Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2023

Άγιος Χαράλαμπος

 


O Άγιος Χαράλαμπος μαρτύρησε όταν ο έπαρχος Μαγνησίας Λουκιανός κατά τους διωγμούς εναντίον των Χριστιανών από τον αυτοκράτορα Σεβήρο, τον συνέλαβε και απαίτησε από τον Άγιο να αποκηρύξει την πίστη του. Ο Άγιος Χαράλαμπος, ο οποίος ήταν ιερέας, αρνήθηκε και μετά από μια σειρά σκληρών βασανιστηρίων, αποκεφαλίστηκε. Ήταν 113 ετών. 

Πολλές φορές αισθανόμαστε κουρασμένοι. Έτοιμοι να τα παρατήσουμε, να πάψουμε να αγωνιζόμαστε. Αισθανόμαστε ότι γερνάμε και ότι οι δυνάμεις μας μας εγκαταλείπουν. Είναι όμως πράγματι έτσι; Το παράδειγμα του Αγίου Χαραλάμπους μας λέει πως όχι. Αν ένας άνθρωπος 113 ετών κατάφερε να αντέξει τα μαρτύριά του και να μην προσκυνήσει τα είδωλα, αν αυτός ο ίδιος άνθρωπος είχε σε αυτή την ηλικία τόσο σπουδαία δράση ώστε να θεωρήσει ο έπαρχος της περιοχής απαραίτητο να τον συλλάβει και να τον κάνει να αρνηθεί την πίστη του, τότε πώς εμείς κουραζόμαστε είτε στα 40 είτε στα 60 είτε στα 80 έτη; Μήπως και ο άγιος Χαράλαμπος δεν είχε το βάρος των χρόνων; Μήπως δε θα είχε τα φυσιολογικά προβλήματα υγείας που φέρνει μια τέτοια ηλικία;

Η ζωή που μας χαρίζει ο Κύριος μπορεί να διαρκέσει 113 χρόνια, μπορεί να διαρκέσει 33 χρόνια, μπορεί να διαρκέσει και 13 χρόνια. Συχνά ζητάμε να ζήσουμε κι εμείς και οι οικείοι μας όσο το δυνατόν περισσότερα χρόνια. Όμως δεν είναι αυτή η σωστή ευχή. Δεν έχει σημασία το πόσο θα ζήσουμε αλλά το πώς θα ζήσουμε. Κοιμήθηκαν άνθρωποι σε νεαρή ηλικία μα ο αντίκτυπος της ζωής τους ήταν πολλαπλάσιος από άλλους που έζησαν ως τα βαθιά γεράματα. Και όταν λέμε για αντίκτυπο δε μιλάμε για διασημότητα και φήμη. Μιλάμε για καλοσύνη και φιλανθρωπία. Δε μιλάμε για ορατό και επιφανειακό αντίκτυπο αλλά για αόρατη, βαθιά επιρροή. 

Ο Θεός μας δίνει τη ζωή. Δεν έχει σημασία πόση. Δε μετριέται η ζωή με τα χρόνια. Μετριέται με το πόσο κοντά στο Θεό φτάσαμε μέσα σε αυτά τα χρόνια. Η πίστη δε ξεφτίζει όσο γερνάμε ούτε η δύναμη που έχουμε μέσα μας. Είμαστε εμείς οι οποίοι ακούμε τα ψιθυρίσματα του πονηρού στο αυτί μας που είτε αφήνουμε τη ζωή μας να περνάει χωρίς να καλλιεργούμε τις αρετές μας είτε παραιτούμαστε από αυτή νωρίς. Και αυτό το τελευταίο είναι ένα είδος αυτοκτονίας.

Ο Άγιος Χαράλαμπος, στα βαθιά του γεράματα δεν έπαψε να φροντίζει την πνευματική του προκοπή ούτε και βιάστηκε να παραιτηθεί από τη ζωή. Και γι' αυτό άντεξε τα βασανιστήρια. Γι' αυτό μαρτύρησε και αγίασε. Γι' αυτό σήμερα τιμάται ως άγιος και γι' αυτό αποτελεί πολύτιμο παράδειγμα για όλους μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...