Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Τα πολλά εργαστήρια του δόκτωρος Φρανκενστάιν





Έτσι λοιπόν, για να συνεχίσω από εκεί που το άφησα εχθές το πράγμα, το κάθε σπίτι, η κάθε οικογένεια, δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένα ξεχωριστό εργαστήριο του δόκτωρος Φρανκενστάιν, μόνο που στην περίπτωσή μας, δεν παίρνουν διάφορα κομμάτια από νεκρά σώματα ώστε να τα συρράψουν και τελικά να τους δώσουν ζωή με άνομες και άκρως βλάσφημες πρακτικές αλλά παίρνουν ένα ολοζώντανο σώμα στο οποίο συρράφουν διάφορα κομμάτια από νεκρά ψυχολογικά και ηθικά παραπτώματα και τους δανείζουν τη ζωή του σώματος. 

Στην περίπτωση αυτή ο Φρανκενστάιν δεν είναι ένας αλλά πολλοί. Έτσι ο μπαμπάς θα βάλει τέσσερα-πέντε τεμάχια αθλιότητας, η μαμά άλλα τόσα, ο παππούς και η γιαγιά από δυο-τρία, καναδυό κάποιος θείος ή θεία, ίσως να συνδράμει και κανένας οικογενειακός φίλος και το τερατάκι θα είναι έτοιμο. 

Φυσικά, το τερατάκι, όπως και στο μυθιστόρημα αφού πάει με όλα τα στραβά που του έχουν φορτώσει να πορευθεί στον κόσμο και εισπράξει κάμποσα χαστούκια, θα έχει την ίδια αντίδραση με το αυθεντικό τέρας του Φρανκενστάιν. Θα στραφεί αρχικά εναντίον του κόσμου και μόλις καταλάβει τι έχει συντελεστεί, θα στραφεί και εναντίον των "δημιουργών" του.

Αντίθετα όμως από το αριστούργημα της Μαίρη Σέλλεϋ, το τέρας δε θα καταλήξει να απομακρυνθεί από τον πολιτισμό στις παγωμένες και απομονωμένες εκτάσεις του Βόρειου Πόλου. Αντίθετα θα επιλέξει να βρει ένα άλλο όμοιο τερατάκι, όπως ζήτησε το τέρας από τον Φρανκενστάιν μόνο που εδώ δε θα χρειαστεί να του το φτιάξουν οι δημιουργοί του μια και έχουν φροντίσει άλλοι γι'αυτό, θα ακολουθήσουν μια κοινή ζωή όσο είναι δυνατόν και θα παράξουν τους δικούς τους απογόνους στους οποίους και αυτοί με τη σειρά τους θα ενσταλάξουν τα χειρότερα κομμάτια της προσωπικότητάς τους. Έτσι όλοι θα είναι ευτυχισμένοι που η φρίκη θα συνεχιστεί στις επόμενες φουρνιές τρισάθλιων πλασμάτων που αποτελούν τη σημερινή ανθρωπότητα γενικά και την ελληνική κοινωνία γενικότερα.

Εδώ όμως θα βάλουμε μια τελεία, η οποία μπορεί να είναι άνω αλλά μπορεί και κάτω. Θα δείξει. Ανάλογα την όρεξη και την έμπνευση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ο Ιούδας, το μύρο

  Στην οικία του Σίμωνα του Λεπρού, μια γυναίκα λούζει τον Χριστό με ακριβό μύρο. Οι μαθητές διαμαρτύρονται: γιατί τέτοια σπατάλη; Δε θα ήτα...