Κυριακή 25 Σεπτεμβρίου 2016

Ιορδανός συγγραφέας δολοφονήθηκε έξω από το δικαστήριο-Δικαζόταν για προσβολή στο Ιλάμ


aljazeera.com
Ένας οπλοφόρος πυροβόλησε τον γνωστό Ιορδανό συγγραφέα Nahed Hattar έξω από ένα δικαστήριο, όπου αντιμετώπιζε κατηγορίες επειδή μοιράστηκε ένα καρτούν που θεωρείται προσβλητικό για το Ισλάμ.

Ο Hattar χτυπήθηκε από τρεις σφαίρες πριν ο αγνώστων στοιχείων δράστης συλληφθεί την Κυριακή, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Petra .

Οι μάρτυρες και η αστυνομία είπαν ότι ο  Nahed Hattar, 56 ετών, ετοιμαζόταν να εισέλθει στο δικαστήριο για ακρόαση, όταν ο μοναχικός οπλοφόρος τον πυροβόλησε από κοντινή απόσταση.

"Στεκόταν σε μικρή απόσταση περίπου ενός μέτρου μπροστά από τον Nahed στις σκάλες του Ανωτάτου Δικαστηρίου",δήλωσε  ένας μάρτυρας στο Associated Press υπό τον όρο της ανωνυμίας, φοβούμενος επιπτώσεις.



Ο Hattar, ο οποίος ήταν Χριστιανός, συνελήφθη στις 13 Αυγούστου μετά την δημοσίευση μιας καρικατούρα στο λογαριασμό του στο Facebook, που απεικόνιζε ένα γενειοφόρο άνδρα στον ουρανό να καπνίζει  στο κρεβάτι με γυναίκες, ζητώντας από τον Θεό να του φέρει κρασί και κάσιους.


Αφαίρεσε το καρτούν λίγο αργότερα, λέγοντας ότι "εμπαίζει τους τρομοκράτες και την εικόνα  τους για τον Θεό και τον Παράδεισο. Αυτό δεν παραβιάζει θεότητα του Θεού με κανένα τρόπο". Δεν είναι γνωστό ποιος παρήγαγε το καρτούν.

Πολλοί Ιορδανοί  μουσουλμάνοι το θεώρησαν προσβλητικό και ενάντια στη θρησκεία τους. Οι αρχές ανακοίνωσαν ότι ο Hattar παραβίασε το νόμο με την ευρεία κοινή χρήση της καρικατούρας.

Κατηγορήθηκε για υποκίνηση σεκταριστικής βίας και προσβολή του Ισλάμ πριν αφεθεί ελεύθερος με εγγύηση στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μοχάμεντ Momani καταδίκασε τη δολοφονία του Hattar ως «ειδεχθές έγκλημα».

"Η κυβέρνηση θα χτυπήσει με σιδερένιο χέρι όλους εκείνους που εκμεταλλεύονται αυτό το έγκλημα για να μεταδίδουν ομιλίες μίσους στην κοινότητά μας", δήλωσε στο πρακτορείο Petra.

Όμως, οι υποστηρικτές του Hattar είπαν ότι θεωρούν ότι η  κυβέρνηση ευθύνεται για τον πυροβολισμό, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό Χάνι αλ-Mulki για τη δημιουργία εχθρικής ατμόσφαιρας που ενθάρρυνε τη βία κατά του συγγραφέα.

"Ο πρωθυπουργός ήταν ο πρώτος που υποκίνησε βία εναντίον του Nahed όταν διέταξε τη σύλληψή του και τον έστειλε σε δίκη για την αναδημοσίευση του καρτούν, και πυροδότησε το κοινό εναντίον του και οδήγησε στη δολοφονία του», δήλωσε ο Saad Hattar, ένας ξάδελφος του συγγραφέα .

