Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2024

Κυπριανού και Ιουστίνης

 


Ας αναφέρουμε αρχικά, όσο πιο σύντομα γίνεται τον βίο των αγίων μαρτύρων Κυπριανού και Ιουστίνης. Ο Κυπριανός ήταν γνωστός μάγος της εποχής του. Όχι, ένας απλός τσαρλατάνος αλλά από εκείνες τις σπάνιες περιπτώσεις ανθρώπου που κατείχε πραγματικά τη μαγεία και είχε την ευχέρεια να συναλλάσσεται με δαίμονες αλλά και με τον ίδιο τον Εωσφόρο. Όταν ένας ευγενής ερωτεύτηκε την Ιουστίνη, του ζήτησε να της κάνει μάγια επειδή εκείνη απέκρουε τον έρωτά του. Όταν ο Κυπριανός άσκησε την σκοτεινή του τέχνη, είδε πως δεν είχε κανένα αποτέλεσμα. Λέγεται πώς ακόμα και ο ίδιος ο Σατανάς του είπε πως δε μπορεί να σπάσει την προστασία της Ιουστίνης επειδή εκείνη ήταν πιστή χριστιανή. Ο Κυπριανός τότε έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, βαπτίστηκε, έγινε ιερέας, αργότερα επίσκοπος, χειροτόνησε την Ιουστίνη διακόνισσα και μαζί επέδειξαν μεγάλο ιεραποστολικό έργο, το οποίο διακόπηκε όταν συνελήφθησαν και αποκεφαλίστηκαν κατά τους διωγμούς εναντίον των χριστιανών που ξέσπασαν εκείνη την εποχή, στα χρόνια του Δεκίου.

Εδώ θα μπορούσαμε να μείνουμε στα εντυπωσιακά στοιχεία του βίου των δύο αγίων, αυτά που σχετίζονται με τη μαγεία, και να τροφοδοτήσουμε τη φαντασία μας με ένα σωρό ιστορίες. Έτσι, θα επιτύχουμε διαβάζοντας τον βίο δύο μαρτύρων να μην ωφεληθούμε καθόλου αλλά να σπαταλήσουμε τον χρόνο μας λέγοντας ανακρίβειες και σαχλαμάρες για πράγματα που δεν γνωρίζουμε καθόλου, κάτι που έχω συναντήσει σε πολλές ενορίες, σε πολλά μέρη της Ελλάδος. 

Μιλάμε συχνά λοιπόν για μάγια και δαίμονες. Ίσως πιο πολύ απ' ό,τι συζητάμε για προσευχή και αγίους ή ακόμα και για τον ίδιο τον Χριστό. Και μέσα στην άγνοιά μας για τα θέματα αυτά, δημιουργούμε τρόμο και στον εαυτό μας αλλά και στους γύρω μας. Έτσι όχι μόνο πλανιόμαστε εμείς αλλά εξαπλώνουμε και την πλάνη. 

Ας είμαστε ειλικρινείς λοιπόν. Τα μάγια ως άλλοθι για αποτυχίες μας, για ατυχίες ή ακόμα και για καταστάσεις ψυχικής υγείας που αντιμετωπίζουμε είναι ένα εύκολο και καταστροφικό άλλοθι. Γιατί έτσι δεν αντιμετωπίζουμε τις πραγματικές αιτίες των προβλημάτων μας και διαταράσσουμε, αν δεν την καταστρέφουμε και τελείως, την ισορροπία της ζωής μας αλλά και της ζωής των δικών μας ανθρώπων. Όταν δε συγχέουμε τυχόν ψυχολογικά προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν με μαγική επιρροή, τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα. 

Όταν όμως πραγματικά υπάρχουν μάγια; Γιατί είμαι ο τελευταίος που θα πει πως αυτά δεν υπάρχουν ή πως με ένα καντηλάκι αναμμένο και μια προσευχή αυτά περνάνε, μια πολύ εύκολη κουβέντα που επίσης ακούγεται συχνά από κληρικούς. Όταν υπάρχει πραγματικά τέτοιο θέμα, πέρα από τις ευχές που διαβάζονται στην εκκλησία, χρειάζεται και πραγματική πίστη και συμμετοχή στα μυστήρια ώστε να περάσει αυτή καταιγίδα. Να θυμόμαστε όμως πάντα, γιατί ο αγώνας αυτός μπορεί να είναι μακρύς και δύσκολος, πως όπως μια καταιγίδα δε μπορεί να μας βλάψει όταν είμαστε σπίτι μας έτσι και τα μάγια δε μπορούν να μας κάνουν πραγματικό κακό καθώς ο Διάβολος δεν έχει τέτοια δύναμη επάνω μας. Όταν δε η πίστη είναι ισχυρή και πραγματική, δεν μπορούν να μας αγγίξουν καν. Αλλά και όταν η πίστη μας δεν είναι αυτή που πρέπει, να γνωρίζουμε πως πρόκειται για μια περαστική ταλαιπωρία.

Θα πει κάποιος, ταξιδεύουμε στο διάστημα, η επιστήμη αποκρυπτογραφεί τον κόσμο συνεχώς κι εμείς θα μιλάμε για μάγια και ξόρκια; Ακόμα και σε άλλους πλανήτες να κατοικήσουμε και ακόμα κι αν λύσουμε όλους τους γρίφους της φύσης και αν περπατάνε μηχανές δίπλα μας σαν άνθρωποι, πολύ φοβάμαι ότι τούτα τα πράγματα θα συνεχίσουν αν μας απασχολούν. Άλλωστε ο διάβολος είναι παλιότερος από εμάς και θα μείνει και περισσότερο απ' όσο εμείς ζούμε. Και τα τεχνάσματά του μάλλον δε θα τα παρατήσει. Το κακό θα συνεχίσει να μας ταλαιπωρεί. Κι εμείς, έχοντας τον Χριστό δίπλα μας θα συνεχίσουμε να το μαχόμαστε. Αλλά έχοντας στο επίκεντρο τον Χριστό και την αγάπη που δίδαξε και όχι ευφάνταστες ιστορίες που λέγονται από στόμα σε στόμα συνήθως αμαθών και άσχετων ανθρώπων. 

Κυπριανού και Ιουστίνης

  Ας αναφέρουμε αρχικά, όσο πιο σύντομα γίνεται τον βίο των αγίων μαρτύρων Κυπριανού και Ιουστίνης. Ο Κυπριανός ήταν γνωστός μάγος της εποχή...