Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

Γάμος: Ο πρώτος σκόπελος

 


Ο γάμος είναι εκτός όλων των άλλων μια υπέροχη άσκηση υπομονής. Ότι είναι τα καθίσματα και τα burpees για τη γυμναστική δύναμης είναι ο γάμος για την υπομονή. Και εξηγούμαι:

Κάντε ένα πείραμα. Βρείτε ένα άλλο άτομο και μείνετε στο ίδιο σπίτι. Δε θα έχετε να κάνετε τίποτα. Θα κοιμάστε(μόνο θα κοιμάστε) στο ίδιο κρεβάτι, θα τρώτε στο ίδιο τραπέζι, θα μοιράζεστε το μπάνιο. Και θα βλέπεστε. Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα. Μετά από λίγο καιρό, η φάτσα του άλλου θα είναι το πιο εκνευριστικό, αντιπαθητικό και αηδιαστικό πράγμα που υπάρχει στη ζωή σας. 

Προσθέστε τώρα σε αυτό και τα εξής: ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ, κινητά, τι θα φάμε αύριο, που θα πάμε, τι θα δούμε στη τηλεόραση, παιδιά με όλα τα προβλήματα που κουβαλάνε, σχέδια για  το μέλλον, αποτυχίες του παρόντος, πεθερικά, μπατζανάκηδες, κουνιάδοι και κουνιάδες, νύφες, οικονομικοί σχεδιασμοί, παντός είδους στραβοπατήματα και όοοοολα αυτά να συμπυκνώνονται στο πρόσωπο που βλέπετε κάθε μέρα, πρωί, μεσημέρι , βράδυ. Το πιάσατε το νόημα φαντάζομαι. 

Λουλούδια, δαχτυλίδια, μονόπετρα, όρκοι αιώνιας αφοσίωσης κλπ θυμίζουν την απερχόμενη κυβέρνηση τη νύχτα που ανακοινώνονται τα αποτελέσματα.

Αν όμως, λέμε αν, καταφέρετε και περάσετε τη κρίσιμη στιγμή της πρώτης συνειδητοποίησης αυτής της κατάστασης, τότε περνάτε σε άλλο επίπεδο. Οι δρόμοι της Νιρβάνας, όχι της οδού, έχουν ανοίξει διάπλατα και περιμένουν εσένα, ναι εσένα φίλε/η που διαβάζεις με γουρλωμένα μάτια, να περάσεις θριαμβευτικά και να καθίσεις στο θρόνο του υπέρτατου ζεν διδασκάλου. Έχεις περάσει το πρώτο και σημαντικότερο σκόπελο του γάμου, που δεν είναι άλλος από την αποδοχή του γεγονότος ότι η τουαλέτα θα είναι μονίμως πιασμένη τις πιο κρίσιμες στιγμές, το φαγητό θα είναι πιο εφικτό όταν το παραγγέλνεις, ότι η γκρίνια θα είναι η μόνιμη μελωδία στην οποία θα χορεύεις. Είσαι έτοιμος να πορευτείς στα χρυσά μονοπάτια του έγγαμου βίου. Είσαι ένας νικητής του Survivor της ζωής.

Διότι όταν η αγάπη μπαίνει από την πόρτα, όλα τα άλλα βγαίνουν από το παράθυρο. Εκτός κι αν η αγάπη περδικλωθεί κατά την είσοδό της οπότε πέφτει κάτω, την παίρνουν σηκωτή, την πετάνε από το παράθυρο και εκδίδεται διαζύγιο! Αυτά για σήμερα!


6 σχόλια:

  1. Πιστεύω ότι η επιτυχία ενός γάμου έχει να κάνει με το πόσο είναι διατεθειμένα αμφότερα τα μέρη να ρίξουν τον εγωισμό τους και να προσπαθούν να είναι εκεί ο ένας για τον άλλο. Όταν υπάρχει αυτό το πνεύμα, όλα γίνονται.
    Σίγουρα εντάσεις υπάρχουν σε όλη την διάρκεια ενός γάμου, πολλές φορές και καθημερινά, όμως σε ποια σχέση δεν υπάρχουν εντάσεις;

    ΥΓ. Εξαιρετικά σημαντικό η δημιουργία στεγανών. Μανάδες, πατεράδες, πεθερικά, κουνιάδια κλπ μόνο μέχρι εκεί που το ζευγάρι θα αποφασίσει από κοινού. Δύσκολο πολύ αλλά όχι ανέφικτο, συστήνω ανεπιφύλακτα. (DESO)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όσο πιο πολύ τόσο πιο καλά!!!
      Πέρα από την πλάκα, εξαρτάται με τι ανθρώπους έχεις να κάνεις. Κάθε οικογένεια έχει και τον καλόβολο άνθρωπο, έχει και τον κακό κ ανάποδο ή εκείνον που ανακατεύεται (και ανακατεύει). Θέλει χρόνο για να καταλάβεις ποιοι σε ωφελούν κ ποιοι όχι. Αναγκαστικά το ζευγάρι (αν έχει φτάσει σε επαρκές επίπεδο επικοινωνίας) θα πρέπει μπει κάποια στιγμή σε διαδικασία επιλογής. Όσο κ αν πονάει να αφήνεις στην απέξω ακόμα και δικούς σου ανθρώπους. Για μένα από την στιγμή που αποφασίζεις να κάνεις δική σου οικογένεια, θα κοιτάξεις το συμφέρον της και μόνο.
      Δυστυχώς ή ευτυχώς, οι δεσμοί στην ελληνική οικογένεια είναι συνήθως πολύ στενοί αλλά και τέτοιας φύσεως που άλλες φορές σε βοηθά αφάνταστα ενώ άλλες φορές σε φτάνει στο διαζύγιο.

