Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016

Άσκηση των Αζέρων κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.Αύξηση των εντάσεων;

Ένας στρατιώτης της άμυνας στρατού του Ναγκόρνο-Καραμπάχ βόλτες παρελθόν μια δεξαμενή σε μια θέση στον τομέα έξω από το χωριό Mataghis, περίπου 70 χλμ βόρεια της πρωτεύουσας Stepanakert Καραμπάχ, στις 6 Απριλίου, 2016. (AFP φωτογραφία)

Το Αζερμπαϊτζάν θα ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ δύο μήνες μετά τις μάχες που ξέσπασαν με τις αρμενικές δυνάμεις πάνω από την αμφισβητούμενη περιοχή του Καυκάσου, λέει το υπουργείο Άμυνας της χώρας.
Η «λειτουργική-τακτική άσκηση θα πραγματοποιηθεί από τις 19 έως 24 Ιουνίου, με όλα τα όπλα και τις υπηρεσίες», δήλωσε το Υπουργείο Άμυνας του Αζερμπαϊτζάν σε ανακοίνωσή του την Παρασκευή.


Η δήλωση σημειώνει ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις θα λάβουν χώρα στις "στρατιωτικές περιοχές που βρίσκονται στο (Καραμπάχ),στη μετωπική ζώνη, και το Ναχιτσεβάν(Αυτόνομη Δημοκρατία), καθώς και στον τομέα της Κασπίας Θάλασσας του Αζερμπαϊτζάν."
Περίπου  "25.000 στρατιώτες, πάνω από 300 άρματα μάχης και τεθωρακισμένα οχήματα μάχης, περισσότεροι από 100 εκτοξευτές πυραύλων πυροβολικού, έως και 40 στρατιωτικά αεροσκάφη και πάνω από 30 συστήματα αεράμυνας, τα πλοία των ναυτικών δυνάμεων και δυνάμεις των ειδικών μονάδων" ,θα λάβουν μέρος στις ασκήσεις , σύμφωνα με το υπουργείο.
Στις αρχές Απριλίου, αζέρικα και αρμενικά στρατεύματα χρησιμοποίησαν  πυροβολικό, άρματα μάχης, και άλλο εξοπλισμό ενάντια στον άλλο σε μια κλίμακα που δεν έχουμε δει από τον αυτονομιστικό πόλεμο του 1994. Σύμφωνα με αναφορές, περίπου 75 στρατιώτες και από τις δύο πλευρές, μαζί με μια σειρά από αμάχους σκοτώθηκαν στις τελευταίες αψιμαχίες μεταξύ των εχθρικών γειτόνων.
Με ρωσική μεσολάβηση μια εκεχειρία τέθηκε σε ισχύ αργότερα τον ίδιο μήνα, αλλά σποραδικές συγκρούσεις έκτοτε συνεχίζονται.
Η περιοχή Καραμπάχ, η οποία βρίσκεται στο Αζερμπαϊτζάν, αλλά κατοικείται από Αρμένιους, ήταν υπό τον έλεγχο της πολιτιφυλακής  των τοπικών εθνοτικών Αρμενίων και των αρμενικών στρατευμάτων από τον τριετή πόλεμο που στοίχισε πάνω από 30.000 ζωές και έληξε το 1994.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...