Σάββατο 11 Ιουνίου 2016

Κουρδικές και Συριακές λαϊκές δυνάμεις αποκόπτουν τον εφοδιασμό των τρομοκρατών από την Τουρκία

Αυτή η φωτογραφία αρχείου εμφανίζει μαχητές από τις συριακές Δημοκρατικών Δυνάμεων στις παρυφές της πόλης της Chaddade στο βορειοανατολικό συριακή επαρχία Hasaka, στις 19 Φεβρουαρίου, 2016. © AFP

Μια συμμαχία Σύρων Κούρδων και αραβικών δυνάμεων έχει καταφέρει να κόψει την κύρια διαδρομή εφοδιασμού της τρομοκρατικής ομάδας Daesh από την Τουρκία μετά την περικύκλωση της συνοριακής πόλης Ιεράπολη της Συρίας(Manbij).
Οι Δημοκρατικές Δυνάμεις της Συρίας (SDF), μια συμμαχία Κούρδων, Αράβων, Ασσυρίων,  Αρμενίων, και Τουρκμένων μαχητών, που υποστηρίζεται από τις Λαϊκές Μονάδες Προστασίας(YPG), περικύκλωσαν την Manbij, την Παρασκευή, δήλωσε το λεγόμενο συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.


Η SDF μπλόκαρε επίσης το δρόμο νότια της πόλης, ο οποίος κατευθύνεται προς τη Raqqah. Η στρατηγική πόλη Manbij, που βρίσκεται στην επαρχία Χαλέπι της Συρίας, είναι ένα βασικό σημείο κατά μήκος της κύριας γραμμής τροφοδοσίας του  Daesh από τα τουρκικά σύνορα με τη Raqqah.
Η Raqqah, στη βόρεια όχθη του ποταμού Ευφράτη, περίπου 160 χιλιόμετρα ανατολικά του Χαλεπίου, κατακλύστηκε από takfiri τρομοκράτες τον  Μάρτιο του 2013, και το 2014 ανακηρύχθηκε το κέντρο για τα περισσότερα διοικητικά και ελεγκτικά καθήκοντα των τρομοκρατών.
Συριακές δυνάμεις έχουν εμπλακεί τώρα σε μια στρατιωτική επίθεση για να απελευθερώσουν τη στρατηγική πόλη.
Το Daesh, όμως, ελέγχει ακόμα έδαφος κατά μήκος των τουρκικών συνόρων με δευτερεύοντες δρόμους στα σύνορα, αλλά εκεί είναι πιο επικίνδυνη και δύσκολη η πρόσβαση, σύμφωνα με τον επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Rami Abdel Rahman.
Για να "φτάσουν τα τουρκικά σύνορα από τη  Raqqah," οι τρομοκράτες του Daesh πρέπει να πάρουν μια διαδρομή που είναι πιο επικίνδυνη, λόγω της παρουσίας των συριακών στρατευμάτων και των ρωσικών αεροπορικών επιδρομών, πρόσθεσε. 
Μαχητές των συριακών δημοκρατικών δυνάμεων στην νότια αγροτική περιοχή της Ιεράπολη Συρίας στην επαρχία Χαλέπι, 31 Μαΐου, 2016. © Reuters
Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, οι μαχητές του  SDF κατάφεραν να κόψουν το δρόμο βόρεια από τη Manbij στη συνοριακή πόλη Jarabulus. Η πόλη έχει χρησιμοποιηθεί από το Daesh ως σημείο διέλευσης για τρομοκράτες, χρήματα και όπλα.
Το κέντρο επιχειρήσεων στην Manbijς του SDF δήλωσε την Πέμπτη ότι οι συριακές δυνάμεις ήταν αρκετά κοντά για να στοχεύσουν τις θέσεις του  Daesh μέσα στην πόλη.
Ένα σύνολο 132 στοιχείων του Daesh και 21μαχητές του  SDF είχαν σκοτωθεί από την έναρξη της επίθεσης στην Manbij.
Περίπου 20.000 άνθρωποι εξακολουθούν να ζουν στην πόλη που είχε ένα προπολεμικό πληθυσμό περίπου 120.000, κυρίως Άραβες.
Η Τουρκία, η οποία ενοχλείται από την ταχεία πρόοδο των συριακών Κούρδων μαχητών σε περιοχές κοντά στα σύνορα της, βομβάρδισε  θέσεις τους στο εσωτερικό της Συρίας αρκετές φορές.
Η Άγκυρα έχει ευρέως κατηγορηθεί για ανάμειξη στη σύγκρουση στη Συρία, καθώς έχει υποστηρίξει  μαχητές εναντίον της Δαμασκού  με κεφάλαια, κατάρτιση και  όπλα.
Την Παρασκευή, το Ρώσικο κέντρο παρακολούθησης της εκεχειρίας στη Συρία είπε ότι μαχητές της al-Nusra διεξήγαγαν επιθέσεις με όλμους σε θέσεις που κατέχονται από τον συριακό στρατό και Κούρδους πολιτοφύλακες  καθώς και περιοχές αμάχων στο Χαλέπι.
Φορτηγά ενίσχυσης εισήλθαν στη Daraya
Την Παρασκευή, τα Ηνωμένα Έθνη, μαζί με την Συριακή Αραβική Ερυθρά Ημισέληνο έστειλε  ανθρωπιστική βοήθεια και   προμήθειες προς την πόλη της Daraya, κοντά στην πρωτεύουσα Δαμασκό, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Jens LÆrke.
Ένα κομβόι βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών και της Συριακής Αραβικής  Ερυθράς Ημισελήνου εισέρχεται στην συριακή πόλη της Daraya αργά στις 9 Ιουνίου, 2016. © AFP
Αρκετές φορτηγά μεταφέροντας προμήθεια τροφίμων  ενός μήνα για 2.400 άτομα, καθώς και υλικό  για την υγεία και την υγιεινή για ολόκληρο τον εκτιμώμενο πληθυσμό  των 4.000 στην πόλη.
Η Δαμασκός υποσχέθηκε πρώην πλήρη συνεργασία με τον ΟΗΕ και τουν Ερυθρό Σταυρό για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας σε όλους τους πολίτες ", χωρίς καμία διάκριση," συμπεριλαμβανομένων εκείνων που είναι σε δύσβατες  περιοχές.
Τους τελευταίους μήνες, αρκετές αποστολές ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν παραδώσει προμήθειες βοήθειας προς διάφορες πληγείσες από τον πόλεμο  περιοχές.
Η κυβέρνηση, ωστόσο, εξέφρασε την ανησυχία ότι οι μαχητές σε αυτούς τους τομείς θα μπορούσαν να παρακρατήσουν τα τρόφιμα από τους άπορους πολίτες.
Η Daraya ήταν η σκηνή σκληρών συγκρούσεων μεταξύ των κυβερνητικών δυνάμεων και μαχητών που είχαν  καταφύγει σε τμήματα της περιοχής. Ένας αριθμός αμάχων έχουν σκοτωθεί σε διασταυρούμενα πυρά.
Σύμφωνα με τον Ειδικό Απεσταλμένο του ΟΗΕ για τη Συρία Staffan de Mistura, πάνω από 400.000 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στη συριακή σύγκρουση από το Μάρτιο του 2011. Ο ΟΗΕ έχει σταματήσει την καταμέτρηση των θυμάτων, επικαλούμενος τη διαδεδομένη βία σε ολόκληρη τη χώρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...