Κυριακή 5 Ιουνίου 2016

Κίνδυνος να βυθιστεί στο χάος το ιρακινό Κουρδιστάν

Ιρακινές κουρδικές νέοι κύμα μια εθνική σημαία


Το Ιρακινό Κουρδιστάν μπορεί να ακολουθήσει το παράδειγμα της Παλαιστίνης που τώρα χωρίζεται σε δύο μέρη, ένα που ελέγχεται από τη Χαμάς και ένα από τη Φατάχ,είπε ο  ανεξάρτητος Κούρδος πολιτικός αναλυτής Ραμαζάν Osmanov στο  RIA Novosti.

«Εμείς [το ιρακινό Κουρδιστάν] είμαστε τώρα σε ένα σταυροδρόμι, αντιμετωπίζουμε δύο επιλογές: είτε θα συμφωνήσουν τα κουρδικά κόμματα σε βασικά ζητήματα, όπως στις προεδρικές εκλογές,σε  ένα σύστημα διακυβέρνησης, στο πετρέλαιο και στο φυσικό αέριο και στις σχέσεις με τη Βαγδάτη, ή θα δούμε  μια επανάληψη των όσων συνέβησαν στην Παλαιστίνη, ένα μέρος της οποίας έχει πλέον αποκλειστεί από τη Φατάχ και το άλλο από τη Χαμάς ", δήλωσε ο Ραμαζάν Osmanov.


Πρόσθεσε ότι σε αυτή την περίπτωση το ιρακινό Κουρδιστάν θα κυβερνάται από δύο διοικήσεις - μία στο Ερμπίλ, και την  άλλη στο Sulaimani, ακριβώς όπως ήταν στο παρελθόν.
Ο Osmanov είπε ότι το τελευταίο σενάριο θα ήταν πολύ πιθανό, αν ο ΟΗΕ, οι ΗΠΑ και η Ρωσία δεν παρέμβουν για την επίλυση του προβλήματος.
Ο διαχωρισμός ελλοχεύει τον κίνδυνο ενός εμφυλίου πολέμου για το ποιος θα έχει τον έλεγχο της πλούσιας σε πετρέλαιο επαρχίας του Κιρκούκ.
"Ένα μεγάλο μέρος του Κιρκούκ ελέγχεται τώρα από τις ένοπλες δυνάμεις της Πατριωτικής Ένωσης του Κουρδιστάν, αλλά υπάρχουν επίσης δυνάμεις πιστές στο Δημοκρατικό Κόμμα του Κουρδιστάν», δήλωσε ο Osmanov.
Ο πετρελαϊκό πλούτο της περιοχής διεκδικείται  επίσης από την ιρακινή κυβέρνηση, που δεν θα ήθελε  να χάσει μια σημαντική πηγή εισοδήματος.
"Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει έναν πλήρους κλίμακας εμφύλιο πόλεμο με το Ιράκ, το Ιράν και την ομάδα αλ-Hashd-αλ-Shaabi [σιίτες πολιτοφύλακες] χρησιμοποιώντας το ως πρόσχημα για να λάβουν μέρος στο διαχωρισμό," προειδοποίησε ο Osmanov.
Ανέφερε, επίσης, τη βαθιά πολιτική και οικονομική κρίση στην οποία βρίσκεται το ιρακινό Κουρδιστάν τώρα , που προέρχονται κυρίως από τις διαφορές γύρω ​​από το ζήτημα της κουρδικής Προεδρίας και του πολέμου με το Daesh.
Περισσότερο από το ήμισυ των τοπικών βουλευτών υποστηρίζουν  μια κοινοβουλευτική δημοκρατία, ενώ άλλοι τόσοι  υποστηρίζουν μια προεδρική δημοκρατία.
Ο Ραμαζάν Osdmanov δήλωσε ότι ένα δημοψήφισμα σε επίπεδο περιοχής και πρόωρες προεδρικές εκλογές αποτελούν  το κλειδί για τον τερματισμό του αδιεξόδου.
Τον Οκτώβριο του 2015 οι αρχές ασφαλείας του κυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (KDP) εμπόδισαν τον κοινοβουλευτικό ομιλητή Γιουσούφ Μοχάμεντ Sadiq και μια ομάδα βουλευτών να εισέλθει  στην πόλης Erbil, καταφέρνοντας  αποτελεσματικά να σταματήσουν  το νομοθετικό σώμα.
Η δεύτερη και τελευταία θητεία του αρχηγού του Δημοκρατικού Κόμματος και Πρόεδρος Μασούντ Μπαρζανί έληξε το 2013. Το αυτόνομο κοινοβούλιο της αυτονομίας στη συνέχεια παράτεινε τη θητεία του για άλλα δύο χρόνια, αλλά ακόμη και η επέκταση έληξε το 2015.


Read more: http://sputniknews.com/middleeast/20160605/1040803762/kurdistan-crisis-split.html#ixzz4AhjsDyyo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...