Τρίτη 22 Οκτωβρίου 2024

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό στην ΕΕ

 


E, πλέον είναι φανερό πως η Ευρώπη αγκαλιάζει τις πιο ακροδεξιές προσεγγίσεις στο θέμα των προσφύγων-μεταναστών-λαθρομεταναστών. Είναι άλλωστε ένα εύκολο άλλοθι για τα χάλια της και η "αντιμετώπιση" του θέματος θα προσφέρει έναν αντιπερισπασμό για ικανό χρονικό περιβάλλον αφού δε θα λυθεί μέσα σε μία μέρα. 

Η χρόνια "επιβολή" της πολυπολιτισμικότητας, η άρνηση κάθε συζήτησης όταν το θέμα πήγαινε στα προβλήματα που δημιουργούν οι μετανάστες στις κοινωνίες, ο βομβαρδισμός από τα ΜΜΕ και ο άκριτος χαρακτηρισμός ως ρατσιστών όσων μιλούσαν για το θέμα αυτό προετοίμασαν το έδαφος για τις σημερινές εξελίξεις. Πλέον φθηνά εργατικά χέρια δε χρειάζονται σε μεγάλες ποσότητες αφού η παραγωγή πέφτει, λόγω των πολιτικών της ΕΕ, η ακροδεξιά προελαύνει, η οικονομία πάει από το κακό στο χειρότερο και κάπου πρέπει να ξεσπάσει η λαϊκή δυσφορία. όχι φυσικά στα κόμματα και τους πολιτικούς και επιχειρηματίες της ΕΕ. Τα προβλήματα, υπαρκτά από χρόνια και ας έκαναν όλοι τα στραβά μάτια, παρουσιάζονται διογκωμένα και η κοινή γνώμη της Ευρώπης, παραζαλισμένη και σε σύγχυση ακολουθεί. Έτσι, οι φράκτες, τα στρατόπεδα συγκέντρωσης-δομές σε τρίτες χώρες, η επί πληρωμή υποδοχή μεταναστών σε χώρες εκτός ΕΕ και άλλα χαρούμενα μέτρα σε πρώτη φάση(η δεύτερη θα είναι πιθανόν πιο δυναμική) πλέον δεν φαντάζουν καθόλου ενοχλητικές στις πλειοψηφίες των ευρωπαϊκών χωρών. 

Ο δικαιωματισμός, ο οποίος είχε αναλάβει εργολαβικά την αγιοποίηση όλων των μεταναστών, ακρίτως, έχει ήδη αρχίσει και πνίγει πολλούς στη Δύση και επομένως η επίδρασή του, η οποία υποστηρίχτηκε και υποστηρίζεται από μεγάλα κεφάλαια, υποχωρεί και αυτή η υποχώρηση θα έχει ως πρώτο θύμα τους πρόσφυγες και (λαθρο)μετανάστες. 

Και όλα αυτά τα συζητάμε και τα αναλύουμε ξεχνώντας πως μιλάμε για ανθρώπινες ζωές που επηρεάζονται. Ξεχνάμε πως ανεξάρτητα από τον τρόπο που ήρθαν αυτοί οι άνθρωποι, οι περισσότεροι εξ αυτών ήρθαν για μια καλύτερη ζωή και για να γλιτώσουν από τις συνθήκες που διαμορφώθηκαν στις χώρες τους. 

Φυσικά από όλη την κατάσταση που διαμορφώνεται, θα αφήσει εντελώς ανέγγιχτους τους κατ' εξοχήν υπεύθυνους για τη δημιουργία των καταστάσεων αυτών. Τους χαρτογιακάδες που κυβερνούν από το '90 και μετά στη Δύση, τους μεγιστάνες και τις πολυεθνικές. Αυτούς δηλαδή που ξεκινούν πολέμους, που διαλύουν χώρες, που δημιουργούν τις μετακινήσεις πληθυσμών. 

Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις διάφορες ομιλίες του Πάπα Φραγκίσκου για το θέμα υπέρ της ανάγκης προστασίας των μεταναστών. Νομίζω πως πλέον η φωνή του Πάπα, ούτε την επιρροή που είχε έχει ακόμα και στους ίδιους του Ρ/Καθολικούς αλλά ούτε και υπάρχουν πλέον αυτιά πρόθυμα να ακούσουν τέτοιου είδους φωνές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το προσφυγικό/μεταναστευτικό στην ΕΕ

  E, πλέον είναι φανερό πως η Ευρώπη αγκαλιάζει τις πιο ακροδεξιές προσεγγίσεις στο θέμα των προσφύγων-μεταναστών-λαθρομεταναστών. Είναι άλλ...