Κυριακή 26 Ιουνίου 2016

Τα περάσαμ' όμορφα,όμορφα,όμορφα...


Πάει και η Σύνοδος!Μέτα από μία εβδομάδα ανελέητου αλληλοκραξίματος ,βρισίματος,κατηγοριών κλπ(στα οποία συμμετείχα μετά χαράς μεγάλης!!)οι Ορθόδοξοι της Ελλάδας μπορούμε να επιστρέψουμε στη νηπτική,προσευχητική ζωή μας.Δεν θα εκτοξεύουμε χαρακτηρισμούς όπως "προδότες,αιρετικοί,κολλημένοι,κομπλεξικοί" κλπ,αντιθέτως θα μετέχουμε,πλήρεις κατανύξεως,στις καθημερινές ακολουθίες μας.

Λοιπόν,δεν κατάλαβα τι νόημα είχε να συγκληθεί αυτή η Σύνοδος.Τίποτα καινούριο,τίποτα ιδιαίτερα σημαντικό δεν βγήκε από εκεί.Κάποια συμπεράσματα βέβαια βγαίνουν.Οπότε ας τα δούμε.



Πρώτον και σημαντικότερον.Βλέποντας τα σχόλια και τα άρθρα σε διάφορες ιστοσελίδες,κατάλαβα το εξής.Τα σοβαρά θέματα έχουν αναλάβει να τα υπερασπιστούν  άνθρωποι που στερούνται σοβαρότητας.Γέμισε το "ορθόδοξο" διαδίκτυο από κείμενα ανθρώπων που προσπαθούν,όχι να αναλύσουν ή να εκτιμήσουν την πραγματικότητα,αλλά να επιβάλλουν τη δικιά τους οπτική ως πραγματικότητα.Ο διάλογος,η συζήτηση σε αυτή τη χώρα,υπό οποιαδήποτε μορφή,ισοδυναμεί με την με κάθε τρόπο επιβολή της προσωπικής άποψης.Είτε φωνάζοντας,είτε βρίζοντας,είτε...ε,προσθέστε ό,τι θέλετε.Πάντως έχει ενδιαφέρον πόσοι άνθρωποι ζούμε σε μια πραγματικότητα που την έχουμε διαμορφώσει όπως τη θέλουμε και αγωνιούμε να τη μεταδώσουμε σε όλο τον κόσμο.

Δεύτερον.Η Ορθοδοξία βγήκε τραυματισμένη.Η πραγματοποίηση της Συνόδου πάρα την απουσία τεσσάρων Πατριαρχείων ήταν εξαιρετικά αρνητικό γεγονός.Σίγουρα άνοιξε πληγές που θα δούμε κατά πόσο θα επουλωθούν.Ειδικά στο θέμα της Διασποράς,δεν ξέρω τι νόημα είχε η υπογραφή οποιουδήποτε κειμένου χωρίς τη Ρωσία.Το ίδιο ισχύει και στα άλλα θέματα πάνω κάτω.

Τρίτον.Η,ας την πούμε,οικουμενιστική τάση του Φαναρίου αναγκάστηκε να κάνει βήματα πίσω.Για πρώτη φορά,απ'όσο θυμάμαι εγώ,βγαίνει ένα κείμενο που δε λέει για αδελφές Εκκλησίες και δύο πνεύμονες και άλλες βλακείες αλλά μιλά για διαφορά ανάμεσα στην Μία Εκκλησία,την Ορθόδοξη και στις άλλες ομολογίες και κατ'όνομα εκκλησίες.Επίσης υπάρχει και,όσο το δυνατόν ήπια,καταδίκη της ουνίας.Αυτό σαφώς και οφείλεται στην αποχή των τεσσάρων Πατριαρχείων,καθώς μπόρεσε η Εκκλησία της Ελλάδος να πιέσει.Ο Αρχιεπίσκοπος κάνει,δεύτερη φορά,ντρίμπλα στον Οικουμενικό.

Δεν μου άρεσε καθόλου,μα καθόλου ο διαχωρισμός πραγματικών προβλημάτων-θεολογίας.Η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων αντιμετωπίζεται μέσω της θεολογίας στην Ορθόδοξη Εκκλησία.Δεν ξεχωρίζουν αυτά τα δύο.Μεγάλο λάθος αυτό από τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας και ακόμα μεγαλύτερο όσων χειροκρότησαν.

Στην πραγματικότητα η Σύνοδος ξεκινά από σήμερα.Τώρα θα δούμε τι απ'όλα αυτά που υπογράφησαν θα ισχύσει και πόσο.Μια εκτίμηση:Πολύ λίγα.Σε γενικές γραμμές είχαμε πολλή φασαρία και λίγη ουσία.Πολλή πολιτική και λίγη,ως καθόλου,πνευματικότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...