Παρασκευή 1 Απριλίου 2016

Διαδηλώσεις υπέρ της Προέδρου στη Βραζιλία

s

Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σε όλη τη Βραζιλία για την υποστήριξη της Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ, εν μέσω συνεχιζόμενων καλεσμάτων για μομφή της.
Οι διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους σε 31 πόλεις, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας, Μπραζίλια, την Πέμπτη.Σύμφωνα με την αστυνομία, τουλάχιστον 25.000 έως 30.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στην Μπραζίλια και μόνο.


Η Rousseff θα απομακρυνθεί από την εξουσία αργότερα αυτό το μήνα, αν η κάτω βουλή της Βραζιλίας ψηφίσει  υπέρ της μομφής της.Οι αντίπαλοί της την κατηγορούν για το χειρισμό λογαριασμών του δημοσίου προς όφελός της κατά τη διάρκεια της εκστρατείας επανεκλογής της το  2014. Εκείνη αρνείται τη κατηγορία.
Η πρόεδρος δήλωσε την Πέμπτη ότι οι αντίπαλοί της χειραγωγούν τη  νεαρή δημοκρατία της χώρας.
"Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας που το σύνολο της Λατινικής Αμερικής έζησε στη δεκαετία του '60, του '70 και του '80, η μορφή του πραξικοπήματος ήταν μια στρατιωτική επέμβαση. Τώρα είναι μια μορφή κρυφού πραξικοπήματος, πίσω από εμφανείς δημοκρατικές διαδικασίες. Χρησιμοποιούν τα κομμάτια της δημοκρατίας, αλλά όχι τη δημοκρατία στο σύνολό της », είπε.
Οι άνθρωποι αποδεικνύουν την υποστήριξη της  Προέδρου Ντίλμα Ρούσεφ στο Πόρτο Αλέγκρε, Βραζιλία, 31 Μαρτίου, 2016. (Φωτογραφία από AFP)
Οι υποστηρικτές της στην πρωτεύουσα κρατούσαν πανό που έγραφαν  "Δεν θα υπάρξει πραξικόπημα". Περίπου 5.000 άτομα συγκεντρώθηκαν στο Ρίο ντε Τζανέιρο όπου  υπήρχε ένα μεγάλο πανό με τη λέξη "δημοκρατία" τυπωμένη πάνω του.
Μια 50χρονη καταστηματάρχης είπε ότι συμμετείχε στη διαδήλωση στο Σάο Πάολο επειδή «η αντιπολίτευση θέλει να πιέσει την Dilma να φύγει από την εξουσία για να δώσει τέλος στη κυβέρνηση του λαού."
Η Rousseff εξελέγη για πρώτη φορά πρόεδρος της Βραζιλίας το 2010.Η κυβέρνησή της τώρα αντιμετωπίζει, μεταξύ άλλων προκλήσεων, πολλοές οικονομικές  δυσκολίες , συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού, της ανεργίας,της  ύφεσης και ενός  οικονομικού ελλείμματος.
Ένα σκάνδαλο φιαφθοράς που περιλαμβάνει τη κρατική εταιρεία πετρελαίου της χώρας Petrobras έχει επίσης προκαλέσει πρόβλημα για τη 68χρονη Βραζιλιάνα ηγέτη, η οποία ήταν επικεφαλής της εταιρείας πριν αναλάβει τα καθήκοντά της ως πρόεδρος το 2010.
Έριξε, επίσης, λάδι στη φωτιά με το διορισμό του πρώην προέδρου Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα ως επικεφαλής της του προσωπικού.Ο Silva ο ίδιος εμπλέκεται στο σκάνδαλο διαφθοράς της Petrobras, και ο διορισμός του από τη Rousseff έχει ερμηνευθεί ως μια προσπάθεια να του χορηγήσει ασυλία από την ποινική δίωξη.
Την Πέμπτη, το Ανώτατο Δικαστήριο αποφάνθηκε να αφαιρέσει την περίπτωση του Λούλα από τη δικαιοδοσία ενός δικαστή κατώτερου δικαστηρίου  και να τη μεταθέσει στο κορυφαίο δικαστήριο. Η απόφαση ήρθε αφού ο σταυροφόρος δικαστής κατά της διαφθοράς Sergio Moro κυκλοφόρησε μια συνομιλία που υπεκλάπη  υποτίθεται μεταξύ της Ρούσεφ και του Λούλα, ενώ λέγεται ότι έχει προσκομίσει αποδεικτικά στοιχεία ότι η πρόεδρος προσπάθησε να προστατεύσει Λούλα με τον διορισμό.
Δεν είναι σαφές πώς οι συνομιλίες του προέδρου της Βραζιλίας υπεκλάπησαν.Ο Moro έχει κάνει μια γραπτή συγγνώμη για την κυκολοφορία της συζήτησης και την παραβίαση του δικαιώματος στην ιδιωτική ζωή των υποτιθέμενων ατόμων που είχαν τη συνομιλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Διακλαδώσεις

  Όταν κάποιος καλείται να κάνει μία επιλογή στη ζωή του, αυτομάτως σκοτώνει όλες τις άλλες ζωές που θα είχαν προκύψει αν είχε επιλέξει διαφ...