«Σοκαρισμένος»

Ο Νταούντ Kuttab, ένα βραβευμένος δημοσιογράφος και διευθυντής του Community Media Network, είπε στο Al Jazeera ότι η δολοφονία του  Hattar αντιπροσωπεύει μια "τρομακτική κατάσταση όπου οι άνθρωποι με απόψεις που δεν μας αρέσουν ή που δεν αρέσουν στη κυβέρνηση γίνονται στόχοι  δολοφονίας". 

"Είναι μια ξεκάθαρη περίπτωση της πνευματικής τρομοκρατίας", δήλωσε ο Kuttab. 

"Ο οιωνός είναι ότι πολλοί άνθρωποι θα αρχίσουν  τώρα να ανησυχούν για το τι λένε ... Είναι μια τρομακτική κατάσταση για τους ανθρώπους που πιστεύουν στην ελευθερία της σκέψης και γνώμης και το δικαίωμα να εκφράζουν τη γνώμη τους."

Κοινωνικά  μέσα μαζικής ενημέρωσης και λογαριασμοί επιφανών συντηρητικών στην Ιορδανία και αλλού γιόρταζαν το θάνατο του Hattar , λέγοντας ότι του άξιζε για τη  βλασφημία.

Η Anja Wehler-Schoek, ένοικος διευθύντρια  του Ιδρύματος Friedrich Ebert στην Ιορδανία, είπε ότι βρήκε τις αναρτήσεις των κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης "σοκαριστικές". Το γερμανικό ίδρυμα προωθεί τη δημοκρατία και την πολιτική εκπαίδευση στην περιοχή.

"Είναι σαφώς μια πολύ σκοτεινή ημέρα για την Ιορδανία, η οποία από καιρό αναφέρεται ως πρότυπο ειρηνικής συνύπαρξης", είπε. "Είμαι πολύ ανήσυχη ότι βλέπουμε το τέλος μιας εποχής εδώ και όλο και περισσότερα προβλήματα να έρχονται στο μέλλον."


Η Sara Williams, μια δημοσιογράφος που σει στην Ιορδανία, είπε στο Al Jazeera ότιο  Hattar είχε τεθεί υπό κράτηση κατά το παρελθόν για επικριτικές αναρτήσεις  σχετικά με το βασιλιά της Ιορδανίας.

"Δεν ήταν η πρώτη φασαρία του με το νόμο, αλλά οι άνθρωποι που έχω μιλήσει είναι συγκλονισμένοι για τα σημερινά γεγονότα", δήλωσε η Ουίλιαμς.

"Σήμερα το πρωί, έξω από το νοσοκομείο, όπου μεταφέρθηκε το σώμα του κ Hattar ,βρίσκονταν  ορισμένα μέλη της οικογένειας του  ουρλιάζοντας από οργή για το υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο είναι υπεύθυνο για την ασφάλεια, και ιδιαίτερα καταριόνταν τον Υπουργό Εσωτερικών.

Αφού μοιράστηκε  το καρτούν στο Facebook, η αντίδρση  ενάντια στον Hattar ήταν άμεση με  Ιορδανούς χρήστες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης να κατηγορούν τον συγγραφέα ότι σκόπιμα προσβάλει  τους μουσουλμάνους.

Οι χρήστες κοινωνικών μέσων μαζικής ενημέρωσης κάλεσαν επίσης την κυβέρνηση να ανακρίνει και να συλλάβει Hattar, και κάποιοι του επιτέθηκαν επειδή  είναι Χριστιανός και κοσμικός.

Προσπαθώντας να εξηγήσει τα κίνητρά του για την αναδημοσίευση του καρτούν, ο Hattar είπε ότι δεν είχε την πρόθεση να προσβάλει  τους μουσουλμάνους και ήθελε το καρτούν να "εκθέσει" το Ισλαμικό Κράτος  (ISIL) και τη Μουσουλμανική Αδελφότητα.

Σε μια άλλη εξήγηση,ο Hattar είπε ότι "ως μη-πιστός" σεβόταν "τους πιστούς που δεν κατανοούν τη σάτιρα πίσω από τα κινούμενα σχέδια".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...