Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021

Γιατί έχασε σε τηλεθέαση μια άκρως επιτυχημένη σειρά; Πολιτικό ή σεναριακό το θέμα;



 Καιρό είχα να γράψω, δε συμβαίνει και τίποτα το εξαιρετικό εδώ που τα λέμε οπότε θα το παίξω γνώστης και θα μιλήσω για τηλεοπτικές σειρές. Φαίνεται πως σε κομματικό-παραταξιακό θέμα τείνει να γίνει η τηλεθέαση που έχουν οι Άγριες Μέλισσες. Ναι, η σειρά που σάρωσε τα πάντα τα προηγούμενα δύο χρόνια και έγινε η αιτία να ξαναπέσουν χρήματα στον τομέα των σήριαλ από τα κανάλια, φέτος δεν πάει και τόσο καλά. Λογικό αφού είναι η τρίτη χρονιά που συνεχίζει και μάλλον τραβήχτηκε από τα μαλλιά. Τέλος πάντων υπάρχουν συμπολίτες μας και ιστοσελίδες που το βλέπουν αλλιώς το πράγμα. Βλέπετε, φέτος η σειρά καταπιάνεται με την εποχή της Χούντας και κάποια πάθη ανάβουν. Έτσι ιστοσελίδες που κλίνουν λίγο πιο δεξιά από τα δεξιά βλέπουν τη σειρά να καταβαραθρώνεται στην τηλεθέαση λόγω μονόπλευρης παρουσίασης της εποχής(υπερβολή) ενώ τα αριστερίζοντα ρίχνουν το φταίξιμο στο ακροδεξιό κοινό που του κακοφαίνεται που του δείχνουν τα αίσχη του(υπερβολή και πάλι). Είναι όμως έτσι;

Νομίζω πως αυτές οι δυο απόψεις που παλεύουν να αναδειχτούν ως μείζονες είναι ελάσσονες. Το ποσοστό των Ελλήνων που παθιάζεται σήμερα με τις αναφορές στην Επταετία είναι μικρό και γραφικό. Οι περισσότεροι το έχουν αφήσει πίσω τους. Κατά τη γνώμη μου υπάρχουν πιο σημαντικοί και καθαρά τηλεοπτικοί λόγοι που η σειρά δε σαρώνει φέτος. 

1. Είναι η τρίτη χρονιά. Λογικό είναι ο τηλεθεατής να κουραστεί και να ψάξει κάτι καινούριο. Εδώ η σειρά έπεσε θύμα αυτού που γέννησε. Νέων καλογυρισμένων σειρών. Αυξήθηκε ο ανταγωνισμός, στην Ελλάδα το κοινό είναι περιορισμένο, λογικό επακόλουθο η κάμψη

2. Η ατμόσφαιρα. Είναι πολύ πιο σκοτεινή από τις προηγούμενες σαιζόν η τρίτη. Απουσιάζουν τα ευχάριστα κωμικά διαλείμματα των προηγούμενων δύο. Οπότε με μια καθημερινότητα έτσι κι αλλιώς μαύρη, αυτός που θα κάτσει να δει τηλεόραση δεν αντέχει να βλέπει μια σειρά που όλη είναι μέσα στη μαύρη θλίψη.

3. Η σειρά είχε επίκεντρο το μυστικό των τριών αδελφών που δολοφόνησαν τον παλιάνθρωπο σύζυγο της μεγαλύτερης αδερφής την πρώτη νύχτα του γάμου αφού αποπειράθηκε να βιάσει τη μικρότερη αδερφή. Αυτό το μυστικό αποκαλύφθηκε πέρσι, οπότε η σειρά δεν έχει ένα κεντρικό θέμα γύρω από το οποίο να εκτυλίσσεται. Ούτε καν επιζητούν εκδίκηση κάποιοι από τις δυο μεριές ακόμα ώστε κάπως να τραβήξει.

4. Η σειρά έπρεπε να ολοκληρωθεί πέρσι. Η κλιμάκωση του τελευταίου επεισοδίου θα ήταν αυτή που θα έφερνε ηρωικούς θανάτους και δικαίωση στη μεριά των καλών και τιμωρίες αντάξιες των πράξεων τους στους κακούς. Για να τραβήξει το πράγμα και άλλη μια σαιζόν αυτό δεν έγινε. Οι κακοί δεν τιμωρήθηκαν όπως τους άξιζε ή και καθόλου πράγμα που εκνεύρισε μεγάλη μερίδα των τηλεθεατών. Δεν κρίνω τις προσθήκες με τους Άβαντες και τη προσπάθεια να λειτουργήσει αυτό ως αντιπαραβολή με τη σημερινή εποχή. Όταν θες να πολιτικοποιήσεις μια μυθοπλασία που δεν ήταν εξαρχής προορισμένη για κάτι τέτοιο, αυτό ενέχει ρίσκο. Και ο τρόπος θέλει μαεστρία και εμπειρία. 

5. Με όλα αυτά πρόκειται για μια νέα σειρά με γνώριμους χαρακτήρες. Το αισθηματικό θρίλερ(με την έννοια της αγωνίας και όχι του τρόμου) με ολίγον από γουέστερν έχει γίνει πολιτικό-κοινωνικό αισθηματικό έργο. Έχουν αλλάξει πάρα πολλά από τη μια σαιζόν στην άλλη.

Η σειρά παραμένει ακόμα υψηλού επιπέδου. Καλές ερμηνείες και σκηνοθεσία. Όπως και τις δυο προηγούμενες χρονιές. Και με ένα μεγάλο και -για εμένα αξιέπαινο-ρίσκο. Τη δραματική και όχι κωμική παρουσίαση μιας εποχής κοντινής. Αλλά ο χρόνος από τη μία και ο ανταγωνισμός από την άλλη ήταν λογικό να ρίξουν τα νούμερα. Όχι σε τίποτα τραγικά επίπεδα, μη τρελαθούμε. Αλλά, σε τελική ανάλυση, πόσο σημαντικό είναι τελικά αυτό; Αφού η ποιότητα δεν έχει μειωθεί, πειράζει που μειώθηκαν οι τηλεθεατές; Εμάς όχι, το κανάλι όμως μάλλον ναι.


ΥΓ. Υπάρχει δυστυχώς μερίδα του κόσμου που έχει την τάση να κομματικοπολιτικοποιεί τα πάντα. Η οικονομική κρίση και στη συνέχεια η υγειονομική ξύπνησαν και έφεραν στο επίκεντρο  κομμάτια της κοινωνίας από καιρό κοιμισμένα, ξεχασμένα και περιθωριοποιημένα. Και τώρα με το διαδίκτυο έχουν όλοι ισχυρή φωνή. Τι να κάνουμε. Θα περάσει και αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ανάσταση του σώματος

  Ο Χριστός δεν αναστήθηκε μόνο πνευματικά αλλά αναστήθηκε και σωματικά. Δεν πέταξε μόνο η ψυχή του στα ουράνια αλλά και το σώμα Του εγκατέλ...