Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2024

Οι Συνοδικοί Πατέρες εκφράζουν τη μεγάλη τους οδύνη για το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε τον Λίβανο ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής επιθετικότητας

 


https://xristianiki.gr/%cf%80%ce%b1%cf%84%cf%81%ce%b9%ce%b1%cf%81%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%bf-%ce%b1%ce%bd%cf%84%ce%b9%ce%bf%cf%87%ce%b5%ce%af%ce%b1%cf%82-%ce%ba%ce%b1%cf%84%ce%b1%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%ac%ce%b6%ce%b5%ce%b9/?fbclid=IwY2xjawF0ktNleHRuA2FlbQIxMQABHUOOnSOARMCW4nvFEi1jmuHOqgDHKf6MU-tmw5IShG0LN7lSCtqYq6BUeQ_aem_pV-tZfInxE8JPtfeQjMGnA

Από τον διευθυντή της “Χ” Κωνσταντίνο Μπλάθρα που βρίσκεται στη Συρία λάβαμε το κείμενο της ανακοίνωσης που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Αντιοχείας εκφράζει την οδύνη της για τα δεινά που προκαλεί η ισραηλινή επιθετικότητα στο Λίβανο και τη δολοφονία τουγραμματέα της Χεζμπολλάχ Χασάν Νασράλα.


Σε αντίθεση με το “Ισλαμικό Κράτος” και άλλες συγγενείς ομάδες σουνιτών, οι Σιίτες της Χεζμπολλάχ έχουν καλές σχέσεις με τους Χριστιανούς της περιοχής, όπως φαίνεται και από την ανακοίνωση.


Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου του Πατριαρχείου Αντιοχείας, [το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο της Μεγάλης Θεουπόλεως Αντιοχείας, Συρίας, Αραβίας, Κιλικίας, Ιβηρίας τε και Μεσοποταμίας και πάσης Ανατολής όπως είναι ο πλήρης τίτλος του] στην δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται ο μαρτυρικός Λίβανος, εκδόθηκε σε έκτακτη συνεδρία στις 8 Οκτωβρίου, που έγινε στη Δαμασκό, στο Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη Δαμασκηνού του Μπαλαμάντ.


Οι Ορθόδοξοι της Συρίας και του Λιβάνου αποτελούν ανά τους αιώνες αδιάκοπους συνεχιστές της πνευματικής και πολιτιστικής παράδοσης της ελληνιστικής Συρίας και θα έπρεπε να τύχουν μεγαλύτερου ενδιαφέροντος και προστασίας από το ελληνικό κράτος. Η επιβίωσή τους να γίνει ακρογωνιαίος λίθος των πολιτικών του επιλογών. Να στηριχτούν όσοι τους στηρίζουν και να καταδικαστεί κάθε πράξη που οδηγεί στον αφανισμό και ξεριζωμό τους. 


Το κείμενο, σε δική μας μετάφραση [και σε αγκύλες δικές μας διευκρινίσεις] από το αγγλικό που μας έστειλε ο αδ. Κωνσταντίνος, έχει ως εξής:


Ο Μακαριώτατος ΙΩΑΝΝΗΣ Ι’, Ελληνορθόδοξος Πατριάρχης Αντιοχείας και πάσης Ανατολής, συγκάλεσε έκτακτη και επείγουσα συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου [του Πατριαρχείου] Αντιοχείας.


Η συνάντηση, υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου, πραγματοποιήθηκε στις 8 Οκτωβρίου 2024, στο Ινστιτούτο Θεολογίας του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού-Balamand, παρουσία των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών: Ηλία Αούντε (Βηρυτού), Ηλία Κφούρυ (Τύρου και Σιδώνος), Σιλουανού Μούσι (Όρους Λιβάνου), Βασιλείου Μανσούρ (Άκκάρ), Εφραίμ Κυριακού (Τριπόλεως και Κούρα), Σιλουανού Ονέρ (Βρετανίας), Αντωνίου Ελ Σούρι (Zάχλε και Μπαααλμπέκ), Αθανασίου Φαχντ (Λαττάκιας [Λαοδικείας]), Ιακώβου Ελ Χούρι (Αργεντινής); Εφραίμ Μαλούλι (Χαλεπίου και Αλεξανδρέττας), Νήφωνος Σαϊκάλι (Φιλιππουπόλεως), Γρηγορίου Χούρι (Χόμς [Εμμέσης]) και Αντωνίου Σαάντ (Χαουράν).


