Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Η Αρχιερατική Προσευχή



Μία εβδομάδα πριν την Πεντηκοστή,διαβάζεται στους ναούς η Ευαγγελική περικοπή στην οποία περιέχεται η λεγόμενη "Αρχιερατική προσευχή",η προσευχή δηλαδή που απευθύνει ο Ιησούς Χριστός στον Θεό.

Στην προσευχή του ο Ιησούς προσεύχεται για τους μαθητές Του,γι'αυτούς που εξέλεξε μέσα από τον κόσμο και οι οποίοι ,μετά το Πάθος,τη Σταύρωση,την Ανάσταση και την Ανάληψή Του,θα παραμείνουν στον κόσμο για να συνεχίσουν το έργο Του.Προσεύχεται δηλαδή για την Εκκλησία Του.


Η ιστορία της Εκκλησίας είναι η πιο ζωντανή και φανερή απόδειξη της λύτρωσης του ανθρώπινου γένους,που πραγματοποιήθηκε με την ενανθρώπιση του Λυτρωτή Χριστού,όπως είχε υποσχεθεί ο Θεός στους πρωτόπλαστους.Διότι η ιστορία της Εκκλησίας είναι πλούσια σε γεγονότα θαυμαστά και πρόσωπα ηρωικά.Ξεχειλίζει από την ακατανίκητη δύναμη της χριστιανικής αγάπης,από το ακατάβλητο θάρρος των μαρτύρων της πίστεως,από τα αναρίθμητα θαύματα του Θεού και των αγίων Του,από τις εκπληκτικές αναγεννήσεις των ανθρώπινων καρδιών,από την αυταπάρνηση και την αυτοθυσία των πιστών χριστιανών.
Η χριστιανική πίστη γέννησε αμέτρητο πλήθος αγίων,άλλων γνωστών στους ανθρώπους και άλλων γνωστών μόνο στον Θεό.

Τέτοιοι άγιοι ήταν και οι 318 Θεοφόροι Πατέρες της Α Οικουμενικής Συνόδου,οι οποίοι καταδίκασαν την αίρεση του Αρείου ο οποίος απέρριπτε την θεότητα του Χριστού.Ήταν,λοιπόν οι πρώτοι που υπερασπίστηκαν την Ορθοδοξία.Και αυτό το έργο οφείλουμε να συνεχίσουμε σήμερα.
Καμία άλλη χριστιανική ομολογία,εκτός της Ορθοδοξίας,δεν μπορεί να οδηγήσει τον άνθρωπο στην τελειότητα της χριστιανικής ζωής,στον αγιασμό,στην τέλεια κάθαρση από τις αμαρτίες,στην αιωνιότητα,διότι οι άλλες,οι μη ορθόδοξες ομολογίες,νόθευσαν την αλήθεια με τη σοφιστεία και το ψεύδος,κι έτσι δεν κατέχουν τα μέσα της χάριτοςγια την ανακαίνιση του ανθρώπου.Αυτά τα έχει μόνο η Ορθόδοξη Εκκλησία,η μόνη "αγία και άμωμος".

(Με διαφορετική γραμματοσειρά είναι το κείμενο του αγ.Ιωάννη της Κρονστάνδης)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...