Σάββατο 31 Ιουλίου 2021

Πιστεύουν ό,τι τους συμφέρει

Είπε ο Ιησούς σε έναν παράλυτο που Του έφεραν:«Θάρρος, παιδί μου, σου συγχωρήθηκαν οι αμαρτίες σου».Τότε μερικοί από τους γραμματείς είπαν μέσα τους: «Μα αυτός προσβάλλει το Θεό». Ο Ιησούς όμως, που κατάλαβε τις σκέψεις τους, είπε: «Γιατί κάνετε πονηρές σκέψεις; Τι είναι ευκολότερο να πω: σου συγχωρούνται οι αμαρτίες, ή να πω: σήκω και περπάτα; Για να μάθετε λοιπόν πως ο Υιός του Ανθρώπου έχει την εξουσία να συγχωρεί αμαρτίες πάνω στη γη» – λέει στον παράλυτο: «Σήκω, πάρε το κρεβάτι σου και πήγαινε στο σπίτι σου». Εκείνος σηκώθηκε και πήγε στο σπίτι του.

Όσα θαύματα κι αν είδαν οι Γραμματείς και οι Φαρισαίοι εκείνη την εποχή δεν πείστηκαν για τη θεότητα του Χριστού. Και δεν πείστηκαν διότι πολύ απλά, δεν ήθελαν να πειστούν. Δεν ήταν ούτε τυφλοί ούτε ανόητοι. Απλά δεν είχαν καμία διάθεση να αναγνωρίσουν την αλήθεια που έβλεπαν μπροστά τους.

Αυτό είναι κάτι που επαναλαμβάνεται σε όλη την ιστορία της ανθρωπότητας. Οι πιο πολλοί άνθρωποι δεν πείθονται ούτε από αποδείξεις ούτε από επιχειρήματα ούτε μέσω διαλόγου. Πείθονται αναλόγως με το τι τους βολεύει να πιστέψουν. Έτσι γινόταν παλιά, έτσι γίνεται σήμερα, έτσι θα γίνεται όσο θα υπάρχουν άνθρωποι.

Οπότε τι κάνουμε; Σιωπούμε και κλεινόμαστε στα καβούκια μας; Όχι. Χρέος μας είναι να χρησιμοποιούμε τα ταλέντα που ο Θεός μας έδωσε ώστε να οδηγηθούμε στην Αλήθεια, που είναι ο Χριστός, και να μιλάμε θαρραλέα αλλά και με προσοχή - πότε, που και σε ποιον- γι' αυτή την Αλήθεια.

Ας δοξάσουμε το Θεό λοιπόν για τη θεραπεία του παραλύτου και ας αφήσουμε τους κάθε λογής Γραμματείς να φωνασκούν περί βλασφημίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...