Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Της Αγίας Σκέπης-Ο Ιερός Αγώνας

Αποτέλεσμα εικόνας για αγια σκεπη

Η εορτή της Άγιας Σκέπης της Θεοτόκου η οποία τελούνταν από παλαιότατων χρόνων την 1η Οκτωβρίου, ήταν ανάμνηση του θαύματος το οποίο είδε ο Όσιος Ανδρέας. Κατά τη διάρκεια μιας αγρυπνίας στο παρεκκλήσι της «Αγίας Σορού» του ναού των Βλαχερνών στην Κωνσταντινούπολη, ο Όσιος Ανδρέας είδε την Θεοτόκο να προχωράει από τις βασιλικές πύλες προς το θυσιαστήριο ανάμεσα σε λευκοφορους άγιους, από τους οποίους ξεχώριζαν ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος και ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος. Όταν έφθασε στο θυσιαστήριο γονάτισε και προσευχόταν για πολλή ώρα, κλαίγοντας και παρακάλωντας τον Υιό της για την σωτήρια του κόσμου. Όταν ολοκλήρωσε την δέησή της, έβγαλε από το κεφάλι της το αστραφτερό μαφόριο, που φορούσε και με μία κινήση το άπλωσε σαν σκεπή επάνω από το εκκλησίασμα. Έτσι απλωμένο το έβλεπε για αρκετή ώρα ο Όσιος Ανδρέας μαζί με τον Επιφανιο, που τον συνόδευε. Όσο φαινόταν εκεί η Θεοτόκος, φαινόταν και η ιερή εσθήτα να σκορπίζει τη Χάρη της. Όταν εκείνη άρχισε να ανεβαίνει προς τον ουρανό, άρχισε και η Θεία Σκέπη να συστέλλεται και σιγά – σιγά να χάνεται. Το ιερό αυτό μαφόριο που φυλασσόταν εκεί συμβόλιζε την Χάρη και την προστασία που παρέχει η Παναγία στους πιστούς.



Η Εκκλησία της Ελλάδος μετέφερε το 1952 τη γιορτή στις 28 Οκτωβρίου,ημέρα που γιορτάζουμε την αντίστασή μας στους Ιταλούς και τους Γερμανούς,λόγω των πολλών θαυμάτων της Παναγίας που ανέφεραν οι στρατιώτες μας στο μέτωπο.

Η σημερινή γιορτή δεν γιορτάζεται  μόνο για να μας υπενθυμίζει τις θαυματουργές επεμβάσεις της Παναγίας.Έχει και ένα βαθύτερο νόημα.Δείχνει ότι όποιος αναλαμβάνει ένα  δίκαιο αγώνα έχει την βοήθεια του Θεού.Από τα αρχαία ακόμα χρόνια.Όμως,ο Θεός βοηθά αυτούς που δρουν ,που ενεργούν στον κόσμο.Η απάντηση στις προσευχές μας για ένα κόσμο καλύτερο,δικαιότερο,ομορφότερο  είναι πολλές φορές αυτή.Να κάνουμε εμείς τη προσπάθειά μας να τον αλλάξουμε.Να αλλάξουμε πρώτα τον εαυτό μας.Να θυσιαστούμε για τον πλησίον μας.Να αφήσουμε ακόμα και τη δική μας ασφάλεια.

Η γενναιότητα και ο ηρωισμός νοηματοδοτούνται από την πίστη στο Χριστό.Από τη διάθεση να αγωνιστούμε και να πολεμήσουμε,όχι για το δικό μας συμφέρον αλλά για το συμφέρον του συνανθρώπου μας που έχει ανάγκη.Αυτός είναι ένας αγιασμένος,ένας ιερός αγώνας που έχει πάντα τη Σκέπη της Παναγίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ασ' τον να κάνει ό,τι θέλει, άντρας είναι

Κάθε φορά που ακούω -και είναι πολλές οι φορές αυτές- μια μάνα να λέει: "άσ'το το παιδί να κάνει ότι θέλει, άντρας είναι" για ...