Σάββατο 17 Ιουλίου 2021

Φως και νόμος

 Ο Χριστός σήμερα μας καλεί, να γίνουμε το φως του κόσμου. Αλλά για να είμαστε το φως του κόσμου πρέπει να έχουμε φως μέσα μας. Δεν μπορούμε να σκορπίσουμε φως όσο μέσα μας κυριαρχεί η ομίχλη, η αναστάτωση και τελικά το σκοτάδι. Η ζωή μας, τα έργα μας, τα λόγια μας πρέπει να γίνονται αιτία να δοξάζονται ο Θεός και η πίστη μας και όχι να γίνονται αντικείμενο χλευασμού εξαιτίας των συμπεριφορών μας.

Μας λέει ακόμα ότι όσο υπάρχει ο κόσμος, θα υπάρχει και ο νόμος. Ο νόμος δεν μπορεί να ερμηνεύεται έτσι ώστε να βολεύει την όποια θεωρία μας. Όχι. Είναι συγκεκριμένος και δεν επιδέχεται τροποποιήσεων ώστε να ταιριάζει σε αυτά που πιστεύουμε εμείς. Η πίστη μας, η ζωή μας εναρμονίζεται στο νόμο και όχι ο νόμος στη ζωή και στις απόψεις μας.

Η μόνη ασφαλής πηγή ερμηνείας του νόμου είναι η Εκκλησία. Όχι μεμονωμένα πρόσωπα, όχι διαφόρων ειδών σωτήρες. Μόνο η παράδοση, οι άγιοι και οι Σύνοδοι. Αλλά για να ξεχωρίζουμε κάθε φορά τι από αυτά που ακούμε είναι σωστό χρειάζεται μελέτη των πηγών. Των έργων δηλαδή των Πατέρων και όχι δήθεν ερμηνευτών που θέλουν να δημιουργούν οπαδούς.

Ας μείνουμε λοιπόν κοντά στην Εκκλησία και ας εκπληρώσουμε επιτέλους την αποστολή μας ως χριστιανοί, να φέρουμε φως σε ένα κόσμο σκοταδιού.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...