Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2016

Αγία Πελαγία Κυθήρων:Η δικαίωση των παλιών ελληνικών σειρών

Αποτέλεσμα εικόνας για γερο λαδας

Δεν ξέρω αν θυμάστε κάτι παλιές σειρές της ΕΡΤ,τότε που είχε αναλάβει το ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση της χώρας(τότε το λέγανε κυβέρνηση,όχι διακυβέρνηση).Οι σειρές αυτές,επηρεασμένες από τη σοσιαλιστική στροφή της χώρας,ήταν τίγκα στη μιζέρια,έδειχναν μια κοινωνία γεμάτη υποκρισία,ανθρώπους φοβισμένους να διεκδικήσουν το παραμικρό δικαίωμα,πλούσιους παλιανθρώπους που έκαναν ό,τι ήθελαν και δεν έδιναν λογαριασμό πουθενά.Σαν τις ταινίες του Ξανθόπουλου με επικάλυψη ποιότητας ήταν.Τις περισσότερες τις είδα λίγο αργότερα σε επανάληψη(ήμουν μικρός όταν ο Αντρέας ήρθε στην εξουσία).Και μετά όλο και κάποια επανάληψη ξαναπετύχαινα.Πάντα σκεφτόμουν "τι βλακείες μας δείχνουν,γίνονταν ποτέ αυτά;Αποκλείεται".



Στη ζωή όμως δεν πρέπει να αποκλείεις τίποτα.Έτσι,καμιά εικοσαριά χρόνια μετά,βρέθηκα στο όμορφο νησί των Κυθήρων.Είδα και έζησα πολλά στα τρία χρόνια που είμαι εδώ.Κάποια στιγμή,είπα ότι "εντάξει,δεν έμεινε κάτι άλλο να δω".Αλλά όπως και πιο πριν κατάπια τη γλώσσα μου.Μια ωραία πρωία λοιπόν,ένας παππούς,άνω των 80 ετών,ο οποίος δεν βλέπει σε απόσταση ενός μέτρου αλλά οδηγεί,χτύπησε μια γυναίκα,αλβανικής καταγωγής,η οποία έκανε εκείνη την ώρα περίπατο.Ο άνθρωπος είναι κίνδυνος θάνατος με αμάξι και το ξέραμε όλοι.Αλλά επειδή είναι θείος πλούσιου Έλληνα της Αυστραλίας(ο οποίος συχνά πυκνά δίνει δωρεές στο δήμο,στην αστυνομία,στην τοπική Εκκλησία)ουδείς μιλούσε.Και όσοι έθιγαν το θέμα,έπαιρναν την απάντηση "μα είναι θείος του τάδε".

Χτύπησε λοιπόν τη γυναίκα,μητέρα δύο παιδιών,ευτυχώς όχι πολύ βαριά.Κάποιο πρόβλημα στον αυχένα της άφησε και μια μικρή φοβία.Και την τρομάρα που πήρε το μεγαλύτερο παιδάκι τη,μια και το άλλο είναι νεογέννητο.Μπορούσε και χειρότερα.

Η τοπική κοινωνία,για τα δεδομένα της και τις συνήθειές της,συμπαραστάθηκε στην οικογένεια του θύματος.Όχι τίποτα φοβερά πράγματα,μια απλή έκφραση συμπάθειας και κάποια έκφραση αγανάκτησης στα μουλωχτά,αλλά για τη τοπική κοινωνία είναι μια μικρή επανάσταση.Ένα θετικό βήμα από κάποιους.

Ο αντιπρόσωπος του "λεφτά έχω ό,τι θέλω κάνω" πήγε με υφάκι στην οικογένεια του θύματος,τους κούνησε ένα πεντακοσάρικο στα μούτρα και τους είπε :"πάρτε τα και μη μας ενοχλείτε.Και πολλά σας είναι".Η Αστυνομία απουσίαζε πλήρως,ούτε καν πήγε στο τόπο του ατυχήματος.Ουδείς θεσμικός παράγοντας επενέβη και πέρασαν τρεις τέσσερις μέρες για να πάρει κάποιος τα κλειδιά του αυτοκινήτου από τον επικίνδυνο οδηγό.Κάποιος συγγενής του.Από εκεί και πέρα δεν άνοιξε ρουθούνι.Όλα είναι όπως πριν.Ε,υπάρχουν και κάποιες ψυχολογικές πιέσεις,κάποιες συγκαλυμμένες απειλές προς το θύμα και η ζωή κυλά όπως συνήθως.

Να πω εδώ,ότι ο πλούσιος μάγκας είναι αυτός που μας έβαλε κεραία κινητής τηλεφωνίας μέσα στο χωριό,στο ξενοδοχείο του,για να μας μοιράσει απλόχερα καρκινογόνα ακτινοβολία.Έχει υπάρξει μια κάποια αντίδραση,υποτίθεται ότι το θέμα το ανέλαβε ο Δήμος και περιμένουμε εξελίξεις.

Κατά τ'άλλα όλοι αυτοί συνεχίζουν να χαίρουν εκτίμησης και σεβασμού από μεγάλο μέρος της τοπικής κοινωνίας και,βεβαίως βεβαίως,των θεσμών.Κι εμείς περιμένουμε τη βροχή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...