Σάββατο 22 Οκτωβρίου 2016

Αγίου Ιακώβου του Αδελφοθέου-Γιατί απομακρύνεται ο κόσμος από την Εκκλησία;

Αποτέλεσμα εικόνας για saint james of jerusalem
Ο άγιος Ιάκωβος ο Αδελφόθεος γιορτάζει σήμερα.Ονομάζεται Αδελφόθεος διότι ήταν γιος του Ιωσήφ του μνήστορος από προηγούμενο γάμο του και θεωρούνταν αδελφός του Ιησού.Ασκητικός και άνθρωπος της προσευχής,τόσο πολύ προσευχόταν που τα γόνατά του είχαν γίνει σκληρά σαν της καμήλας,μαρτύρησε στην Ιερουσαλήμ στα χέρια των Εβραίων.Η Καθολική Επιστολή του είναι ένα κείμενο που περιέχει συμβουλές και παρηγορητικούς λόγους προς τους χριστιανούς της εποχής.


Αξίζει να δούμε επιγραμματικά κάποιες από τις συμβουλές που δίνει ο άγιος Ιάκωβος:Να χαιρόμαστε λέει,για τους πειρασμούς και τις θλίψεις γιατί αυτοί μας φέρνουν υπομονή.Να ζητάμε με πίστη τη σοφία από το Θεό.Οι φτωχοί να μην ντρέπονται για τη φτώχεια του και οι πλούσιοι να μην περηφανεύονται για τα πλούτη τους.Να μην είμαστε απλά ακροατές του λόγου του Θεού αλλά και τηρητές.Να μην παίρνουμε το μέρος των πλουσίων και των ισχυρών εις βάρος των φτωχών μόνο και μόνο επειδή αυτοί έχουν τη δύναμη ή για να εξασφαλίσουμε κάποιο συμφέρον μας.Να δείχνουμε τη πίστη μας και με πράξεις και όχι μόνο με λόγια.Ας αρκεστούμε σε αυτά γιατί υπάρχουν πολλά περισσότερα στην επιστολή του Ιακώβου.

Αναρωτιόμαστε πολλές φορές γιατί ο κόσμος,και ιδιαίτερα οι νέοι,απομακρύνονται από την Εκκλησία.Είναι απλό.Έχουν μάτια και βλέπουν.Και βλέπουν όλους εμάς,κληρικούς και λαϊκούς και τη ζωή μας.Μας βλέπουν να ψέλνουμε το "πλούσιοι επτώχευσαν και επείνασαν" στην εκκλησία αλλά στη ζωή μας να βάζουμε πάνω απ'όλα το χρήμα.Ακούν να λέμε "αγαπήσωμεν αλλήλους" αλλά μας βλέπουν να είμαστε μισαλλόδοξοι.Να μιλάμε για ταπείνωση και να κάνουμε τα πάντα για την προβολή μας.Να αδιαφορούμε για τους φτωχούς και τους περιθωριακούς και να τρέχουμε πίσω από τους πλούσιους.Να μιλάμε για ισότητα στην Εκκλησία και να θέλουμε ο λόγος μας να περνά οπωσδήποτε.

Εμείς απομακρύνουμε τους υπόλοιπους από την Εκκλησία.Όπως οι Γαδαρηνοί έδιωξαν το Χριστό όταν θεράπευσε τον δαιμονισμένο στη σημερινή περικοπή.Αν  ζούσαμε σαν πραγματικοί χριστιανοί,τότε ούτε κηρύγματα θα χρειάζονταν ούτε τίποτα.Θα γίνονταν όλοι χριστιανοί.Ας προσπαθήσουμε λοιπόν να βάλουμε το Χριστό στη ζωή μας και ας δείξουμε τη πίστη μας όχι μόνο με την παρουσία μας στις γιορτές και τα πανηγύρια αλλά με την καθημερινή μας ζωή. Ας γίνει η ζωή μας ο καλύτερος κήρυκας του Ευαγγελίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...