Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2016

Ιρακινοί και Κούρδοι ετοιμάζουν την απελευθέρωση της Μοσούλης

Ιρακινός πρωθυπουργός Χάιντερ αλ-Abadi (R) και Πρόεδρος της Περιφερειακής Κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG) Μασούντ Μπαρζανί του Ιράκ να μιλήσει σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη Βαγδάτη στις 29 Σεπτεμβρίου 2016.
Ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Χάιντερ αλ-Abadi και ο ηγέτης της ιρακινής ημι-αυτόνομης περιοχής του Κουρδιστάν Μασούντ Μπαρζανί έφθασαν σε συμφωνία για τη διευθέτηση των διαφωνιών τους και ενώνουν τις δυνάμεις τους για την επερχόμενη επιχείρηση για την απελευθέρωση της πόλης της Μοσούλης.
Η εξέλιξη αυτή  ήρθε μετά από μια συνάντηση μεταξύ Abadi και Μπαρζανί στην ιρακινή πρωτεύουσα, Βαγδάτη, την Πέμπτη.


Ο Μπαρζανί, πρόεδρος της  περιφερειακής κυβέρνησης του Κουρδιστάν (KRG), ταξίδεψε στη Βαγδάτη, επικεφαλής της αντιπροσωπείας, η οποία περιλαμβάνει τα μέλη των τεσσάρων πολιτικών κομμάτων, για να έχει συνομιλίες με αξιωματούχους και πολιτικούς ηγέτες. Είναι το πρώτο ταξίδι του Μπαρζανί στη Βαγδάτη κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε ετών.
Κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου μετά τη συνάντηση, ο ιρακινός πρωθυπουργός είπε ότι ο στρατός έχει κάνει τις τελικές προετοιμασίες για την ανακατάληψη της Μοσούλης, το τελευταίο προπύργιο που απομένει για την τρομοκρατική ομάδα takfiri Daesh στο βόρειο τμήμα της χώρας.
Ο Abadi περιέγραψε επίσης την επίθεση στη Μοσούλη ως εξαιρετικά σημαντική και σημείωσε ότι οι δυνάμεις του στρατού, που υποστηρίζονται από τις Λαϊκές  Μονάδες Κινητοποίησης, καθώς και των φυλών και των κουρδικών δυνάμεων Peshmerga, θα σημειώσουν μια νίκη εκεί, όπως έγινε και σε άλλες ιρακινές πόλεις και κωμοπόλεις.
Μέλη των Μονάδων λαϊκής κινητοποίησης σχηματίζουν το σήμα της νίκης κατά τη διάρκεια στρατιωτικής παρέλασης στις παρυφές της Νατζάφ, στο Ιράκ, 24 Σεπτεμβρίου 2016. (Φωτογραφία από AFP)
Ο καιρός έχει έρθει  για να αρχίσει η μάχη της Μοσούλης, αλλά η ακριβής ημερομηνία θα ανακοινωθεί αφού όλα τα στρατεύματα θα είναι πλήρως έτοιμα, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι θα είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση για να σώσουν τις ζωές των αθώων κατοίκων της πόλης.
Ο Ιρακινός πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι όλα τα στρατεύματα που συμμετέχουν στην επίθεση της Μοσούλης είναι από το Ιράκ και δεν υπάρχουν  ξένοι  ανάμεσά τους.
Η υπό αμερικανική ηγεσία συμμαχία θα υποστηρίζει μόνο την επιχείρηση, συνέχισε.
Ο Μπαρζανί, από την πλευρά του, εξέφρασε την «πλήρη» υποστήριξή του στον Abadi και υπογράμμισε την ανάγκη για την επίλυση των διαφορών μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ.
Είπε ότι η εξάλειψη της τρομοκρατίας και ο καθαρισμός του Ιράκ από τους εγκληματίες αποτελούν κοινή προτεραιότητα.
Ο Κούρδος ηγέτης εξέφρασε επίσης την ικανοποίησή του για το επίπεδο συνεργασίας Βαγδάτης-Ερμπίλ για να καθαρίσουν τη Μοσούλη από τους τρομοκράτες και είπε ότι οι Ιρακινοί διοικητές του στρατού και των δυνάμεων Peshmerga συντόνισαν ένα σχέδιο για την πλήρη απελευθέρωση της πόλης.
Είπε ακόμη ότι επιτεύχθηκε συμφωνία με τον Abadi για την επίλυση όλων των προβλημάτων μεταξύ Βαγδάτης και Ερμπίλ στους τομείς της οικονομίας και του πετρελαίου.
Οι βόρειες και δυτικές περιοχές του Ιράκ έχουν γίνει μάρτυρες ανατριχιαστικής βίας από τότε που τρομοκράτες του  Daesh  ξεκίνησαν μια επίθεση τον Ιούνιο του 2014. Ο ιρακινός στρατός και οι σύμμαχοί του έχουν εμπλακεί σε κοινές επιχειρήσεις για να ξαναπάρουν τις περιοχές από τους μαχητές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...