Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ένταση ξανά στο Κασμίρ

Πακιστάν - Ινδία χάρτη
Ο πρωθυπουργός του Πακιστάν συγκάλεσε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκτακτης ανάγκης μετά από ισχυρισμούς της Ινδίας για χειρουργικά χτυπήματα κατά μήκος της de-facto συνοριακής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.Το Πακιστάν έχει αρνηθεί την επιδρομή, λέγοντας ότι ήταν μόνο μια ανταλλαγή πυρών. Αυτή είναι η τελευταία στρατιωτική και διπλωματική κλιμάκωση της συνεχιζόμενης σύγκρουσης στο Κασμίρ.
Ο Πακιστανός Πρωθυπουργός Mohamad Ναουάζ Σαρίφ κάλεσε για μια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου έκτακτης ανάγκης την Παρασκευή, μετά από ισχυρισμούς από την Ινδία για έναν αριθμό χειρουργικών χτυπημάτων κατά μήκος της de-facto συνοριακής ζώνης μεταξύ των δύο χωρών.


Ο στρατός του Πακιστάν αρνήθηκε οποιαδήποτε εισβολή, αλλά επιβεβαίωσε ότι  δύο στρατιώτες του σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με  ινδικά στρατεύματα, και υποσχέθηκε μια "σθεναρή απάντηση" αν υπάρξουν επαναλαμβανόμενες επιχειρήσεις. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας εξέδωσε επίσης μια δήλωση, κατηγορώντας την Ινδία για «σκόπιμη» κλιμάκωση των εντάσεων.
Η Ινδία επιμένει ότι η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε, και υποστηρίχθηκε από αξιόπιστες πληροφορίες ότι μαχητές σχεδίαζαν να πραγματοποιήσουν επιθέσεις σε πόλεις υπό ινδική διοίκηση Τζαμού και Κασμίρ.
Μερικές αναφορές δείχνουν ότι μια σειρά από χωριά κατά μήκος των συνόρων έχουν εκκενωθεί. Αυτή η τελευταία κλιμάκωση έρχεται λιγότερο από δύο εβδομάδες αφότου 18 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια επίθεση από ένοπλους μαχητές σε μια βάση έξω από τη Σριναγκάρ, πρωτεύουσα του υπό ινδική διοίκηση Κασμίρ. Η επίθεση ήταν η πιο θανατηφόρα εδώ και δεκαετίες, και πυροδότησε ένα νέο πόλεμο ανακοινώσεων μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν.
Το Κασμίρ είναι διεκδικούμενο  μεταξύ της Ινδίας και του Πακιστάν από το 1947, μετά το τέλος της βρετανικής κυριαρχίας επί της ηπείρου και την ακόλουθη διαμέλιση της Βρετανικής Ινδικής  Αυτοκρατορίας στην Ινδία και το Πακιστάν. Τρεις πόλεμοι έχουν διεξαχθεί για  την περιοχή, με τη τελευταία σύγκρουση να γίνεται το 1999.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...