Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Η θεραπεία της συμπάθειας


Αγάπησε τους φτωχούς,ώστε να επιτύχεις μέσω αυτών το έλεος του Θεού.Μη πλησιάζεις τους φιλόνικους,ώστε να μην αναγκασθείς να βγεις από τη γαλήνη σου.Μην αποστραφείς τη δυσωδία των αρρώστων,και μάλιστα των φτωχών,γιατί και συ φέρεις σώμα.Μην απελπίσεις τους θλιμμένους,για να μη τιμωρηθείς κι εσύ από τη δική τους δοκιμασία,και ζητήσεις μάταια παρηγοριά.Μην εξευτελίσεις ποτέ μισερό άνθρωπο,γιατί όλοι  εξ ίσου θα πορευθούμε στον άδη.


Αγάπησέ τους αμαρτωλούς,και μίσησε τα έργα τους,και μη τους καταφρονήσεις για τα ελαττώματά τους,ώστε να μη πειρασθείς κι εσύ όπως εκείνοι.Θυμήσου ότι είσαι κοινωνός της γεηράς φύσεως,και κάνε το καλό προς όλους.Μην επιπλήττεις εκείνους που χρειάζονται την προσευχή σου,μήτε να τους στερήσεις τα παρηγορητικά σου λόγια,γιατί,αν απελπισθούν,θα ζητηθούν οι ψυχές τους από τα χέρια σου.Αλλά να μιμείσαι τους ιατρούς εκείνους της ψυχής,οι οποίοι με τα ψυχρότερα φάρμακα θεραπεύουν τα πιο θερμά πάθη,και τα ψυχρότερα πάλι πάθη διά των αντιθέτων φαρμάκων.

Ισαάκ ο Σύρος,Το θεϊκό λιμάνι,εκδ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...