Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Η Χαμάς τα βάζει με τον Αμπάς για την παρουσία του στη κηδεία του Πέρες

Μια πιάσε εικόνα που λαμβάνεται από ένα βίντεο φυλλάδιο κυκλοφόρησε από τον Εκπρόσωπο του Ισραηλινού Πρωθυπουργού δείχνει Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς (CL) ανταλλάσσει χειραψία με τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου (R) κατά τη διάρκεια της κηδείας του πρώην Ισραηλινού Προέδρου Σιμόν Πέρες στην Ιερουσαλήμ al-Quds στο 30 Σεπτεμβρίου 2016. (Φωτογραφία από AFP)
Το παλαιστινιακό κίνημα αντίστασης της Χαμάς  καταδίκασε τον Πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής (ΠΑ) Μαχμούντ Αμπάς για την παρουσία του στην κηδεία του πρώην Ισραηλινού  προέδρου Σιμόν Πέρες.
Ο Αμπάς ήταν επικεφαλής της παλαιστινιακής αντιπροσωπείας, συμπεριλαμβανομένου του επικεφαλής των διαπραγματεύσεων της ΠΑ Sa'eb Ερεκάτ, στην κηδεία την Παρασκευή αφού ο  Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ενέκρινε το αίτημα του να το πράξει.
Η τελετή χαρακτηρίστηκε από μια χειραψία μεταξύ των Νετανιάχου και Αμπάς, ο οποίος διαβίβασε επίσης τα συλλυπητήριά του προς την οικογένεια του Πέρες.


Η Χαμάς νωρίτερα κάλεσε τον Αμπάς να μην παραστεί στην κηδεία, λέγοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα ενθαρρύνει άλλα αραβικά μέρη να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους  με το Ισραήλ και θα οδηγήσει σε καταστροφικές συνέπειες για την παλαιστινιακή προσπάθεια για την επίτευξη εθνικής ενότητας.
«Καταδικάζουμε τα συλλυπητήριά του Αμπάς για τον Σιμόν Πέρες, και θεωρούμε ότι αγνοεί το αίμα των μαρτύρων και τα βάσανα του παλαιστινιακού λαού», είπε επίσης το κίνημα.
Ο Παλαιστίνιος ηγέτης δέχθηκε  επίσης  επίθεση για την αναφορά στον Πέρες ως «γενναίο» εταίρο για την ειρήνη από αρκετά στελέχη  υψηλού προφίλ στη Ραμάλα, οι οποίοι θεωρούν το αποθανόντα κάτι όχι περισσότερο από ένα «εγκληματία πολέμου».
Το Sheba Medical Center στο Τελ Αβίβ ανακοίνωσε ότι ο  93χρονος είναι νεκρός την Τετάρτη.
Ο πρώην Ισραηλινός πρόεδρος Σιμόν Πέρες
Σε πάνω από πέντε δεκαετίες πολιτικής ζωής,ο Πέρες κατέκτησε σχεδόν κάθε μεγάλο αξίωμα στις τάξεις του καθεστώτος.
Κατά τη θητεία του Πέρες ως προέδρου, δύο πόλεμοι πλήρους κλίμακας ξεκίνησαν εναντίον της αποκλεισμένης από το Ισραήλ  Λωρίδας της Γάζας,κατά  τους οποίους σκοτώθηκαν περισσότεροι από 3.700 Παλαιστίνιοι συνολικά.
Εκείνος, όμως, επέκρινε ως «εξωφρενική» και «μονόπλευρη» μια έρευνα των Ηνωμένων Εθνών, η οποία κατηγόρησε το Ισραήλ για έξι σοβαρές επιθέσεις σε κτίρια των Ηνωμένων Εθνών κατά την πρώτη επίθεση στη Γάζα και είπε ότι το  Τελ Αβίβ δεν θα ζητήσει συγγνώμη για την υπεράσπιση του λαού του.
Οι κάτοικοι της Γάζας βγήκαν στους δρόμους την Παρασκευή για μια "Ημέρα της Οργής" που συνέπεσε με την κηδεία στην οποία παρέστησαν ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα και άλλοι ηγέτες των βασικών υποστηρικτών του Ισραήλ. 
Ξεχωριστά, οι ισραηλινές αρχές ακύρωσαν την επίσκεψη αυτής της εβδομάδας των Παλαιστινίων από την υπό τη  Χαμάς Γάζα προς το Τζαμί του al-Aqsa στοην κατεχόμενη από το Τελ Αβίβ Ανατολική Ιερουσαλήμ al-Quds, λέγοντας ότι θα εμπόδιζαν την κηδεία του Πέρες στην Ιερουσαλήμ al-Quds.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...