Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Παγκόσμιος ύψωση του Τιμίου Σταυρού

 


Σήμερα γιορτάζουμε την εύρεση και την ύψωση του Τιμίου Σταυρού από την Αγία Ελένη. Ο σταυρός είναι το κατ' εξοχήν σύμβολο του χριστιανού. Είναι το όπλο μας εναντίον των δαιμόνων, της επιρροής τους και κάθε κακού. Είναι το σύμβολο που μας δίνει δύναμη και θάρρος. 

Ο σταυρός βέβαια, μας παραπέμπει στα βασανιστήρια και τον σταυρικό θάνατο του Κυρίου μας. Συμβολίζει ακόμα τα βάσανα που καλούμαστε να υπομείνουμε στη ζωή μας, αυτό σημαίνει και η έκφραση "σηκώνει το σταυρό του" που λέμε για κάποιον που περνάει δύσκολες καταστάσεις.  Μήπως τελικά οι χριστιανοί είμαστε κάποιου είδους μαζοχιστές που λατρεύουμε τον θάνατο; 

Όχι, άλλωστε όποιος χριστιανός πέφτει σε κάποιου είδους θανατολατρεία περιμένοντας την επόμενη ζωή έρχεται σε αντίθεση με την ίδια τη δράση του Χριστού επί της γης. Ποτέ δεν έδειξε κάποιου είδους αντιπάθεια ο Χριστός στην εδώ ζωή. Το αντίθετο. Γι' αυτό και οι Φαρισαίοι τον κατηγόρησαν ως "φάγο και οινοπότη", διότι βρισκόταν δίπλα σε κάθε εκδήλωση της ζωής. 

Ο σταυρός άλλωστε ήταν σύμβολο του θανάτου πριν την Ανάσταση του Κυρίου. Από τη στιγμή εκείνη και μετά έγινε σύμβολο της ήττας του θανάτου, της κατάλυσης του βασιλείου του Άδη. Και όχι μόνο. Έγινε σύμβολο δύναμης και αντοχής. Βρίσκεται εκεί για να μας θυμίζει ότι οι δυσκολίες της ζωής, όσο άσχημες κι αν φαίνονται δε μπορούν να μας λυγίσουν. Θα περάσουν με τον ένα ή τον άλλον τρόπο. Και δε μπορούν να μας λυγίσουν όχι επειδή έχουμε κάποια αξιοθαύμαστη δύναμη εμείς αλλά επειδή είναι εκεί δίπλα μας ο Χριστός. Αυτός που κουβάλησε τον σταυρό Του στον Γολγοθά και από θανατοποιό τον έκανε ζωοποιό. "Ό,τι δε σε σκοτώνει σε κάνει πιο δυνατό" λένε κάποιοι επικαλούμενοι τα λόγια του Γερμανού φιλοσόφου αλλά ο χριστιανός δε πιστεύει κάτι τέτοιο. Και δεν πιστεύει κάτι τέτοιο διότι ακόμα και αυτό που μπορεί να μας σκοτώσει μπορεί να μας κάνει δυνατότερους. Γιατί ο σταυρικός θάνατος του Κυρίου και η Ανάσταση του Κυρίου μας διέλυσαν το σκοτάδι του θανάτου και οι χριστιανοί γινόμαστε πιο δυνατοί ακόμα και μέσα από το θάνατο. 

Σήμερα, γιορτάζοντας την Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, γιορτάζουμε την οριστική ήττα του θανάτου. Τον θρίαμβο της ζωής. Την διάλυση των βασάνων και των στεναχωριών ως δεσμών που μειώνουν τη χαρά της ζωής. Είναι μια γιορτή της πραγματικής ελευθερίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Κάποτε στη τράπεζα

  Πίσω, κάπου στο 2002, κάνω πρακτική στη Γενική Τράπεζα στη Λάρισα, στο Β' υποκατάστημα. Ωραίες εποχές ακόμα, δάνεια για ηλίθιους σκοπο...