Οι Συνοδικοί Πατέρες συζήτησαν την τρέχουσα κατάσταση στην περιοχή και εξέδωσαν την ακόλουθη ανακοίνωση:


Οι Συνοδικοί Πατέρες εκφράζουν τη μεγάλη τους οδύνη για το μέγεθος της καταστροφής που έπληξε τον Λίβανο ως αποτέλεσμα της συνεχιζόμενης ισραηλινής επιθετικότητας και των καταστροφών και των ανθρώπινων απωλειών που προκάλεσε, συμπεριλαμβανομένου του μαρτυρίου του Γενικού Γραμματέα της Χεζμπολάχ Sayed Hassan Nasrallah και των στελεχών του.

Οι Πατέρες καταδικάζουν τη συνεχιζόμενη παραφροσύνη της βίας και της εγκληματικότητας και καλούν τη διεθνή κοινότητα να αναλάβει άμεση δράση για κατάπαυση του πυρός και να εφαρμόσει τα διεθνή ψηφίσματα.

Οι Πατέρες καλούν το Λιβανικό Κοινοβούλιο να εκπληρώσει τον εθνική του αποστολή για την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας μετά από μακρά αναμονή και πολλά δεινά, ειδικά επειδή οι κρίσιμες συνθήκες που βιώνει η χώρα απαιτούν έμπρακτη εθνική αλληλεγγύη και αφοσίωση στις συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις που ήταν πάντα πηγή προστασίας του Λιβάνου σε περιόδους κρίσης.

Οι Πατέρες επαινούν τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τις επίσημες αρχές και τον ιατρικό τομέα για την αντιμετώπιση των προκλήσεων του εκτοπισμού και την περίθαλψη των τραυματιών, παρά τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες.

Επικροτούν την αυθόρμητη λαϊκή αλληλεγγύη που δείχνουν οι άνθρωποι σε περιοχές που δεν επηρεάζονται από τη σύγκρουση για την υποδοχή των εκτοπισμένων οικογενειών και την παροχή προστασίας μακριά από την καταστροφή. Ευχαριστούν τον Στρατό, τις δυνάμεις ασφαλείας και την κοινωνία των πολιτών για τις προσπάθειές τους. Καλούν τη διεθνή κοινότητα να στηρίξει αυτές τις προσπάθειες και να εργαστεί για να επιτευχθεί η ασφαλής και αξιοπρεπής επιστροφή των εκτοπισμένων στις περιοχές τους.

Οι Συνοδικοί Πατέρες βεβαιώνουν ότι η Εκκλησία στέκεται δίπλα στο λαό της σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες. Καλούν τους πιστούς σε όλη την Εκκλησία της Αντιόχειας να υποστηρίξουν τις προσπάθειες ανακούφισης και τις κοινωνικές προσπάθειες και να εντείνουν τις προσευχές για να εξέλθει ο Λίβανος από την τρέχουσα δοκιμασία του και να επιστρέψουν η ασφάλεια, η ειρήνη και η αξιοπρέπεια σε αυτή την αγαπημένη χώρα.

Τέλος, οι Πατέρες υψώνουν τις προσευχές τους στον Πατέρα των Φώτων για να στείλει την ειρήνη Του για να παρηγορήσει τις ψυχές, να ελεήσει τους μάρτυρες, να θεραπεύσει τους αρρώστους, να ενισχύσει τις ομάδες ιατρικής περίθαλψης και διακομιδής των ασθενών και να ανακουφίσει τις καρδιές των ανθρώπων με τη γλυκύτητα της θεϊκής Του παρηγορίας.


ΦΩΤΟ: Κωνσταντίνου Μπλάθρα: Το ορθόδοξο προσκύνημα της Παναγίας Σεϊντανάγια στη Συρία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αξιοθρήνητοι

  Ξέρω πως θα χαρακτηριστώ στην καλύτερη ρομαντικός και στη χειρότερη δονκιχωτικός αλλά θεωρώ χυδαίο και απάνθρωπο, την ώρα που σκοτώνονται ...