Τρίτη 28 Ιουνίου 2016

Οι Παλαιστίνιοι έμαθαν τι σημαίνει να εμπιστεύεσαι την Τουρκία-Ασχολείται η ελληνική εξωτερική πολιτική με τις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ;

Ένας Παλαιστίνιος παιδί κοιτάζει μέσα από ένα φράγμα, όπως ο ίδιος περιμένει κατά τη διέλευση των συνόρων της Ράφα με την Αίγυπτο, στη νότια Λωρίδα της Γάζας, 11 Μαΐου 2016. (Φωτογραφία από AFP)
Οι Παλαιστίνιοι έχουν εκφράσει την απογοήτευσή τους για την  ομαλοποίηση των σχέσεων της Τουρκίας με το Ισραήλ, με έναν αξιωματούχο της Παλαιστινιακής Αρχής να χαρακτηρίζει τη διαπραγμάτευση πολιτικό τέχνασμα με το οποίο η Άγκυρα και το Τελ Αβίβ χρησιμοποίησαν τη Γάζα για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους. 

"Ο πρόεδρος της Τουρκίας ήθελε να βγάλει την Άγκυρα από την διεθνή απομόνωση της, η οποία προκλήθηκε από την πολιτική του," ανέφερε η καθημερινή Jerusalem Post πως είπε ένας ανώτερος Παλαιστίνιος αξιωματούχος. 




Το Ισραήλ και η Τουρκία ανακοίνωσαν τη Δευτέρα ότι θα εξομαλύνουν τις σχέσεις μετά από μια ρήξη έξι χρόνων αφού η Άγκυρα φέρεται να απορρίπτει  το αίτημά της ότι ο ναυτικός αποκλεισμός του Τελ Αβίβ στη Γάζα πρέπει να αρθεί. 

"Ήταν λυπηρό (ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν)να τρέχει πίσω από  το Ισραήλ, προκειμένου να εξασφαλίσει μια αδύναμη συμφωνία δούμε", είπε ο ανώνυμος αξιωματούχος της Παλαιστινιακής Αρχής. 

Το Ισραήλ και το κόμμα AK του Ερντογάν "είναι οι μόνοι που εξυπηρετούνται από αυτή τη συμφωνία," είπε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η συμφωνία θα διαιωνίσει τη Παλαιστινιακή διαίρεση και δεν θα βοηθήσει τη Λωρίδα της Γάζας.

"Το Ισραήλ θα βρει δικαιολογίες για να ακυρώσει την ανοικοδόμηση της Γάζας, πράγμα που σημαίνει ότι το τελικό αποτέλεσμα της συμφωνίας όσον αφορά τους Παλαιστίνιους θα είναι μηδενική», είπε η πηγή. 

Η συμφωνία «θα αποδειχθεί ότι είναι ένα πολιτικό τέχνασμα στο οποίο ο Ερντογάν χρησιμοποιεί τη Λωρίδα της Γάζας", πρόσθεσε η πηγή. 


Ο Talal Abu Zarifa, μέλος του πολιτικού γραφείου του Παλαιστινιακού Δημοκρατικού Μετώπου, δήλωσε ότι η συμφωνία "βγάζει το Ισραήλ από τη διεθνή απομόνωση στην οποία βρίσκεται  εξαιτίας των εγκλημάτων του ενάντια στον παλαιστινιακό λαό." 

Η συμφωνία, είπε, θα βοηθήσει το Ισραήλ στην καταπολέμηση του διεθνούς μποϊκοτάζ στο οποίο υποβάλλεται λόγω των πολιτικών επέκτασης των  οικισμών του καθεστώτος. 

"Η Τουρκία προτίμησε τα δικά της πολιτικά συμφέροντα σχετικά με τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας από τον τερματισμό του αποκλεισμού της Λωρίδας της Γάζας," είπε ο Αμπού Zarifa επίσης. 

Ένας αξιωματούχος της Χαμάς, δήλωσε ότι οι  ηγέτες του Παλαιστινιακού κινήματος αντίστασης είναι «δυσαρεστημένοι» με τις λεπτομέρειες της συμφωνίας, διότι διατηρεί το ναυτικό αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας. 

Ο Οσάμα Χαμντάν, ένα μέλος του Πολιτικού Γραφείου της Χαμάς, είπε στο  επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua στην Κίνα πως το κίνημα θεωρεί ότι η συμφωνία είναι τουρκική υπόθεση και ότι η Χαμάς δεν ασχολείται με αυτή.

Στη Λωρίδα της Γάζας, όπου περίπου 1,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι βρίσκονται κάτω από  ισραηλινό αποκλεισμό για τα επόμενα χρόνια,ο  κάτοικος Khaled Nimer δήλωσε ότι η τουρκική συμφωνία με το Ισραήλ είναι «άδικη» προς τον παλαιστινιακό λαό.

«Ωφελεί μόνο το Ισραήλ. Εξυπηρετεί κυρίως το Ισραήλ, και η πολιορκία της Γάζας θα παραμείνει ως έχει ", είπε στο  πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Nimer .

«Η Γάζα δεν χρειάζεται μόνο ένα εργοστάσιο ηλεκτρικής ενέργειας ή ένα νοσοκομείο, όπου οι άνθρωποι μπορούν να νοσηλεύονται, η Γάζα χρειάζεται πολλά πράγματα, χρειάζεται πολλή υποστήριξη, όχι μόνο ένα νοσοκομείο ή ένα πέρασμα για να μπαινοβγαίνουμε», είπε.

presstv.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...