Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Πόλεμος ή αέρας κοπανιστός;

 

Ξεκίνησε βλέπω "πόλεμος" μεταξύ ιεραρχίας και Αγ. Ισιδώρων Λυκαβηττού. Μάλιστα ο Μητροπολίτης Αργολίδος φαίνεται να έχει πάρει το ρόλο του μπροστάρη μετά την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου. 

Αλλά αν είσαι μικρός και αδαής φίλε αναγνώστη και πιστεύεις πως αφού ξεκίνησε η Ιερά Σύνοδος τέτοια μάχη και αφού και τα ΜΜΕ την υποστηρίζουν, το πράγμα είναι τελειωμένο, θα σου έλεγα να μη πεις μεγάλη κουβέντα αλλά να πας να φας καμιά μεγάλη μπουκιά. Στην Εκκλησία, και στις θρησκείες γενικότερα, τα πράγματα ποτέ δεν είναι όπως φαίνονται. Έτσι κι εδώ, οι υποστηρικτές των "θαυμάτων" του Λυκαβηττού είναι πολλοί και δυνατοί. Και η Εκκλησία της Ελλάδος επιρρεπής στις παρεμβάσεις τις πολιτικές. Και έρχονται μάλλον και πρόωρες εκλογές. Και όσο να 'ναι, το σύστημα διεξαγωγής είναι στριφνό και θα μετρηθούν τα κουκιά πολλές φορές. Άλλωστε πολλοί άνθρωποι έχουν κατά καιρούς βγει και έχουν μιλήσει για πραγματικά θαύματα που τους έχουν συμβεί εκεί. Άνθρωποι γνωστοί, που τους βλέπουμε στη τηλεόραση και αλλού, πέρα από κάποιους που εμφανίζονται στη συγκεκριμένη εκκλησία μια να θεραπεύονται από καρκίνο, μια από αναπηρία, μια από αλωπεκίαση. Ο ίδιος άνθρωπος κάθε φορά γιατρεύεται και από κάτι άλλο. 

Όπως και να 'χει, όταν ο κληρικός ξεστομίσει τη έξη "θαύμα" τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Καρδιές χτυπάνε δυνατά, μυαλά μουδιάζουν, χέρια ιδρώνουν, πόδια τρέμουν. Η κριτική ικανότητα, περιορισμένη έτσι κι αλλιώς στη χώρα μας ίσως και λόγω συστήματος παιδείας, πάει περίπατο. Όπως κι όταν ακούγεται η λέξη "μάγια". 

Μη βιαστείς όμως να πάρεις ποπκόρν, αγαπητέ/ή αναγνώστη/τρια (πολιτικά ορθόν) και να ετοιμαστείς για τα επόμενα επεισόδια μιας συναρπαστικής σειράς που μόλις ξεκίνησε. Έχουμε δει κατά το παρελθόν σειρές που προορίζονταν να σπάσουν ταμεία, να "κόβονται" μετά από κανά δυο επεισόδια, αφού έπεφταν τα γνωστά στη χώρα μας "τηλέφωνα".

Άλλωστε το καλοκαίρι μπήκε δυνατά και όλοι ξέρουμε οτι στην Ελλάδα οι καλοκαιρινές υποθέσεις μέχρι το Σεπτέμβριο έχουν τελειώσει.

3 σχόλια:

