Πέμπτη 23 Ιουνίου 2016

Οι Κούρδοι ελευθερώνουν τη Συρία

Μαχητές από τις συριακές Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) συγκεντρωθούν στις 10 Ιούνη 2016 στις παρυφές της βόρειας Συρίας πόλη Ιεράπολη Συρίας που κατέχονται από Daesh.  © AFP

Μια συμμαχία κουρδικών και των αραβικών δυνάμεων φέρεται να έχουν καταφέρει να εισέλθουν στην  Ιεράπολη της  Συρίας(Manbij) στην επαρχία Χαλέπι της Συρίας εβδομάδες αφού περικύκλωσαν την υπό το Daesh πόλη.

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) προωθήθηκαν στην Ιεράπολη της Συρίας, που βρίσκεται περίπου 30 χιλιόμετρα δυτικά του Ευφράτη, ώρες αφού κατέλαβαν τον έλεγχο ενός χωριού νοτιοδυτικά της πόλης, ανέφερε το λεγόμενο συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα την Πέμπτη.




Σύμφωνα με το Παρατηρητήριο, σκληρές οδομαχίες  ήταν ακόμη σε εξέλιξη στους δρόμους της Ιεράπολης Συρίας.

Ανέφερε ότι τουλάχιστον δύο μαχητές του  SDF σκοτώθηκαν όταν βόμβα πυροδοτήθηκε μέσα σε ένα κτίριο. Δεν υπήρξαν άμεσες αναφορές για απώλειες ανάμεσα στις τάξεις του Daesh.

Πηγές δήλωσαν την Πέμπτη ότι Daesh είχε τοποθετήσει πολλές παγίδες για να σταματήσει την προέλαση του SDF.

Αυτή είναι η δεύτερη φορά σε λιγότερο από ένα μήνα που το  SDF προσπαθεί να καταλάβει την Ιεράπολη Συρίας, μια πόλη των 120.000 ανθρώπων, πριν αρχίσει η σύγκρουση στη Συρία,περισσότερα από  πριν από πέντε χρόνια. Η περιοχή έπεσε στο Daesh το 2014.

Οι  Κούρδοι-Άραβες μαχητές περικύκλωσαν την πόλη νωρίτερα αυτό το μήνα, αλλά αντιμετώπισαν σοβαρή αντίσταση από Daesh.



Η Ιεράπολη Συρίας βρίσκεται περίπου 40 χιλιόμετρα από τα τουρκικά σύνορα. Οι δυνάμεις  του SDF έχουν μέχρι στιγμής απελευθερώσει δεκάδες χωριά και αγροκτήματα στην περιοχή από την έναρξη της επίθεσης εναντίον του Daesh  τις 31 Μαϊου. Ωστόσο, το SDF ήταν αργό στην προόδό του , καθώς  πολλοί άμαχοι παραμένουν παγιδευμένοι μέσα στην πόλη.

Η ανακατάληψη της Ιεράπολη της Συρίας θα μπορούσε να κόψει τη βασική οδό πρόσβασης των μαχητών του  Daesh στον έξω κόσμο, ανοίγοντας το δρόμο για μια επίθεση για να εκκαθαρίσουν τους τρομοκράτες από κεντρικό οχυρό τους στην επαρχία Raqqah της Συρίας.

Η ομάδα takfiri χρησιμοποίησε την πόλη ως βασικό σταθμό στη διαδρομή της τροφοδοσίας της από την Τουρκία στη Raqqah.

Το Daesh έχει χάσει ένα σημαντικό μέρος των εδαφών που χρησιμοποιούσε για τον έλεγχο στο Ιράκ και τη Συρία, καθώς κυβερνητικές δυνάμεις και στις δύο χώρες έχουν προωθηθεί για να ξαναπάρουν τις πόλεις και τα χωριά από την ομάδα.

Συριακά στρατεύματα και σύμμαχοί τους  σχεδιάζουν μια μεγάλη επίθεση στη Raqqah  για να διαλύσουν το σημαντικότερο προπύργιο του Daesh στην αραβική χώρα.

presstv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...