμε τη πραγματική χριστιανική ζωή.Δε χρειάζεται να απομονωθούμε από τον υπόλοιπο κόσμο ούτε να αντιμετωπίζουμε φοβικά κάθε τι καινούριο.Αυτό που χρειάζεται είναι τα ταλέντα μας να τα χρησιμοποιούμε προς δόξαν Θεού και να είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε όποιον έχει ανάγκη.Δικό μας ή ξένο.Και έτσι θα μοιάσουμε,κατά το μέτρο των δυνατοτήτων του ο καθένας,με τον μεγάλο Άγιο Δημήτριο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...