      Διαγραφή
    2. Φιλε DESO ολα αυτα περι εγωισμου τα λεμε και τα ξαναλεμε, τα ακουμε και τα ξαναακουμε συνεχεια! Ριχνει ο ανθρωπος ευκολα τον εγωισμο του? Πιο ευκολα μετακινειται ενα βουνο παρα ο ανθρωπινος εγωισμος! Καποι πραγματα λεγονται ευκολα στη θεωρια και δυσκολα υλοποιουνται στη πραξη! Οπως εγραψα και στη προηγουμενη αναρτηση του Παπα-Κωστα παιζει μεγαλο ρολο το πως μεγαλωσαν οι ανθρωποι και εαν μαθαν να παιρνουν ευθυνες η οχι! Εαν ξερουν να παιρνουν ευθυνες και να αντιμετωπιζουν προβληματα δεν αφηνουν κιολας αλλους να ανακατωνονται στο γαμο τους για να το παιξουν "απο μηχανης θεοι".

      Διαγραφή
    3. Φίλε Νίκο δεν διαφωνώ. Ωστόσο κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και οι επιμέρους λεπτομέρειες κάνουν την διαφορά.
      Όταν έχεις παιδιά πχ και χρειάζεσαι βοήθεια από τους πολύ κοντινούς συγγενείς (φύλαξη, φαγητό, να τα παίρνουν από το σχολείο) δεν είναι τόσο εύκολο να τους βγάλεις εκτός πλαισίου.

      Από κει κ πέρα όλα θέμα εγωισμού είναι. Από το αν θα δώσεις τόπο στην οργή σε κάποιο τσακωμό ή αν θα το πας στα άκρα, μέχρι στο να αποφασίσεις να ξεκόψεις δικούς σου ανθρώπους, αναγνωρίζοντας ότι δεν κάνουν καλό στο γάμο σου.

      Φυσικά ένας άνθρωπος που έχει μάθει να αντιμετωπίζει τα προβλήματα του χωρίς να ψάχνει για διαιτησία και που αναλαμβάνει τις ευθύνες του, είναι πιο εύκολο να μπει σε ένα τρόπο σκέψης σαν αυτόν που περιγράφω.

      Διαγραφή
    4. Δεν ειναι κακο σε καποιες φασεις να ζητας βοηθεια απο τους κοντινους σου διαφορα ζητηματα εκτκτου αναγκης απλα καλο ειναι για καποια θεματα να μην επιβαρυνουμε συνεχει τους αλλους κυριως τους γονεις μας στο θεμα του να προσεχουν τα παιδια μας εκτος εαν ειναι καταστασεις εκτακτου αναγκης και εφωσον ο γονιος ειναι υγιης και δυνατος να προσεχει το εγγονι του! Δυστυχως δεν ειναι ολοι οι ηλικιωμενοι γεροι απο θεμα υγειας και πρεπει ενας ανθρωπος να Δοξαζει και το Θεο προπαντως οταν εχει ανθρωπους να τον βοηθανε με το μεγαλωμα των παιδιων του αλλα και να ειναι ευγνωμων και στον ανθρωπο που τον βοηθαει ειδικα οταν ειναι ο ιδιος του ο γονιος! Δυστυχως υπαρχουν ανθρωποι που καθονται και φανταζονται οτι οι γονεις τους ειναι υποχρεωμενοι να τους μεγαλωνουν τα παιδια τους και εαν θα τους επαιρνε και βιολογικα να μεγαλωνουν και τα εγγονια και τα δισεγγονα τους ακομη! Δεν ειναι κακο να ζηταμε τη βοηθεια των αλλων αλλα δε πρεπει να κανουμε και καταχρηση της καλοσυνης και της φιλοτιμιας τους! Ο ανθρωπος δε δημιουργηθηκε ετσι και αλλιως να ειναι μονος του στο κοσμο αλλα να ειναι σε κοινωνια με τους αλλους! Η σωστη βαση ολων των ανθρωπινων σχεσεων ειναι ο σεβασμος και η αλληλεγγυη αλλα δυστυχως αυτα δεν εχουν υπαρχουν πλεον σε πολλους ανθρωπους! Και ουσιαστικα αυτα ειναι μικρα και ευκολα πραγματακια που μπορουμε να δωσουμε κατα τη γνωμη μου ο ενας στον αλλον! Η καταπολεμηση του εγωισμου ειναι πολυ δυσκολο πραγμα αλλα εχει επιτευχθει απο τους πνευματικα δυνατους ανθρωπους που ειναι οι Αγιοι! Εξαλειψη του εγωισμου σημαινει Ταπεινωση! Η ταπεινωση ομως ειναι ανωτερη ως χαρισμα απο το να σηκωνει ο ανθρωπος βουνα και να ανασταινει νεκρους.

      Διαγραφή

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...