Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου 2016

Η Κίνα προειδοποιεί την Ιαπωνία να μην "παίζει με τη φωτιά"

Ένας στόλος των κινεζικών πολεμικών πλοίων διεξαγωγή μάχης ασκήσεις στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.  (Φωτογραφία αρχείου)
Η Κίνα προειδοποίησε την Ιαπωνία για τα σχέδια για τη διεξαγωγή κοινών ναυτικών ασκήσεων με τις Ηνωμένες Πολιτείες στα αμφισβητούμενα ύδατα της Νότιας Θάλασσας της Κίνας, περιγράφοντας τις περιπολίες ως δείγμα ότι "παίζει με τη φωτιά."
"Αν η Ιαπωνία θέλει να διεξάγει οποιαδήποτε κοινή περιπολία ή κοινές ασκήσεις στα ύδατα που ανήκουν στην Κίνα, είναι ακριβώς σαν να παίζει με τη φωτιά, και ο κινεζικός στρατός δεν θα καθίσει  να παρακολουθεί," είπε ο Yang Yujun, εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Άμυνας, την Πέμπτη.


Το ιαπωνικό υπουργείο Αμυνας είχε ανακοινώσει νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Τόκιο θα αυξήσει την εμπλοκή του στην Θάλασσα της Νότιας Κίνας μέσω κοινών ναυτικών ασκήσεων με το Ναυτικό των ΗΠΑ, την ανάπτυξη ικανοτήτων βοήθειας προς τις παράκτιες χώρες και με ασκήσεις με τα περιφερειακά πολεμικά ναυτικά.
Τη Δευτέρα, η Κίνα έστειλε πάνω από 40 μαχητικά αεροσκάφη για εκπαίδευση πάνω από ένα στενό κοντά στην Ιαπωνία για πρώτη φορά.
Σε αυτή τη φωτογραφία από τις  8, Ιουλίου του 2016 που κυκλοφόρησε από το πρακτορείο ειδήσεων Xinhua στην Κίνα, οι Κινέζοι ναυτικοί ναυτικό φαίνονται  να αναζητούν στόχους επί του σκάφους, στο πυραυλικό αντιτορπιλικό Hefei κατά τη διάρκεια  ασκήσεων στην επίμαχη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. (Με AP)
Η Ιαπωνία, βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ, ενισχύει τους αμυντικούς της δεσμούς με τις Φιλιππίνες και άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας που έχουν τις δικές τους εδαφικές διαφορές με το Πεκίνο στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.
Η Κίνα υποστηρίζει την κυριαρχία της επί σχεδόν όλων των στρατηγικής σημασίας υδάτων ανάμεσα στις αντίπαλες αξιώσεις από τις γειτονικές της χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.Το Μπρουνέι, η Μαλαισία, οι Φιλιππίνες, η Ταϊβάν και το Βιετνάμ έχουν επίσης συμπίπτουσες αξιώσεις στην πλούσια σε φυσικούς πόρους θάλασσα.
Η Κίνα διεκδικεί επίσης τις ακατοίκητες νησίδες Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας γνωστές ως Σενκάκου στην Ιαπωνία και Diaoyu στην Κίνα, και περιστασιακά στέλνει σκάφη ακτοφυλακής  που βρίσκονται κοντά τους, μια κίνηση που εξοργίζει Τόκιο.
Στα ύδατα  της Νότιας Θάλασσας της Κίνας πιστεύεται ότι υπάρχουν τεράστια αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου. Στη διαφορά εμπλέκονται συνήθως και εξω-περιφερειακές χώρες, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ.
Η Κίνα κατηγορεί τις ΗΠΑ για παρέμβαση στα περιφερειακά ζητήματα και σκόπιμη αναμόχλευση  των εντάσεων στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας.Η Ουάσιγκτον, με τη σειρά της, κατηγορεί το Πεκίνο για τη διεξαγωγή αυτού που αποκαλεί ως ένα πρόγραμμα εγγειοβελτιωτικών έργων  στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας με την κατασκευή τεχνητών νησιών στις επίμαχες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...