  1. Το συστημα παιδειας μπορει να κανει κατι? Εμας στο σχολειο γιατι μας ελεγαν οτι η Ορθοδοξια ειναι θρησκεια ενω ουσιατικα ΔΕΝ ειναι θρησκεια! Γιατι πολυς κοσμος νομιζει οτι η ορθοδοξια ειναι θρησκεια? Μηπως αραγε ξερει ο ανθρωπος και ποιο ειναι το πραγματικο θαυμα? Ο Χριστος μπορει να μας παρει ενα προβλημα αλλα μηπως φανταζομαστε οτι αφου μας παρει το προβλημα σταματαει και ο Αορατος Πολεμος και δε θα εχουμε στο υπολοιπο διαστημα της ζωης μας να αντιμετωπισουμε θλιψεις και προβληματα? Υποθετω οτι αμα ρωτησεις τους πιο πολλους ανθρωπους για ποιο λογο ο Αγιος Νεκταριος, ο Αγιος Πορφυριος, ο Αγιος Παισιος και τοσοι αλλοι Αγιοι ειναι Αγιοι θα γυρισουν και θα σου απαντησουν "μα φυσικα επειδη εκανε θαυματα". Επειδη δηλαδη θεραπευαν λεπρους, ασθενεις δαιμονισμενους ανασταιναν νεκρους και ουτω καθ' εξης! Ξεχασαμε αυτο που ελεγε ο Χριστος οτι στη Τελικη Κριση θα του παρουσιαστουν μπροστα του ανθρωποι και θα του πουν "Κυριε στο ονομα σου κια λεπρους καθαρισαμε και δαιμονια εκβαλλαμε"! Τι θα τους απαντησει ομως ο Χριστος εφωσον το μεταφερω σωστα? "Αληθως σας λεω δε σας ξερω". Τι ελεγε στους μαθητες του? Να μη θαυμαζουν με τις θεραπειες που επιτελουσε! Οταν θελει ο ανθρωπος να κανει πνευματικη ζωη οσο και να ακουγεται παραλογο ζηταει να του ξαναεπιστρεψουν πισω ασθενειες! Τι ελεγε ο Αποστολος Παυλος? Εν ασθενεια τελειουται η δυναμη μου! Αντε να τα πεις αυτα ομως στο συγχρονο Ελληνα που ειναι ΚΑΛΟΠΕΡΑΣΑΚΙΑΣ και δε θελει να περασει θλιψεις και στεναχωριες στη ζωη του και μονιμως κυνηγαει την ευκολη λυση σε ολα χωρις να κουραστει! Ζηταμε να δουμε το βουνο να μετακινηθει και το νεκρο να αναστηθει επειδη αυτα τα σημεια εκστασιαζουν τη ΦΑΝΤΑΣΙΑ μας και τις αισθησεις μας εφωσον γραφω σωστα! Το βουνο μπορει πραγματικα να μετακινηθει απο τη θεση του και ο νεκρος μπορει πραγματικα να αναστηθει αλλα σε τι με ωφελει να δω κατι τετοιο εαν δε θελω να μετανοω και να αλλαζω μεσα μου συνεχως προς το καλυτερο! Ο ανθρωπος εκστασιαζεται οταν βλεπει αυτα τα σημεια! Δε συγκινουνται ομως υποθετω πολλοι ανθρωποι οταν βλεπουν εναν αμαρτωλο να μετανοει η ενα ανθρωπο να προσφερει τα παντα στους αλλους χωρις ανταλλαγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καποιες λεξεις προκαλουν εκστασιασμο και αλλες φοβο! Η λεξη "θαυμα" οπως τη νομιζει ο πιο πολυς κοσμος προκαλει εκστασιασμο! Η λεξη "μαγια" προκαλει φοβο! Ειναι λογικο να φοβομαστε αυτη τη λεξη επειδη πολυ απλα η εποχη μας χαρακτηριζεται απο γενικη αποστασια απο το Θεο! Τυπικα εξαιτιας των αμαριων μας και της αμετανοησιας μας δε χρειαζεται ενας μαγος να καλεσει τους δαιμονες για να μας προκαλεσουν ψυχοσωματικες φθορες! Με ολα αυτα που κανουμε δηλαδη με τις αμαρτιες μας και τις αμετανοησιες μας δινουμε αρκετα δικαιωματα στους δαιμονες για να μας πειραξουν και να μας κανουν ζημιες! Τα μαγια δεν εχουν επιδραση σε ανθρωπους που εχουν ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΤΙΜΗ πνευματικη ζωη! Αλλα δυστυχως στις μερες μας δεν ειναι πολλοι υποθετω ανθρωποι που διαγουν τετοια ζωη! Αυτο ομως υποθετω οτι ειναι μια αλλη ιστορια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Παρεπιπτοντως μιας και αναφερθηκαμε χτες-προχτες-δε θυμαμαι ποτε ηταν-περι των ανθρωπινων παθων ως προς το τι ειναι ακριβως και πως τα χρησιμοποιουμε συμφωνα με οσα λενε οι Πατερες υποθετω και η ΦΑΝΤΑΣΙΑ ειναι μια απο τις λειτουργιες της ανθρωπινης ψυχης! Η φαντασια ως δυναμη της ψυχης δεν ειναι αυτη καθ'εαυτη δαιμονικη η κακια αλλα μπορει να εχει ωφελειες η αρνητικες συνεπειες αναλογως πως τη χρησιμοποιουμε! Ενας καλλιτεχνης ακομη και ενας επιστημονας μπορει μεσω της φαντασιας του εαν τη χρησιμοποιησει σωστα να συλλαβει μια ιδεα και να την υλοποιησει. Οταν πειραζεται ωστοσο η φαντασια μας απο τους δαιμονες τοτε αρχιζουν και δημιουργουνται σοβαρα προβληματα! Δεν ειμαι καλλιτεχνης ωστοσο υποθετω οτι μεσω της φαντασιας του ο καλλιτεχνης δημιουργει ενα εργο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...