Σάββατο 25 Φεβρουαρίου 2023

Ανθρωπαρέσκεια

 


"Όταν νηστεύετε, να μη γίνεστε σκυθρωποί, όπως οι υποκριτές, που παραμορφώνουν την όψη τους για να δείξουν στους ανθρώπους πως νηστεύουν. Σας βεβαιώνω πως έτσι έχουν κιόλας λάβει την ανταμοιβή τους. Εσύ, αντίθετα, όταν νηστεύεις, περιποιήσου τα μαλλιά σου και νίψε το πρόσωπό σου, για να μη φανεί στους ανθρώπους η νηστεία σου, αλλά στον Πατέρα σου, που βλέπει τις κρυφές πράξεις· και ο Πατέρας σου, που βλέπει τις κρυφές πράξεις, θα σου το ανταποδώσει φανερά. Μη μαζεύετε θησαυρούς πάνω στη γη, όπου τους αφανίζει ο σκόρος και η σκουριά, κι όπου οι κλέφτες κάνουν διαρρήξεις και τους κλέβουν. Αντίθετα, να μαζεύετε θησαυρούς στον ουρανό, όπου δεν τους αφανίζουν ούτε ο σκόρος ούτε η σκουριά, κι όπου οι κλέφτες δεν κάνουν διαρρήξεις και δεν τους κλέβουν".


Δε βλέπω ποιο είναι το νόημα να θέλει κάποιος να είναι αρεστός στον κόσμο. Αν ρίξουμε μια ματιά και δούμε ποιοι ήταν αρεστοί στο κόσμο κατά καιρούς τότε θα καταλάβουμε και πόσο ανόητη είναι μια τέτοια επιθυμία. Εννοώ πως για πολύ καιρό είναι εξαιρετικά δημοφιλής ο τύπος που έκανε παραγωγές ηλίθιων σώου στην τηλεόραση και τώρα ελέγχεται τουλάχιστον για ξέπλυμα χρήματος. Θυμάμαι εκεί πίσω στα τέλη της δεκαετίας του '90 και αρχές τις δεκαετίας του 2000 πόσοι και πόσες στήνονταν για να παρακολουθήσουν στα, καινοφανή τότε, ριάλιτι κάτι τύπους και τύπισσες που ήταν όλη μέρα ξάπλα, έξυναν τις πατούσες τους και προσπαθούσαν - χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία είναι η αλήθεια- να συντάξουν προτάσεις με στοιχειώδες συντακτικό και νόημα. Όλος ο κόσμος μιλούσε τότε γι' αυτούς όπως μιλάει σήμερα για τους ανάλογους που πάνε σε κάτι νησιά στην άλλη άκρη του πλανήτη και ξεκατινιάζονται. Παίρνουν λεφτά θα μου πει κάποιος. Εντάξει, αν αυτό είναι το ιδανικό του, πάω πάσο. Αλλά γιατί να θέλω να είμαι αρεστός σε ανθρώπους που θεωρούν αυτό το πράγμα ως καταπληκτικό τρόπο ζωής, δεν το καταλαβαίνω. Νομίζω πως θα προτιμούσα να είμαι όχι μόνο άγνωστος(που είμαι δηλαδή) σε τέτοιους ανθρώπους αλλά και αντιπαθής ακόμα. Αυτά τα ολίγα γιατί έρχεται και νηστεία και ήδη το στομάχι διαμαρτύρεται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κυριακή των Βαϊων

  Σήμερα ο Χριστός μπαίνει στα Ιεροσόλυμα πάνω σε ένα γαϊδουράκι. Και πλήθη λαού τον υποδέχονται με ζητωκραυγές. Και οι άρχοντες, πολιτικοί ...