Σάββατο 11 Ιουνίου 2022

Πεντηκοστή

 


Όταν έφτασε η ημέρα της Πεντηκοστής, ήταν όλοι μαζί συγκεντρωμένοι με ομοψυχία στο ίδιο μέρος. Ξαφνικά ήρθε από τον ουρανό μια βουή σαν να φυσούσε δυνατός άνεμος, και γέμισε όλο το σπίτι όπου έμεναν. Τότε τους παρουσιάστηκαν γλώσσες σαν φλόγες φωτιάς, που μοιράστηκαν και κάθισαν από μία στον καθένα απ΄ αυτούς. Όλοι τότε πλημμύρισαν από Πνεύμα Άγιο και άρχισαν να μιλούν σε άλλες γλώσσες, ανάλογα με την ικανότητα που τους έδινε το Άγιο Πνεύμα.

H διήγηση αυτή, από τις πράξεις των Αποστόλων μας αφηγείται τι έγινε την ημέρα της Πεντηκοστής και πως το βίωσαν οι Μαθητές του Χριστού. Αυτό που διαβάσαμε δεν είναι απλώς η περιγραφή ενός θαυμαστού γεγονότος. Δεν πρέπει να μείνουμε στην εντυπωσιακή εικόνα των φλογών να εμφανίζονται από το πουθενά και να πηγαίνει η κάθε μία σε κάθε μαθητή ξεχωριστά. Οι φλόγες δεν είναι απλά και μόνο κάτι που εμφανίστηκε ως διά μαγείας. Δεν είναι ένα σκηνικό σαν από κινηματογραφική ταινία. 

Είναι κάτι παραπάνω. Είναι η υπόδειξη και η απόδειξη ότι αυτό το δώρο, αυτές οι φλόγες του Αγίου Πνεύματος μπορούν να έρθουν στον καθένα από εμάς. Πώς; Όπως και στους μαθητές του Κυρίου. Οι μαθητές ήταν συγκεντρωμένοι στο ίδιο μέρος με ομοψυχία και προσεύχονταν. Και αποτέλεσμα αυτής της προσευχής ήταν η κάθοδος του Αγίου Πνεύματος. Γιατί αυτό είναι το αποτέλεσμα της προσευχής. Όπως λένε οι Πατέρες και η Μητέρες της Ερήμου, οι ασκητές αυτοί που μόνασαν στην έρημο της Αιγύπτου και της Παλαιστίνης κατά τον 4ο αιώνα, η προσευχή μας κάνει εμάς τους ίδιους θεία φωτιά. Είπε κάποτε ο αββάς Ιωσήφ στον αββά Λωτ πως δεν μπορείς να γίνεις μοναχός αν δε γίνεις ολόκληρος φωτιά. Θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τη λέξη "μοναχός" με τη λέξη "χριστιανός". Δε μπορούμε να γίνουμε χριστιανοί αν δεν γίνουμε φωτιά. Και τέτοια φωτιά μόνο η προσευχή μπορεί να μας κάνει. Η πραγματική, η εντατική, η γνήσια προσευχή. Η προσευχή με λίγα λόγια, στην οποία παρακαλούμε τον Θεό να μας δώσει και να μας βοηθήσει όχι όπως θέλουμε εμείς αλλά όπως ξέρει Αυτός ότι χρειαζόμαστε. Η προσευχή αυτή είναι που προσελκύει το Άγιο Πνεύμα, προσελκύει τη χάρη του Θεού και μας κάνει ολόκληρους φωτιά.

Σήμερα λοιπόν, Κυριακή της Πεντηκοστής, η Εκκλησία μας καλεί όλους να συγκεντρωθούμε με ομοψυχία, μας καλεί όλους να προσευχηθούμε με θέρμη, μας καλεί όλους να γίνουμε "όλοι ως πυρ". Σε μας μένει να ναταποκριθούμε στο κάλεσμα τούτο.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Στο δικαστήριο

  Ο Χριστός συλλαμβάνεται, φυλακίζεται, βασανίζεται, δικάζεται και τελικά σταυρώνεται χωρίς πραγματική αιτία νομική. Ένας αθώος, ο μόνος αθώ...