Σάββατο 30 Οκτωβρίου 2021

"Σκασίλα μου"

 


https://orthodoxia.info/news/apostomotiki-apantisi-vartholomaioy/

Ένα «σκασίλα μου» ήταν η αποστομωτική απάντηση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου στην συνεχώς κλιμακούμενη ρητορική της ρωσικής Εκκλησίας κατά του προσώπου του, δια της οποίας έστειλε παράλληλα το μήνυμα πως δεν σκοπεύει να υποχωρήσει στις συνεχείς πιέσεις που του ασκούνται από την πλευρά της Μόσχας.


Μιλώντας σε εκπροσώπους της ελληνικής Ομογένειας στην Νέα Υόρκη, ο Πατριάρχης έκανε εκτενή αναφορά στα όσα έχουν συμβεί τα τελευταία χρόνια στις σχέσεις Κωνσταντινουπόλεως – Μόσχας με αφορμή την ουκρανική αυτοκεφαλία έκανε λόγο για αγνωμοσύνη από πλευράς της ρωσικής Εκκλησίας.


«Θύμωσαν και έκοψαν την Κοινωνία με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, έβγαλαν το όνομά μου από τα Δίπτυχα και δεν με μνημονεύουν… θα έλεγα σκασίλα μου» είπε χαμογελαστός αλλά απόλυτος ο Οικουμενικός Πατριάρχης που λίγα λεπτά πριν είχε καταλογίσει στην ρωσική Εκκλησία ότι «εκίνησε την πτέρναν, κατά του ευεργέτου».


Ο Οικουμενικός Πατριάρχης που επέλεξε να μιλήσει στους παριστάμενους εκτός κειμένου, υπενθύμισε τα όσα έχει πραγματοποιήσει για τον ρωσικό κόσμο το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η «μητέρα» όπως χαρακτηριστικά είπε  «διότι εμείς τους δώσαμε τον χριστιανισμό, εμείς τους δώσαμε τα φώτα, εμείς τους δώσαμε το κυριλλικό αλφάβητο με το οποίο θελήσαμε να τους βοηθήσουμε να καλλιεργήσουν τον πολιτισμό τους την ταυτότητά τους…».


Αναφερόμενος μάλιστα στα όσα έχουν συμβεί στην Ουκρανία έκανε λόγο για «καταδυνάστευση» των Ουκρανών από τους Ρώσους, υποστήριξε πως η Ουκρανία των 50 εκατομμυρίων δικαιούταν το Αυτοκέφαλο και ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι η μόνη Εκκλησία που έχει το δικαίωμα, αποκλειστικό προνόμιο, όπως χαρακτηριστικά είπε, της απονομής αυτοκεφαλίας.


Αξίζει να σημειωθεί πως τους τελευταίους μήνες η ρωσική Εκκλησία έχει ανεβάσει εξαιρετικά ψηλά τους τόνους της αντιπαράθεσης, με σχεδόν καθημερινές αναφορές κατά του προσώπου του Οικουμενικού Πατριάρχη σε μια έκδηλη προσπάθεια να ικανοποιηθεί το εσωτερικό ακροατήριο της, αλλά και να συρθεί το Οικουμενικό Πατριαρχείο σε διάλογο με τελικό στόχο την ανατροπή της νέας εκκλησιαστικής πραγματικότητας στην Ουκρανία.



ΠΛΗΡΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗ ΣΤΟΝ ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΟ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος αναφέρθηκε εκτενώς στις σχέσεις του τόσο με τον Πρόεδρο των Η.Π.Α. όσο και με τον Πάπα Φραγκίσκο ενώ δεν έκρυψε την ικανοποίηση του για τα έως τώρα δείγματα γραφής του Αρχιεπισκόπου Αμερικής Ελπιδοφόρου για τον οποίο εξέφρασε δημόσια την πλήρη εμπιστοσύνη του.


«Αυτή τη φορά βρήκα επικεφαλής της Αρχιεπισκοπής μας, έναν νέο Αρχιεπίσκοπο. Από το Πατριαρχείο έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στο πρόσωπο του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου. Γι’ αυτό άλλωστε τον εκλέξαμε ομόφωνα και τον στείλαμε να ηγηθεί» είπε χαρακτηριστικά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος.


Μάλιστα συμπλήρωσε πως «Τον εκλέξαμε γιατί υπό τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούσαμε να βρούμε άλλον καλύτερο και καταλληλότερο…».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ανάσταση του σώματος

  Ο Χριστός δεν αναστήθηκε μόνο πνευματικά αλλά αναστήθηκε και σωματικά. Δεν πέταξε μόνο η ψυχή του στα ουράνια αλλά και το σώμα Του εγκατέλ...