Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2016

Πρακτικές παρατηρήσεις σχετικά με την καθημερινότητα του κληρικού

Αποτέλεσμα εικόνας για tired priest

Τα παρακάτω δεν θα ήθελα να θεωρηθούν συμβουλές.Άλλωστε πάνε  μόλις οκτώ χρόνια από τη χειροτονία μου.Μάλλον σαν παρατηρήσεις πρέπει να εκληφθούν από τον κάθε ενδιαφερόμενο.Έχουν πιο πολύ πρακτικό χαρακτήρα και όχι πνευματικό.Για πνευματικές συμβουλές ο κάθε παπάς έχει τον πνευματικό του.Πάμε λοιπόν:



-Ξεχωρίστε γρήγορα την πραγματικότητα της Εκκλησίας από τα βιβλία.Τα βαθιά πνευματικά θέματα που διαβάζετε δεν έχουν καμία σχέση με την καθημερινή τριβή με τα εκκλησιαστικά.

-Θα χρειαστεί να αναλάβετε καθήκοντα τα οποία δεν θα σας είναι ευχάριστα.Καταπιαστείτε με ιδιαίτερη επιμέλεια μαζί τους.Όσο πιο δυσάρεστα σας είναι τόσο πιο πολύ να ασχοληθείτε.

-Μην επιβάλλεστε.Ούτε στο εκκλησιαστικό συμβούλιο ούτε στην ενορία.Αν κάτι το επιβάλλετε θα κρατήσει λίγο ενώ η αντιπάθεια που θα προκαλέσετε θα κρατήσει για πολύ.

-Ο Μητροπολίτης τις περισσότερες φορές είναι ο προϊστάμενός σας.Όχι ο πατέρας σας.Κρατήστε αποστάσεις.Όχι πολύ μεγάλες όμως.

-Προσοχή στις σχέσεις σας με τους άλλους παπάδες.Είμαστε περίεργη "κάστα".Ξοδέψτε πολύ χρόνο παρατηρώντας πριν αρχίσετε να έχετε σχέσεις πέραν των τυπικών.

-Αν μόλις έχετε χειροτονηθεί ή μόλις έχετε πάει σε μια Μητρόπολη όλα σας φαίνονται ρόδινα.Μαζέψτε τον ενθουσιασμό σας.Κατά πάσα πιθανότητα κάνετε λάθος.

-Οι ενορίτες σας δεν είναι επιλογή σας.Θα βρεθούν ανάμεσά τους πολλοί που θα σας δημιουργήσουν προβλήματα ακόμα και στην καθημερινότητά σας.Μην πέσετε στην παγίδα της αντιπάθειας.Να είστε σταθεροί.Αφήστε τους να υποχωρήσουν μόνοι τους.

-Έχετε καθρέφτη στο σπίτι σας.Φροντίστε να παίρνετε αποφάσεις που να σας επιτρέπουν να κοιτάζεστε κάθε βράδυ χωρίς πρόβλημα.Μην πάρετε απόφαση με γνώμονα το συμφέρον σας,το να γίνετε αρεστός στο Μητροπολίτη ή στον κόσμο.Μόνο στο Θεό πρέπει να είμαστε αρεστοί.

-Να είστε αυθεντικοί και ηθικοί.Αυτά τα δύο εκτιμούνται πολύ.

-Όπου αγωνίζονται οι ενορίτες,οι γείτονες,οι χωριανοί κλπ να είστε παρόντες,δίπλα τους.Μην ξεκινήσετε καμία τέτοια αντιπαράθεση.Να είστε έτοιμοι όμως αν χρειαστεί να μπείτε μπροστά.

-Μην ξεχωρίσετε τους ενορίτες σε καλούς και κακούς,"δικούς σας" και "με τους άλλους".Να τους έχετε όλους κοντά σας.Όχι πολύ κοντά όμως.

- Μη ζητάτε χρήματα και μη χωρίσετε τους ενορίτες σε αυτούς που δίνουν και αυτούς που δεν δίνουν.

-Μην προσπαθείτε να ξεχωρίσετε.Αν αξίζετε θα ξεχωρίσετε.Αν όχι,η προσπάθειά σας θα σας κάνει αντιπαθητικό και θα δημιουργήσει μεγάλα προβλήματα.

-Να διαβάζετε τους Ψαλμούς του Δαβίδ.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...