Σάββατο 3 Ιουλίου 2021

Τζακαλόπη





Το πιο παράξενο και ίσως ανόητο από τα μυθικά πλάσματα που κυκλοφορούν εκεί έξω είναι ένα τερατάκι της αμερικάνικης λαογραφίας, η τζακαλόπη(jackalope). Όταν είχα πρωτοδιαβάσει το όνομα, υπέθεσα ότι θα επρόκειτο για ένα συνδυασμό ελαφιού ή αντιλόπης και τσακαλιού. Δηλαδή θα είχαμε να κάνουμε με ένα πλάσμα με τρομερά κέρατα και μυτερά δόντια. 

Το συνθετικό jack όμως δεν προέρχεται από το jackal όπως νόμισα αρχικά αλλά από το jackrabbit το οποίο είναι ένα είδος λαγού. Οπότε η τζακαλόπη είναι ένα κουνέλι με κέρατα ελαφιού.

Ε, πού στα κομμάτια είναι το τρομακτικό σε αυτό; Τι μπορεί να σου κάνει ένας λαγός, ακόμα κι αν έχει κέρατα; Τι μπορεί να κάνει ακόμα κι αν έχει μυτερά δόντια όπως λένε κάποιες περιγραφές; Παραμένει ένα μικρό παράδοξο πλασματάκι. Μη πω και αστείο.

Κι όμως, αυτό το μικρό μυθικό ζωάκι είναι εξαιρετικά δημοφιλές στις ΗΠΑ και έχει γίνει μασκότ ακόμα και σε πόλεις και πολιτείες. Ακόμα και ψεύτικα κεφάλια Τζακαλόπης εκτίθενται σε διάφορα μουσεία. Λοιπόν, οφείλω να ομολογήσω πως όποτε έρχομαι σε επαφή με την τρέλα της απέναντι όχθης του Ατλαντικού τη συμπαθώ όλο και περισσότερο. Τζακαλόπη λοιπόν, κυρίες και κύριοι! ΤΟ λαογραφικό στοιχειό!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σάββατο του Λαζάρου

  Όταν ο Χριστός έμαθε πως ο Λάζαρος πέθανε, δάκρυσε. Και όσοι ήταν γύρω Του θαύμασαν πόσο αγαπούσε ο Χριστός τον φίλο Του. Αργότερα, όταν ο...