Παρασκευή 8 Οκτωβρίου 2021

Επανέρχεται ο νεοναζισμός;

 


https://xristianiki.gr/%ce%b7-%ce%bb%ce%b5%cf%81%ce%bd%ce%b1%ce%af%ce%b1-%cf%8d%ce%b4%cf%81%ce%b1-%cf%84%ce%bf%cf%85-%ce%bd%ce%b5%ce%bf%ce%bd%ce%b1%ce%b6%ce%b9%cf%83%ce%bc%ce%bf%cf%8d/

Το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων της Αθήνας, καταδικάζοντας πέρσι σαν σήμερα τη Χρυσή Αυγή ως εγκληματική οργάνωση, απέφυγε ένα νέο “Στιγμιαίο”, που θα συνιστούσε η καταδίκη μόνο του φυσικού αυτουργού της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, όπως είχε προτείνει η Εισαγγελέας. Η Μητέρα του Παύλου Μάγδα κάνει λόγο για ένα δύσκολο δευτεροβάθμιο Εφετείο. Η επικύρωση της πρωτόδικης απόφασης τόσο από το δευτεροβάθμιο Δικαστήριο που εκκρεμεί, όσο και από τον Άρειο Πάγο, όπου είναι βέβαιο ότι θα φτάσει, θα σημάνει και την παγίωση της νομολογίας που δημιουργήθηκε πέρσι.


Κάτι τέτοιο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, προκειμένου να απαξιωθούν και να καταδικαστούν αμετάκλητα από την έννομη τάξη πρακτικές όπως αυτές που καλλιεργούσε η Χρυσή Αυγή, με τη λειτουργία “Ταγμάτων Εφόδου” κατά πολιτικών αντιπάλων και στοχοποιημένων ομάδων του πληθυσμού. Ο χαρακτηρισμός του πραξικοπήματος της 21ης Απριλίου ως “στιγμιαίου” αδικήματος από τον Άρειο Πάγο το 1975, είχε περιορίσει την ποινική ευθύνη στους φυσικούς αυτουργούς-πραξικοπηματίες, απαλλάσσοντας όσους στη συνέχεια έδωσαν πολιτική κάλυψη στη Χούντα, ως μέλη των κυβερνήσεών της. Με αυτή την έννοια η λογική του “Στιγμιαίου” της Χούντας θυμίζει τη λογική της εισαγγελικής άποψης ότι οι επιθέσεις των Χρυσαυγιτών ήταν μεμονωμένα περιστατικά με ευθύνη μόνο των φυσικών αυτουργών. 


Η επέτειος χαρακτηρίστηκε από τις προσπάθειες των Νεοναζί να κάνουν αισθητή την παρουσία τους  με άλλα σχήματα, αλλά τις ίδιες πρακτικές, που ξεφύτρωσαν στη θέση του παλιού όπως τα καινούργια κεφάλια στη θέση του κομμένου κεφαλιού της Λερναίας Ύδρας. Αυτό μαρτυρούν τα επεισόδια στη Σταυρούπολη Θεσσαλονίκης και στο Νέο Ηράκλειο Αττικής. Είναι προφανές ότι ο Φασισμός δεν θα τελειώσει, όσο διαρκούν και οι αιτίες που ευνοούν τη διάδοσή του: Η απαξίωση της λειτουργίας της Δημοκρατίας και του πολιτικού συστήματος στο σύνολό του, η ανασφάλεια και ο φόβος, η ιδεολογική και κοινωνική/οικονομική περιθωριοποίηση όλο και ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων και ιδίως των νέων.   


Με αφορμή την επέτειο δήλωσε η Μάγδα Φύσσα (ΦΩΤΟ), μητέρα του αδικοχαμένου Παύλου:


«Είναι μία ιστορική μέρα σήμερα, όλοι θυμόμαστε την περυσινή, τη μεγάλη αυτή απόφαση, που θα μείνει σε όλους μας στη μνήμη, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τελειώσαμε.

Έχουμε μπροστά μας ένα Εφετείο που είναι πάρα πολύ δύσκολο και αυτό και επίσης ο αγώνας στο δρόμο δεν έχει τελειώσει, το βλέπουμε αυτές τις μέρες με το τι γίνεται.

Ο αγώνας συνεχίζεται και τίποτα δεν έχει τελειώσει».


Απαντώντας σε ερώτηση αν την ανησυχούν φαινόμενα όπως οι τελευταίες επιθέσεις σε Σταυρούπολη, Ηλιούπολη Θεσσαλονίκης και Ηράκλειο Αττικής, τόνισε ότι:


«Τα φαινόμενα αυτά (οι επιθέσεις) έτσι ήταν πάντα, μόνο που κάποτε δεν τα βλέπαμε. Τώρα ναι φαίνονται. Πάντα ανησυχούσα και απεύχομαι το να υπάρξει νέο θύμα. Αυτό έχει να κάνει με τους αρμόδιους.

Είναι οι ίδιες επιθέσεις με την ίδια στρατηγική, ας το λάβουν υπόψιν οι αρμόδιοι και ας πάρουν τα μέτρα τους.

Δε νομίζω ότι αυτή η χώρα μπορεί να αντέξει άλλον ένα νεκρό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η Ανάσταση του σώματος

  Ο Χριστός δεν αναστήθηκε μόνο πνευματικά αλλά αναστήθηκε και σωματικά. Δεν πέταξε μόνο η ψυχή του στα ουράνια αλλά και το σώμα Του εγκατέλ...